menu

25.8 C
Czech
Pondělí 29. dubna 2024

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Mariupol opět zkouší evakuovat civilisty, z Ukrajiny uprchlo už 1,5 milionu lidí

Sledujte nás na sítích

Úřady ukrajinského Mariupolu dnes znovu ohlásily, že se část ze statisíců místních obyvatel bude moci z města obklíčeného ruskými silami evakuovat. Na sobotu plánovaná evakuace skončila fiaskem, podle ukrajinských sil Rusko pokračovalo v ostřelování i přes oznámený klid zbraní. Rusko viní z problémů Ukrajince. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi dnes oznámil, že Ukrajinu kvůli válce opustilo už více než 1,5 milionu lidí. Jejich počet stoupá tempem nevídaným od konce druhé světové války.

Evakuace části ze 400.000 civilních obyvatel Mariupolu měla začít dnes ve 12:00 ukrajinského času (11:00 SEČ), přičemž dočasné příměří by mělo v oblasti platit do dnešních 21:00 místního času (20:00 SEČ). Klid zbraní, který měl umožnit odchod civilních obyvatel, měl v Mariupolu platit již v sobotu. Ruská armáda ale příměří podle Ukrajinců nedodržovala, takže byly evakuace odloženy. Rusové z porušování příměří obvinili ukrajinské „nacionalisty“.

Ruské jednotky pokračují v útoku proti Ukrajině a soustřeďují se hlavně na obklíčení Kyjeva, Charkova a Mykolajiva a vytvoření pozemního koridoru z Ruska na anektovaný Krym. Ukrajinské ozbrojené síly pokračují v obraně země a způsobily nepříteli další ztráty, uvedl v noci na dnešek ukrajinský generální štáb podle agentury Unian. Upozornil, že ruští vojáci hodlají obsadit další důležitý objekt infrastruktury – přehradu Kanivské vodní elektrárny, která je součástí kaskády na Dněpru.

Ruské jednotky podle místních úřadů v sobotu téměř srovnaly se zemí ukrajinské město Boroďanka, ve městě Buča ležícím na severozápad od Kyjeva ostřelují sídliště a blokují dodávky humanitární pomoci. V Irpini, která se nachází v sousedství Buči, podle zpravodaje Rádia Svoboda ruští vojáci stříleli po civilistech utíkajících z města.

Poradce ministra vnitra Vadym Denysenko podle ruskojazyčné verze BBC řekl, že některá města v Sumské oblasti, zejména Ochtyrka nebo Trosťanec jsou na pokraji humanitární katastrofy. Lidé tam jsou bez dodávek vody a elektrické energie. Na jihovýchodě se nepřítel snaží pokračovat v ofenzívě na Dnipro a Záporoží.

Ukrajinské síly tvrdí, že během uplynulých 24 hodin způsobily nepříteli citelné ztráty. Podařilo se podle nich sestřelit čtyři ruské vrtulníky, pět letadel a jedno bezpilotní letadlo. Sami Ukrajinci podnikli několik náletů na ruské kolony, jejichž ztráty se upřesňují. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo o život více než 11.000 ruských vojáků, tvrdí ukrajinský generální štáb. Tyto údaje není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Grandiho je uprchlická krize způsobená ruskou invazí nejrychleji rostoucí v Evropě od konce druhé světové války. Nejvíce lidí míří do Polska, které přijalo už přes 922.000 uprchlíků. Do Moldavska podle tamních úřadů zamířilo přes 250.000 lidí z Ukrajiny, přičemž asi polovina jich pokračovala dále na západ. Maďarsko přijalo přes 144.000 utečenců. Slovenské hranice podle tamního policejního prezidia překročilo bezmála 114.000 lidí, cizinecké policii v Česku se už ohlásilo přes 42.000 utečenců z Ukrajiny. Část lidí ale před boji utekla také do Ruska.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Joem Bidenem o bezpečnosti, finanční podpoře Ukrajiny a o dalších sankcích proti Rusku. Izraelský premiér Naftali Bennett se v sobotu setkal jako první zahraniční státník od začátku invaze v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Třikrát telefonoval také se Zelenským a sešel se i s německým kancléřem Olafem Scholzem. Po návratu do Izraele řekl, že se nadále bude snažit pomoci při řešení rusko-ukrajinské krize, šance na úspěch ale podle něj nejsou velké.

