menu

24.1 C
Czech
Neděle 19. května 2024

Kalifornský registr charitativních organizací a fundraiserů označil nadaci Harryho a Meghan za „delikventní“

Charitativní nadace Archewell Foundation, kterou založili vévoda a vévodkyně ze Sussexu, princ Harry a Meghan Markle, byla kalifornským registrem charitativních organizací a fundraiserů označena za „delikventní“. Jako důvod tohoto statusu úřad uvedl, že nadace nepředložila roční záznamy.

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny, hlásí ruské úřady

Ruská obrana Sevastopolu na anektovaném Krymu čelila rozsáhlému útok vzdušných a námořních dronů, tedy bezpilotních letadel a bezposádkových plavidel. Oznámil to podle tiskových agentur ruský gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev. Náletu dronů podle agentury Interfax čelilo i ruské přístavní město Novorossijsk, které je další základnou ruské Černomořské flotily decimované ukrajinskými útoky. Terčem dronového náletu se stala i rafinérie v Tuapse na jihu Ruska, kde vypukl požár. Ruská protivzdušná obrana celkem zničila více než stovku ukrajinských dronů, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Smetanovy Dvě vdovy – Memento mori, nebo Carpe diem?

Sledujte nás na sítích

Ostrava 6. června 2022 (PROTEXT) – Pátou dokončenou operu Bedřicha Smetany Dvě vdovy uvede v nové inscenaci soubor Národního divadla moravskoslezského jako svou poslední premiéru této sezóny 9. června. V končící sezóně mohli už diváci vidět novou Hubičku a v té příští nastuduje operní soubor Prodanou nevěstu a Dalibora. V roce 2024 – Roce české hudby a roce Smetanových výročí – uvede NDM ve dvou cyklech všechny opery skladatele. Majestátní Libuše zazní v koncertním provedení s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

Reklama

Viz Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 na www.ndm.cz.

„Dvě vdovy jsou pro Bedřicha Smetanu netypické a představují v jeho tvorbě zlom. Vytvořil zde pro českou i tehdejší světovou operní literaturu jedinečný svět konverzační salónní komedie. Ve Smetanově intepretaci dostává dílo i hluboký psychologický, etický a společenský rozměr. Libreto zpracoval Emanuel Züngel podle svého překladu stejnojmenné francouzské jednoaktovky Féliciena Mallefille. Děj libretista přenesl do českého prostředí a počeštil jména hlavních postav. Zůstala však francouzská salónní lehkost, elegance a vtip. Světovou premiéru mělo dílo 27. března 1874 v Prozatímním divadle v Praze a bylo poslední operou, kterou její autor měl možnost slyšet. Na podzim toho roku zcela ohluchl. Přesto na ní skladatel dále pracoval a její definitivní verze, ve které je uváděna nejčastěji, zazněla poprvé v roce 1878,“ připomněl ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Jeho slova rozvedl režisér a scénograf inscenace – slovinský tvůrce Rocc. „Dvě vdovy jsou operní komedie, ale názvem trošku klamou. Pojednávají o velmi hlubokých otázkách: lásce (tak jako asi každá opera), ale také o vztahu ke smrti. Setkáváme se tu se dvěma protichůdnými principy. Vdova Anežka reprezentuje princip memento mori – vzpomíná na manžela a nechce se v životě posunout dál. Princip opačný představuje Karolina, která chce na minulost zapomenout, chce se radovat a žít ve stylu carpe diem – užít si dne a dostat od života maximum. A když se do toho zamíchá ještě mladík Ladislav, vznikne zvláštní trojúhelník. A o tom my vlastně chceme hrát, protože to je něco, co je blízké i dnešnímu divákovi,“ řekl.

„To dílo má i hudebně dvě odlišné řeči či estetiky, chcete-li. První dějství se dosti blíží operetnímu, vaudevillovému stylu. Pak následuje velký skok – ze salonního ovzduší se dostaneme do hlubokého psychologického příběhu a Smetana se tu nechává inspirovat třeba Wagnerovým pojetím příběhu o Tristanovi a Isoldě. Hrajeme nejprve klasickou dobovku a postupně ve druhém dějství jsme blíž člověku dnešnímu – a tomu jsem přizpůsobil i scénografii opery,“ pokračoval Rocc. „Divadlo je živé umění, hrajeme je teď, tady a pro současného diváka a musíme hledat to, co rezonuje s dnešní dobou. Ale na své si přijde i divák, který má rád klasické opery a jejich provedení. Smetanovi je totiž velmi blízký svět měšťanský (kde se opera odehrává). Venkov té doby Smetana studoval, pozoroval, ale z měšťanského prostředí pocházel a dobře je znal,“ uzavřel Rocc.

