menu

21 C
Czech
Úterý 30. dubna 2024

Vražd žen v Austrálii přibývá. Vláda chce zpřísnit zákony

Po celé Austrálii se konají protestní shromáždění v reakci na vlnu násilí páchaného na ženách. Demonstranti chtějí, aby bylo genderově podmíněné násilí vyhlášeno za národní výjimečný stav a aby byly zavedeny přísnější zákony, které by ho zastavily.

Společnost Illumina představila v Evropě přelomový komplexní test pro genomové profilování

Sledujte nás na sítích

Jednotný diagnostický test in vitro pomáhá informovat rozhodování o léčbě dle klinických pokynů a umožňuje tak precizní medicínské zásahy v dřívějších fázích onemocnění

San Diego (USA) 17. března 2022 (PROTEXT/PRNewswire) –

Společnost Illumina, Inc. (NASDAQ: ILMN) v úterý oznámila uvedení testu TruSight™ Oncology (TSO) Comprehensive (EU), který hodnotí více nádorových genů a biomarkerů v jediném testu a odhaluje tak specifický molekulární profil rakoviny pacienta. Tato souprava pro in vitro diagnostiku (IVD), jejíž uvedení na globální trh bude zahájeno v Evropě, pomůže informovat precizní terapeutická rozhodnutí u onkologických pacientů z celého kontinentu.

Nová in vitro diagnostická souprava (IVD) pro komplexní genomové profilování (comprehensive genomic profilling, CGP) pokrývá širokou škálu mutací a zaužívaných i nastupujících biomarkerů, vycházejících z pokynů Evropské společnosti pro lékařskou onkologii, příbalových informací léků a klinických studií. Maximalizuje tak šance na vytěžení užitečných informací z biopsie každého pacienta. Běžné testy, jako např. testy jednotlivých biomarkerů a cílené testovací panely hotspotů analyzují pouze omezený počet cílů, což zvyšuje pravděpodobnost, že některé kritické informace nebudou zachyceny.

„Tato převratná a přesná diagnostická sada poskytuje lékařům informace, které jim pomohou zvolit pro pacienty na základě genetického profilu tumoru nejvhodnější z dostupných terapií dle klinických pokynů či studií,“ říká generální ředitel pro onkologii ve společnosti Illumina Kevin Keegan. „Ve společnosti Illumina jsme hrdí na to, že můžeme přinášet na trh inovace, jako je tato, a stát v čele využití síly genomu pro dobro lidstva.“

Test TSO Comprehensive (EU) stanovuje biomarkery 517 onkologicky relevantních genů v téměř 30 typech solidních nádorů prostřednictvím vyhodnocování DNA, RNA i komplexních genomových signatur, jako je mikrosatelitová nestabilita (microsatellite instability, MSI) a mutační zátěž nádoru (tumor mutational burden, TMB). Toto komplexní hodnocení eliminuje nutnost provádět samostatné sekvenční genetické testy z opakovaných biopsií. Doba mezi odběrem vzorku a vypracováním klinické zprávy trvá jen asi 4-5 dní (namísto současných týdnů u některých případů), což lékařům usnadňuje informovaná rozhodnutí ohledně personalizované léčby nebo výběru pacientů do klinických studií.

„Nejnaléhavějším problémem, kterému čelíme při profilování biomarkerů ze vzorků nádorové tkáně je schopnost udržet krok s tempem nalézání nových biomarkerů spojených s novými terapiemi a klinickými testy,“ říká Rhian Whiteová, výzkumná konzultantka z All Wales Medical Genomics Services v britském Cardiffu. „Potřebujeme testovací platformu, která dokáže všechny tyto biomarkery vyhodnotit při současném zachování omezeného rozsahu vzorku odebraného při biopsii. Touto platformou se ukazuje být komplexní genomové profilování.“