Vzhledem k tvrdým sankcím, které uvalily západní země na Moskvu za její agresi, oznamují další firmy ukončení svých služeb v Rusku. Naposledy tak učinily firmy Visa a Mastercard, které omezily fungování svých bankovních karet.

Kvůli novému přísnému zákonu určenému k boji s „dezinformacemi“ o konfliktu na Ukrajině, za něž Moskva považuje potenciálně jakékoliv informace odporující oficiálním sdělením, ohlásila pozastavení své činnosti v zemi americká rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Již dříve tak učinila řada jiných zahraničních zpravodajských společností.

Proti ruskému postupu na Ukrajině demonstrovaly v sobotu desetitisíce lidí v západních metropolích, protestující se sešli například v Římě, Hamburku a Paříži. V New Yorku požadovaly tisíce Ukrajinců, Američanů ukrajinského původu a dalších lidí větší zapojení NATO, EU a USA do konfliktu. Dnes se proti válce na Ukrajině protestovalo také v Rusku. Policie zadržela podle projektu OVD-Info nejméně 559 lidí.

Americké ministerstvo zahraničí vyzvalo své občany v Rusku, aby zemi neprodleně opustili, podobné doporučení vydala i kanadská diplomacie. Britské ministerstvo zahraničí okamžité opuštění Ruska Britům doporučilo.

Vybrali jsme pro vás

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Za homosexualitu až na 15 let do vězení, rozhodl irácký parlament

Lidskoprávní organizace a americké ministerstvo zahraničí kritizují nový zákon, v sobotu prosazený iráckým parlamentem, který trestá homosexualitu až 15 lety vězení. Tresty se vztahují i na podstoupenou změnu pohlaví nebo její provedení.

Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili přes 48 stupňů Celsia

Filipínská vláda dnes nařídila státním školám, aby kvůli pokračujícím vedrům přešly v následujících dnech na distanční výuku. Vedra totiž ve třídách způsobují nebezpečné podmínky, informovala agentura Reuters. Pocitové teploty na souostroví už několik dní překračují 40 stupňů Celsia. V Barmě zaznamenali v neděli nejvyšší dubnovou teplotu v historii měření, a to 48,2 stupně Celsia, uvedla dnes agentura AFP.

Herec Depardieu je ve vazbě v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení

Francouzský herec Gérard Depardieu byl dnes ráno zadržen v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen a je ve vazbě, uvedla agentura AFP s odkazem na zdroje. Stanice BFM TV již dříve informovala, že pětasedmdesátiletý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Jeden z nejznámějších francouzských žijících herců dlouhodobě vinu odmítá.

Princ Harry v květnu zavítá do Británie, s Meghan pak zamíří do Nigérie

Princ Harry se v květnu vrátí do Spojeného království, aby oslavil významné výročí Invictus Games, charitativní sportovní soutěže, kterou před deseti lety založil. Následně odcestuje do Nigérie, kde se k němu připojí manželka Meghan.

Islamisté v Hamburku žádali chalífát, německé politiky to pobouřilo

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali zřízení chalífátu, pobouřila politiky. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová na síti X napsala, že kdo žádá chalífát, je v Německu na špatné adrese. Poslanec opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Christoph Ploss vyzval k rychlému zakázání radikálního islámského uskupení Muslim Interaktiv, ke kterému mají blízko organizátoři hamburského protestu.

Vražd žen v Austrálii přibývá. Vláda chce zpřísnit zákony

Po celé Austrálii se konají protestní shromáždění v reakci na vlnu násilí páchaného na ženách. Demonstranti chtějí, aby bylo genderově podmíněné násilí vyhlášeno za národní výjimečný stav a aby byly zavedeny přísnější zákony, které by ho zastavily.

