V Evropě a v Asii se v posledních dnech objevilo několik ohnisek nebezpečné ptačí chřipky, informuje Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE). Píše o tom CNN a další servery.
Šíření vysoce patogenní ptačí chřipky, běžně nazývané ptačí chřipka, uvedlo drůbežářský průmysl do stavu pohotovosti. Předchozí ohniska totiž vedla k utracení desítek milionů ptáků. Výskyt této nemoci často vede i k opatřením, která omezují obchod.
Pozornost epidemiologů přitahuje také proto, že tento potenciálně smrtící virus může chytit i člověk. Čína letos zatím zaznamenala 21 případů nakažení lidí podtypem ptačí chřipky H5N6, což je více než za celý rok 2020.
Jižní Korea ohlásila výskyt nákazy na farmě s přibližně 770 000 kusy drůbeže v Čungčchongbuk-do, uvedla v pondělí OIE s odvoláním na zprávu jihokorejských úřadů. Všechna zvířata se musela vybít. Rovněž v Asii ohlásilo Japonsko první ohnisko zimní sezóny 2021, a to na drůbeží farmě na severovýchodě země, uvedla OIE a potvrdila tak prohlášení japonského ministerstva zemědělství z minulého týdne. Sérotypem v tomto ohnisku byl H5N8.
V Evropě ohlásilo Norsko ohnisko ptačí chřipky H5N1 v regionu Rogaland v hejnu 7 000 ptáků, uvedla OIE. Ohniska se obvykle objevují na podzim a šíří je migrující volně žijící ptáci.
Člověk může nemoc chytit, přenos ale není snadný
Začátkem tohoto měsíce byla v celé Velké Británii vyhlášena zóna prevence ptačí chřipky, která ze zákona ukládá všem chovatelům ptáků dodržovat přísná opatření biologické bezpečnosti poté, co bylo v reakci na výskyt ptačí chřipky vybito hejno drůbeže poblíž Dundee ve Skotsku.
Belgická vláda vyhlásila v zemi zvýšené riziko výskytu ptačí chřipky a nařídila od pondělí držet drůbež v uzavřených prostorách poté, co byla u divoké husy poblíž Antverp zjištěna vysoce patogenní varianta ptačí chřipky. Tento krok následoval po podobném opatření v sousední Francii na začátku tohoto měsíce a v Nizozemsku v říjnu.
Ptačí chřipka se nemůže přenášet konzumací drůbežích produktů. Člověk ale může nemoc v ojedinělých případech chytit, když například připravuje infikovanou drůbež k vaření. K nákaze může dojít i tehdy, když se člověk dotkne trusu nebo podestýlky nakažených ptáků.