Reklama

Hudebního nastudování se ujal Marek Šedivý a stejně jako ředitel NDM a režisér připomíná i on výjimečnost opery. „Z dirigentského hlediska nejsou Dvě vdovy vůbec jednoduchou záležitostí. Partitura v sobě skýtá velké množství záludností především v ansámblech a recitativech, kterými je hojně protkána. Nalézt správnou míru plynulosti, srozumitelnosti textu, tempa a vyvážení orchestrálního zvuku (který je často velmi hutný), vkusně vystihnout salónní elegantní charakter hudby, niternost, to vše je velmi náročné a zároveň je to krásný úkol, který mě nesmírně baví. Dvě vdovy mají mnoho psychologických rovin a tím mi přijdou velmi přitažlivé,“ řekl hudební ředitel operního souboru NDM a dirigent Marek Šedivý. Pochvaluje si také spolupráci s režisérem Roccem a sólisty.

V ostravské opeře se mj. poprvé představí talentovaná sopranistka Lada Bočková (Karolina) a tenorista Martin Javorský (Ladislav). Účinkují: Soňa Godarská / Lada Bočková jako Karolina; Veronika Rovná / Lívia Obručník Vénosová jako Anežka; roli hajného Mumlala ztvární Martin Gurbaľ / František Zahradníček a Ladislava Martin Javorský / Martin Šrejma.

Premiéra je v Divadle Antonína Dvořáka 9. června, druhé obsazení se poprvé představí 11. června. V repríze hrajeme 13. června a poté až v září. Režie a scéna Rocc, hudební nastudování Marek Šedivý, kostýmy Belinda Radulović. Sbormistr Jurij Galatenko, dirigenti Marek Šedivý a Jiří Habart.

Slovinský tvůrce Rocc je mladý operní režisér (vytvořil více než 50 operních produkcí v celé Evropě), scénograf, dramaturg, performer, operní manažer a pedagog. Jeho profesionální pseudonym je poctou Marii Mrázkové, jeho profesorce divadelního herectví a mentorce. Ostravským operním divákům není neznámý: Inscenoval zde naposledy Wagnerova Lohengrina (2013) a ještě předtím opery Šárka a Ariadna (2012). Rocc studoval na Janáčkově akademii múzických umění v Brně a poté také ve Švýcarsku a Německu. V letech 2009–2011 působil jako hudební ředitel Janáčkovy opery v Brně.

O Ladě Bočkové řekl Plácido Domingo, že „je skvělá, je to živel, je to skutečná umělkyně, můžete na ni být hrdí”. Sopranistka je od září 2020 členkou operního souboru Theater Bonn v Německu, zpívá hlavní role světového operního repertoáru. Vystupuje nejen v operních domech, ale také se světovými orchestry na koncertech.

Kontakt:

Mgr. Šárka Swiderová

tisková mluvčí a PR

Národní divadlo moravskoslezské

e-mail: [email protected]

www.ndm.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

„Přijdou si pro vaše zbraně, stoprocentně.“ Trump burcoval k volební účasti na akci střelecké asociace

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump se během sobotního projevu v Texasu, kde hovořil k tisícům členů Národní střelecké asociace (NRA), zavázal zrušit předpisy týkající se zbraní, které zavedla administrativa Joea Bidena. Zároveň na účastníky apeloval, aby v letošních volbách využili svůj hlas. NRA Trumpa oficiálně podpořila.

Fico je podle nemocnice mimo ohrožení života, jeho stav je ale nadále velmi vážný

Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice v Banské Bystrici.

Rafinerie v ruském Slavjansku přerušila po ukrajinském vzdušném útoku provoz

Ruská rafinerie v Slavjansku na Kubáni dnes přerušila provoz poté, co se stala cílem vzdušného útoku Ukrajiny. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na vedení ropného podniku. Místní úřady předtím oznámily dopad šesti dronů v areálu rafinerie. Nepřátelské vzdušné útoky hlásily dnes ráno z řady míst ruské i ukrajinské úřady.

Člen izraelského válečného kabinetu pohrozil rezignací kvůli Netanjahuově absenci poválečného plánu pro Gazu

Benny Gantz, významný centrista v tříčlenném izraelském válečném kabinetu, dal ultimátum premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a pohrozil mu rezignací, pokud do 8. června nepředloží poválečný plán pro Gazu. Toto oznámení dále prohlubuje stávající rozpory ve vedení Izraele, který je již více než sedm měsíců ve válce, aniž by dosáhl svých cílů, jimiž jsou likvidace Hamásu a zajištění návratu mnoha rukojmích zajatých touto militantní palestinskou skupinou.