DOPORUČUJEME

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

USA dodají Ukrajině další rakety Patriot, oznámil ministr obrany Lloyd Austin

Podle ministra obrany USA Lloyda Austina poskytnou Spojené státy Ukrajině další rakety Patriot, které posílí její systémy protivzdušné obrany, a to v rámci významného balíčku pomoci ve výši 6 miliard dolarů. Střely budou sloužit k doplnění dříve dodaných systémů protivzdušné obrany Patriot.

ANALÝZA: Americká ani evropská pomoc neumožní Ukrajině převzít na bojišti iniciativu

Zástupci členských států Severoatlantické aliance (NATO), Evropy, ale především Ukrajiny oslavují americký balíček vojenské pomoci. Kyjev se navíc může těšit na munici v rámci iniciativ Česka a Estonska. Experti však neočekávají větší úspěchy obránců, než je stabilizace dramatické situace na bojišti.

Moskva oznámila, že ruské síly v noci sestřelily 68 ukrajinských dronů

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev dříve informoval o zničení deseti dronů, které podle něj mířily na ropné rafinerie a různá zařízení infrastruktury.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Za homosexualitu až na 15 let do vězení, rozhodl irácký parlament

Lidskoprávní organizace a americké ministerstvo zahraničí kritizují nový zákon, v sobotu prosazený iráckým parlamentem, který trestá homosexualitu až 15 lety vězení. Tresty se vztahují i na podstoupenou změnu pohlaví nebo její provedení.

Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili přes 48 stupňů Celsia

Filipínská vláda dnes nařídila státním školám, aby kvůli pokračujícím vedrům přešly v následujících dnech na distanční výuku. Vedra totiž ve třídách způsobují nebezpečné podmínky, informovala agentura Reuters. Pocitové teploty na souostroví už několik dní překračují 40 stupňů Celsia. V Barmě zaznamenali v neděli nejvyšší dubnovou teplotu v historii měření, a to 48,2 stupně Celsia, uvedla dnes agentura AFP.

Herec Depardieu je ve vazbě v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení

Francouzský herec Gérard Depardieu byl dnes ráno zadržen v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen a je ve vazbě, uvedla agentura AFP s odkazem na zdroje. Stanice BFM TV již dříve informovala, že pětasedmdesátiletý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Jeden z nejznámějších francouzských žijících herců dlouhodobě vinu odmítá.

Princ Harry v květnu zavítá do Británie, s Meghan pak zamíří do Nigérie

Princ Harry se v květnu vrátí do Spojeného království, aby oslavil významné výročí Invictus Games, charitativní sportovní soutěže, kterou před deseti lety založil. Následně odcestuje do Nigérie, kde se k němu připojí manželka Meghan.

Islamisté v Hamburku žádali chalífát, německé politiky to pobouřilo

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali zřízení chalífátu, pobouřila politiky. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová na síti X napsala, že kdo žádá chalífát, je v Německu na špatné adrese. Poslanec opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Christoph Ploss vyzval k rychlému zakázání radikálního islámského uskupení Muslim Interaktiv, ke kterému mají blízko organizátoři hamburského protestu.

Vražd žen v Austrálii přibývá. Vláda chce zpřísnit zákony

Po celé Austrálii se konají protestní shromáždění v reakci na vlnu násilí páchaného na ženách. Demonstranti chtějí, aby bylo genderově podmíněné násilí vyhlášeno za národní výjimečný stav a aby byly zavedeny přísnější zákony, které by ho zastavily.

Biden se při rozhovorech s Netanjahuem jasně vyslovil proti invazi do Rafáhu

Americký prezident Joe Biden se v nedávném rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem jednoznačně vyslovil proti případné invazi do Rafáhu v Gaze. Stalo se tak v době, kdy se zvyšuje mezinárodní tlak na Izrael a Hamás, aby vyjednaly dohodu, která by zajistila propuštění izraelských rukojmích a nastolila příměří v probíhajícím sedmiměsíčním konfliktu v Gaze.