TSO Comprehensive (EU) je první IVD souprava s označením CE (Conformité Européenne) pro CGP na základě obsahu DNA a RNA, která splňuje důležité evropské normy kvality a účinnosti. Označení CE je podmínkou pro úhradu diagnostických testů zdravotnickými orgány a v některých evropských zemích je vyžadováno pro zahájení využívání nových testovacích metod v laboratořích. Zavedení testu TSO Comprehensive (EU) jako validovaného IVD s označením CE a jako kitového řešení nabízí zjednodušený proces, vhodný pro interní použití v každé patologické laboratoři. Testování tak může být nabízeno blíže k místům péče o pacienty.

„Kliničtí lékaři dnes stále častěji slaďují léčbu pacienta s genetickým profilem jeho rakoviny,“ vysvětluje vedoucí lékařského výzkumu ve společnosti Illumina dr. Phil Febbo, M.D. „Pokud zdravotnické zařízení provádí vlastní komplexní genomové profilování rakoviny, součástí multidisciplinárního týmu je i molekulární patolog, který má větší kontrolu nad bioptickým vzorkem a získanými daty a přispívá tak ke zvýšení počtu informovaných případů. Důkazy nasvědčují tomu, že toto uspořádání dokáže zajistit přístup k CGP a precizní medicíně v ranějších fázích onemocnění většímu počtu pacientů.“

Společnost Illumina má díky partnerství s farmaceutickými společnostmi ve vývoji rozšiřující se řadu návrhů testů pro doprovodnou diagnostiku (companion diagnostics, CDx), které budou po schválení regulačními orgány postupně zařazeny do TSO Comprehensive (EU). Tato CDx řešení pomohou zpřístupnit revoluční cílené terapie a imunoterapie a zlepšit tak životy onkologických pacientů. Aktuálně společnost Illumina pokračuje v rozšiřování svého rozsáhlého portfolia partnerství s lídry v oblasti onkologie pro další rozvoj diagnostiky rakoviny a precizní medicíny.

O testu TSO ComprehensiveTruSight™

Oncology Comprehensive je diagnostický test in vitro, který využívá cílené sekvenování nové generace pomocí přístroje Illumina® NextSeq™ 550Dx k detekci variant 517 genů v nukleových kyselinách. Ty se extrahují ze vzorků nádorové tkáně, odebraných onkologickým pacientům se solidními neoplaziemi a fixovaných formalínem a zalitím do parafínu (Formalin-Fixed Paraffin-Embedded, FFPE). Lze jej použít k detekci jednonukleotidových a vícenukleotidových variant, inzercí, delecí a genových amplifikací z DNA a genových fúzí a sestřihových variant z RNA. Uvádí také skóre mutační zátěže nádoru (TMB) a stav mikrosatelitové nestability (MSI). Test je určen pro použití kvalifikovanými zdravotnickými pracovníky k získání informací o genetickém profilu nádoru v souladu s odbornými pokyny. Není rozhodující ani doporučující pro schválené použití jakéhokoli konkrétního terapeutického přípravku. Další informace o testu TruSight Oncology Comprehensive najdete zde: www.illumina.com/tsocomprehensive?scid=2022-270PR5798

Použití výhledových prohlášení

Tato zpráva může obsahovat výhledová prohlášení, která zahrnují rizika a nejistoty. Mezi důležité faktory, kterým naše činnost podléhá a které mohou způsobit, že se skutečné výsledky budou podstatně lišit od výsledků uvedených v jakýchkoli výhledových prohlášeních, patří např: (i) problémy spojené s vývojem, výrobou a uváděním nových produktů a služeb na trh, včetně rozšiřování nebo úprav výrobních operací a závislosti na dodavatelích třetích stran v oblasti kritických komponentů; (ii) naše schopnost získat souhlas třetích stran s úhradou našich produktů pacientům; (iii) legislativní, regulační a ekonomický vývoj spolu s dalšími faktory podrobně popsanými v našich podáních pro Komisi pro cenné papíry a burzy, včetně našich posledních podání ve formulářích 10-K a 10-Q, nebo v informacích zveřejněných na veřejných konferenčních hovorech, jejichž datum a čas jsou předem zveřejněny. Nepřebíráme žádný závazek a rovněž nemáme v úmyslu tato výhledová prohlášení aktualizovat, přezkoumávat nebo potvrzovat očekávání analytiků, ani poskytovat průběžné zprávy nebo aktualizace o průběhu aktuálního čtvrtletí.