Ukrajina kvůli ruské ofenzivě evakuovala z Charkovské oblasti už 10.000 lidí

Od zahájení ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti z minulého týdne bylo evakuováno už téměř 10.000 lidí. Uvedl to dnes šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. Situace na frontě se podle něj stabilizovala. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská vojska dobyla - ruskou terminologií "osvobodila" - další vesnici u Vovčanska v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, zatímco ukrajinské velení naopak ujišťuje, že ruské útoky v regionu byly bezvýsledné. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Záplavy v Afghánistánu kvůli nezvykle silným dešťům stály život nejméně 68 lidí

Záplavy v Afghánistánu vyvolané novou vlnou přívalových dešťů si za poslední dva dny vyžádaly dalších nejméně 68 obětí. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřady řízené hnutím Tálibán, které upozornily, že bilance mrtvých se zakládá na předběžných informacích a může ještě vzrůst. Záplavy způsobené nezvykle silnými sezonními dešti už koncem minulého týdne připravily o život stovky Afghánců.
Reklama

DOPORUČUJEME

Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

„Přijdou si pro vaše zbraně, stoprocentně.“ Trump burcoval k volební účasti na akci střelecké asociace

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump se během sobotního projevu v Texasu, kde hovořil k tisícům členů Národní střelecké asociace (NRA), zavázal zrušit předpisy týkající se zbraní, které zavedla administrativa Joea Bidena. Zároveň na účastníky apeloval, aby v letošních volbách využili svůj hlas. NRA Trumpa oficiálně podpořila.

Fico je podle nemocnice mimo ohrožení života, jeho stav je ale nadále velmi vážný

Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice v Banské Bystrici.

Rafinerie v ruském Slavjansku přerušila po ukrajinském vzdušném útoku provoz

Ruská rafinerie v Slavjansku na Kubáni dnes přerušila provoz poté, co se stala cílem vzdušného útoku Ukrajiny. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na vedení ropného podniku. Místní úřady předtím oznámily dopad šesti dronů v areálu rafinerie. Nepřátelské vzdušné útoky hlásily dnes ráno z řady míst ruské i ukrajinské úřady.

Člen izraelského válečného kabinetu pohrozil rezignací kvůli Netanjahuově absenci poválečného plánu pro Gazu

Benny Gantz, významný centrista v tříčlenném izraelském válečném kabinetu, dal ultimátum premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a pohrozil mu rezignací, pokud do 8. června nepředloží poválečný plán pro Gazu. Toto oznámení dále prohlubuje stávající rozpory ve vedení Izraele, který je již více než sedm měsíců ve válce, aniž by dosáhl svých cílů, jimiž jsou likvidace Hamásu a zajištění návratu mnoha rukojmích zajatých touto militantní palestinskou skupinou.

Ukrajina kvůli ruské ofenzivě evakuovala z Charkovské oblasti už 10.000 lidí

Od zahájení ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti z minulého týdne bylo evakuováno už téměř 10.000 lidí. Uvedl to dnes šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. Situace na frontě se podle něj stabilizovala. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská vojska dobyla - ruskou terminologií "osvobodila" - další vesnici u Vovčanska v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, zatímco ukrajinské velení naopak ujišťuje, že ruské útoky v regionu byly bezvýsledné. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Záplavy v Afghánistánu kvůli nezvykle silným dešťům stály život nejméně 68 lidí

Záplavy v Afghánistánu vyvolané novou vlnou přívalových dešťů si za poslední dva dny vyžádaly dalších nejméně 68 obětí. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřady řízené hnutím Tálibán, které upozornily, že bilance mrtvých se zakládá na předběžných informacích a může ještě vzrůst. Záplavy způsobené nezvykle silnými sezonními dešti už koncem minulého týdne připravily o život stovky Afghánců.

Verstappen získal pole position v Imole, Norris a Piastri z McLarenu byli těsně za ním

Lando Norris a Oscar Piastri z McLarenu se ve vzrušující kvalifikaci v Imole umístili těsně za úřadujícím mistrem světa Maxem Verstappenem. Zatímco Verstappen si zajistil pole position, Piastri byl jen o 0,074 sekundy pomalejší a obsadil druhé místo. Norris, který nedávno zvítězil v Miami, začne závod z třetí pozice, což zdůrazňuje skvělou formu McLarenu, který se výrazně přiblížil vedoucí pozici.

Polsko vynaloží miliardy na obranu hranice s Ruskem a Běloruskem, řekl Tusk

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády podle médií dnes představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.

Premiér Fico je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, uvedla ministryně

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí. Kaliňák později televizi TA3 řekl, že Ficova zranění jsou "extrémně bolestivá".
Reklama
Reklama