Borůvky jsou oblíbené bobule. Krásně zbarvené, chutné a ideální jako malá svačina, do cereálií, smoothies, salátů, ale i vdolků nebo koláčů. Jsou známé jako superpotravina, protože jsou vysoce výživné a obsahují spoustu silných antioxidantů.
Fakta o obsahu živin v borůvkách
150 g čerstvých borůvek obsahuje:
Kalorie: 84
Tuk: 0,5 g
Sodík: 1,5 mg
Sacharidy: 21 g
Vláknina: 3,6 g
Cukry: 15 g
Bílkoviny: 1 g
Vitamin C: 14,4 mg
Ačkoli šálek borůvek obsahuje celkem vysoké množství cukru, jeho glykemická zátěž je pod 10, což je považováno za nízkou. Glykemická zátěž ovlivňuje, nakolik konkrétní potravina zvýší hladinu cukru v krvi.
Tuky
Borůvky obsahují jen stopové množství tuku a jsou bez cholesterolu.
Proteiny
Borůvky mají minimální množství bílkovin. Měli byste do své stravy zahrnout další zdroje bílkovin, abyste splnili své každodenní potřeby.
Vitamíny a minerály
Borůvky jsou bohatým zdrojem základních živin, včetně vitamínů C a K a minerálu manganu, který pomáhá tělu zpracovávat cholesterol a živiny jako jsou sacharidy či bílkoviny. Vitamin K je klíčovou živinou pro srážení krve a zdravé kosti.
Zdravotní přínosy borůvek
Borůvky obsahují sloučeniny známé jako polyfenoly, které jsou jakýmsi všestranným kutilem pro dobré zdraví.
Vylepšují paměť
Ukázalo se, že borůvky pomáhají udržovat paměť a zabraňují kognitivním poklesům. Studie publikovaná v roce 2012 připisuje borůvkám schopnost oddálit kognitivní stárnutí až o 2,5 roku.
Bojují proti zánětu
Borůvky obsahují velké množství flavonoidů, které jsou zodpovědné za antioxidační a protizánětlivé účinky těchto bobulí. Mají také spoustu vitamínu C. Působí jako antioxidant, pomáhají při hojení ran a posilují imunitu.
Snižují riziko infarktu a rakoviny
Borůvky obsahují antokyany, antioxidanty, které mohou prospívat srdci tím, že zlepšují průtok krve a brání hromadění plaku. Některé výzkumy naznačují, že konzumace potravin s antokyany může také snižovat riziko rakoviny. Obsahují spoustu zdravých chemikálií, které mají vlastnosti snižující hladinu cholesterolu.
Zlepšují citlivost na inzulín
Ačkoli borůvky obsahují přirozeně se vyskytující cukry, zdá se, že jejich antokyany zlepšují citlivost na inzulín a pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. To znamená, že mohou pomoci snížit riziko inzulínové rezistence a cukrovky typu 2.
Nepříznivé účinky
Borůvky mohou interagovat s některými léky. Kromě salicylátů, jež působí jako přírodní ředidlo krve, jsou borůvky nabité vitamínem K. Ten je důležitý pro srážení krve. Pokud užíváte léky na ředění krve, poraďte se se svým lékařem o účincích konzumace potravin s vysokým obsahem salicylátů a vitaminu K na vaše léky.