O společnosti Illumina

Společnost Illumina se věnuje zlepšování lidského zdraví využitím síly genomu. Díky našemu zaujetí pro inovace jsme se stali globálním lídrem v oblasti sekvenování DNA a technologií využívajících DNA čipy pro zákazníky z výzkumného, klinického a aplikačního trhu. Naše produkty nacházejí využití v oblastech přírodních věd, onkologie, reprodukčního zdraví i dalších nově vznikajících oborů. Pro více informací navštivte stránku www.illumina.coma spojte se s námi na sítíchTwitter, Facebook, LinkedIn, Instagram a YouTube.

Foto –
https://mma.prnewswire.com/media/1765850/Illumina__Inc_genomic_profiling.jpg

Investoři: Salli [email protected]

Kontakt pro média: Adi Raval US: [email protected]

PROTEXT

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kolekce Ralph Lauren Fall/Holiday 2024 přinesla do New Yorku minimalistickou eleganci

Renomovaný módní návrhář Ralph Lauren představil svou kolekci Fall/Holiday 2024 v komornějším prostředí než na svých extravagantních přehlídkách v minulosti. Přehlídka se konala v malém návrhářském studiu v jeho newyorských kancelářích a čerpala inspiraci z jeho vůbec první dámské módní přehlídky v roce 1972. Kolekce se vyznačovala uklidňujícími neutrálními tóny a odrážela nadčasovou eleganci, která je Ralphu Laurenovi vlastní.

Von der Leyenová se v Praze sešla s politiky i se zástupci obranného průmyslu

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se dnes v Praze sešla s některými politiky zejména z TOP 09 a z KDU-ČSL i se zástupci obranného průmyslu, kteří jí představili mimo jiné projekty na podporu Ukrajiny čelící ruské vojenské agresi. Později odpoledne přijmou vod der Leyenovou prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS).

V Londýně zemřel po útoku muže s mečem třináctiletý chlapec

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po dnešním útoku muže ozbrojeného mečem v severovýchodním Londýně. Mezi zraněnými jsou dva policisté. Pravděpodobného pachatele zatkla policie, útok není vyšetřován jako terorismus. Informovaly o tom agentury.

Ruské úřady tvrdí, že za uplynulý den sestřelily šest raket ATACMS

Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily šest raket ATACMS americké výroby, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Na ruské území je podle něj za uplynulý den odpálila Ukrajina, informuje agentura TASS. Před nevybuchlou municí na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově předtím varoval Sergej Aksjonov, který je šéfem tamní okupační správy.

Šéf HSBC téměř po pěti letech nečekaně odstupuje z funkce

Generální ředitel největší evropské banky HSBC Noel Quinn po téměř pěti letech ve funkci nečekaně rezignoval. Jako důvod uvedl snahu dosáhnout větší rovnováhy mezi obchodním a osobním životem. Jeho nástupce zatím společnost nejmenovala.

„Hrad Harryho Pottera“ v Oděse byl zasažen ruskou raketou

Nejméně čtyři lidé zahynuli při ruském raketovém úderu, který zasáhl budovu v gotickém stylu v jihoukrajinském městě Oděsa. Ukrajinské úřady označily útok Moskvy na architektonickou památku v Oděse za „válečný zločin“.

