Kdo by alespoň jednou v životě neslyšel o přírodním sladidle stévii? Jedná se o rostlinku, která je známá svou překvapivě sladkou chutí a v dnešní době o ní najdeme alespoň zmínku v každém článku skloňující zdraví životní styl.
Už poměrně dlouhou dobu je bílý rafinovaný cukr zatracován pro jeho negativní účinky na lidský organismus a stejně dlouho je známá i stévie. Jen málokdo už ale tuší, že krom netypické sladké chuti má stevia sladidlo i celou řadu dalších zdraví prospěšných látek. Jen málokdo ví, že stévia původně pochází z Paraguaye, kde jí používaly domorodé kmeny už od pradávna.
Postupem času se ale rozšířila do celého světa a dnes jí můžeme na pultech se zdravou výživou najít v několika formách. Asi nejčastější je tekutá stévie, která je výborná na pečení, k dochucení zmrzlinových pohárů nebo ovesných kaší. Tablety stévie jsou zase praktickou vychytávkou na cesty.
Je potřeba zmínit, že stévie nemusí vyhovovat každému, její sladkost je totiž podtrhnuta lékořicovými podtóny, které asi ocení převážně nadšenci této aromatické pochutiny. Pojďme se tedy podívat na některé přínosy, které s sebou nese pravidelná konzumace této aromatické rostliny
Foto: Nakliceno.cz
Bojuje s projevy cukrovky a pomáhá s hubnutím
Věděli jste, že stévie je několikanásobně sladší než běžný řepný cukr? Jenže na rozdíl od něho neobsahuje ani jedinou kalorii. Kapy stevia jsou tak vynikající variantou pro ty, kteří se snaží zhubnout a jídelníček počítají na kalorie. Zkrátka díky stévii je možné konečně mlsat bez výčitek. Běžný řepný cukr se nedoporučuje diabetikům, ovšem právě pro ně je stévie dokonalým sladidlem, jelikož nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
Zmírňuje příznaky akné
Stévie má antibakteriální a protizánětlivé účinky a pomáhá tak urychlovat hojení drobných ranek a nevzhledných zánětů kůže. Na postižené místo stačí přiložit čerstvé listy a je vystaráno.