DOPORUČUJEME

Léčit depresi lze i online. Kapacity jsou stále volné, hlásí odborníci

Praha 30. dubna 2024 (PROTEXT) - Nechutenství, předčasné probouzení, nedostatek energie, nízké sebevědomí anebo špatná nálada, takové jsou časté příznaky deprese. Depresivní a úzkostné...

SUNRATE navazuje partnerství se společností YeePay na podporu čínských společností v globální expanzi

Singapur 30. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost SUNRATE, inteligentní globální platforma pro platby a správu financí, oznámila uzavření partnerství se společností YeePay, předním poskytovatelem...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kolekce Ralph Lauren Fall/Holiday 2024 přinesla do New Yorku minimalistickou eleganci

Renomovaný módní návrhář Ralph Lauren představil svou kolekci Fall/Holiday 2024 v komornějším prostředí než na svých extravagantních přehlídkách v minulosti. Přehlídka se konala v malém návrhářském studiu v jeho newyorských kancelářích a čerpala inspiraci z jeho vůbec první dámské módní přehlídky v roce 1972. Kolekce se vyznačovala uklidňujícími neutrálními tóny a odrážela nadčasovou eleganci, která je Ralphu Laurenovi vlastní.

Von der Leyenová se v Praze sešla s politiky i se zástupci obranného průmyslu

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se dnes v Praze sešla s některými politiky zejména z TOP 09 a z KDU-ČSL i se zástupci obranného průmyslu, kteří jí představili mimo jiné projekty na podporu Ukrajiny čelící ruské vojenské agresi. Později odpoledne přijmou vod der Leyenovou prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS).

V Londýně zemřel po útoku muže s mečem třináctiletý chlapec

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po dnešním útoku muže ozbrojeného mečem v severovýchodním Londýně. Mezi zraněnými jsou dva policisté. Pravděpodobného pachatele zatkla policie, útok není vyšetřován jako terorismus. Informovaly o tom agentury.

Ruské úřady tvrdí, že za uplynulý den sestřelily šest raket ATACMS

Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily šest raket ATACMS americké výroby, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Na ruské území je podle něj za uplynulý den odpálila Ukrajina, informuje agentura TASS. Před nevybuchlou municí na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově předtím varoval Sergej Aksjonov, který je šéfem tamní okupační správy.

Šéf HSBC téměř po pěti letech nečekaně odstupuje z funkce

Generální ředitel největší evropské banky HSBC Noel Quinn po téměř pěti letech ve funkci nečekaně rezignoval. Jako důvod uvedl snahu dosáhnout větší rovnováhy mezi obchodním a osobním životem. Jeho nástupce zatím společnost nejmenovala.

Pásmo Gazy zaplavily odpadky a krysy. Tamní obyvatelé čelí ekologické katastrofě

Války mají zničující dopad na životní prostředí, o čemž se nyní můžeme přesvědčit jak na Ukrajině, tak v Pásmu Gazy. Lidé v enklávě menší než Praha se podle The National topí v odpadu, jenž se rozkládá pod spalujícím sluncem.

„Hrad Harryho Pottera“ v Oděse byl zasažen ruskou raketou

Nejméně čtyři lidé zahynuli při ruském raketovém úderu, který zasáhl budovu v gotickém stylu v jihoukrajinském městě Oděsa. Ukrajinské úřady označily útok Moskvy na architektonickou památku v Oděse za „válečný zločin“.

Provozní zisk společnosti Volkswagen v prvním čtvrtletí klesl o 20 % kvůli poklesu prodejů

Německá automobilka Volkswagen vykázala za první čtvrtletí roku 2024 20% pokles provozního zisku ve srovnání se stejným obdobím roku 2023. Jako hlavní příčinu poklesu tržeb společnost uvedla slabší poptávku po svých prémiových značkách. Provozní zisk v prvních třech měsících roku 2024 činil 4,6 miliardy eur, což je méně než 5,7 miliardy eur v předchozím roce.