menu

19.7 C
Czech
Úterý 30. dubna 2024

Rusko ostřelovalo ukrajinský Charkov, poničeny byly čtyři obytné domy

Rusko brzy ráno útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničeny byly čtyři obytné budovy, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na platformě Telegram. Podle šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova si ruský útok vyžádal v Charkově šest raněných. Výbuchy zahřměly rovněž v Oděse, kde v části města po zásazích ruských střel podle serveru BBC News vypadl elektrický proud. Zranění podle serveru Meduza utrpěla jedna žena. Ruské úřady zase hlásí ukrajinské dronové útoky na energetickou infrastrukturu, zdroje z ukrajinské tajné služby uvedly, že jejich drony zasáhly dva ropné sklady v ruské Smolenské oblasti.

Nejlepší zážitky z podvodního světa

Sledujte nás na sítích

Po celém světě na vás čeká řada jedinečných podvodních zážitků. Některé jsou dobrodružné, jiné pro ty, kdo hledají relaxaci. Pod vodou se najde pro každého něco. Které jsou ty nejlepší zážitky z podvodního světa?

Navštivte podmořský park soch v Grenadě

Podvodní sochařský park je úžasný projekt a neuvěřitelný zážitek pro každého, kdo hledá netradiční kulturní zkušenost. Je první svého druhu na světě, založen byl v roce 2006 Jasonem deCairesem Taylorem, umělcem mnoha talentů. Nachází se v něm četné sochy ponořené ve vodách zátoky Molinere nedaleko západního pobřeží Grenady. Sochy fungují jako umělý útes a vytvářejí tlak na přirozené prostředí. Přitahují rozmanitou škálu mořského života, což z něj činí jedinečné místo k prozkoumání. Najdete tu třeba sochu muže na kole či kruh postav v životní velikosti, které se drží za ruce.

Výhled jako žádný jiný z pokoje hotelu na Fidži

Tento podvodní zážitek na Fidži je skvělou volbou pro lidi bez potápěčských zkušeností. Poseidon Undersea Resort nabízí hostům možnost rezervovat si hotelové pokoje a apartmá umístěné na mořském dně. Přibližně 70 % zdí je průhledných, což umožňuje hostům prohlížet si mořský život v celé jeho nádheře. K dispozici jsou dokonce tlačítka, která po stisknutí umožňují hostům krmit ryby. Zatímco většina rekreantů na dovolených využívá ubytování pouze ke spánku, protože mají plné ruce práce s objevováním svého okolí, lidé pobývající v Poseidonu se ze svých pokojů vzdalovat nechtějí.

Prozkoumejte cenoty v Mexiku

Cenoty se nacházejí ve státě Yucatán. Jsou to závrty s labyrinty podvodních jeskyní. Předpokládá se, že v této oblasti je nejméně 6 000 těchto přírodních divů, registrováno je však pouze 2 400. Mnoho lidí miluje koupání v cenotách a mnoho dobrodruhů si užívá zkoumání jeskyní pomocí potápění a šnorchlování. Voda je teplá a její barva nádherná, zvláště když nahoře tancuje světlo.

Potápění s velkými bílými žraloky

Pokud hledáte zážitek, který vám rozproudí krev a na který nikdy nezapomenete, potápějte se s velkými bílými žraloky. Od Jižní Afriky přes Mexiko až po Kalifornii existuje mnoho destinací a společností, které nabízejí tuto příležitost. Zblízka a osobně, i když bezpečně uvnitř klece, se seznamte s těmito nádhernými predátory. Zkušenost patřící rozhodně mezi ty děsivější zážitky z podvodního světa.

Prozkoumejte podmořské archeologické naleziště v Izraeli

Potápěčské centrum Old Caesarea, které se nachází v národním parku Caesarea, nabízí jedinečnou příležitost pro podvodní hledače dobrodružství, kteří jsou zároveň milovníky historie. Tato společnost nabízí potápěčské výlety po podmořském místě známém jako Podvodní archeologický park. Kdysi známý jako Sebastos a postavený králem Herodem před více než 2000 lety, byl jedním z největších přístavů své doby. Dnes leží na dně Středozemního moře a poskytuje jedinečný pohled do minulosti. Potápěči jsou vybaveni vodotěsnými mapami, které jim pomohou proplavat si místo po čtyřech značených stezkách.

Zaplavte si se žraloky velrybími

Pokud je pro vás potápění s velkým bílým žralokem moc děsivé, pak by plavání se žralokem velrybím mohlo být lepší volbou. Tyto velké ryby, největší na světě, jsou často popisovány jako „jemní obři“. Nejsou to predátoři a k potápěčům i plavcům se chovají s nezájmem. Nedostaňte se však příliš blízko, protože potřebují svůj prostor. Existuje několik destinací na světě, včetně Austrálie, Belize a Mosambiku, kde si můžete zpestřit dovolenou tímto jedinečným zážitkem.

Povečeřte v podmořské restauraci na Maledivách

Návštěva Ithaa Undersea Restaurantu, který se nachází 16 metrů pod hladinou moře v hotelu Conrad Maldives Rangali Island, je kulinářským zážitkem, který si nesmíte nechat ujít. Celá restaurace je prosklená (jako jediná na světě) a poskytuje hostům nejen delikátní kuchyni, ale také ohromující výhledy, na které jen tak nezapomenete. Společnost Ithaa, založená v roce 2005, nabízí k obědu i večeři vícechodové menu, které určitě potěší náročné hosty odkudkoliv.

Potápění v Palau

Palau, souostroví složené z přibližně 200 ostrovů, je jedním z nejlepších míst na světě pro potápěče. Malebná krása se neomezuje pouze na pevninu, rozšiřuje se také pod vodu. Tato oblast je jedním z nejvyhledávanějších potápěčských cílů na světě, protože vody jsou plné ryb, žraloků, útesů a historických důkazů o druhé světové válce. Jedním z nejoblíbenějších potápěčských destinací v Palau je Blue Corner s vysokou koncentrací mořského života. Tato oblast je vhodná pouze pro zkušené potápěče kvůli silným a nepředvídatelným proudům.

Vydejte se na ekologickou prohlídku s ponorkami Atlantis na Havaji

I když ne každé podvodní dobrodružství na tomto seznamu je vhodné pro rodiny s dětmi, Atlantis Submarines na Havaji nabízí nezapomenutelné zážitky pod vodou, které si užije celá rodina. Ponorky vytvářejí zábavné dobrodružství a vzpomínky, které vydrží na celý život, jemně se pohybují ve vodě a umožňují návštěvníkům být svědky krásy podmořského světa. Společnost Atlantis Submarines používá ponorky napájené z baterií. Také umístila umělé útesy do oblastí, které byly kdysi neúrodné, aby mohl mořský život znovu prospívat.

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Čtyři policisté zemřeli při přestřelce s hledaným mužem v Severní Karolíně

Čtyři policisté zahynuli při přestřelce, která v pondělí vypukla v americkém státě Severní Karolína, když policie přijela se zatykačem k domu na předměstí Charlotte. Další čtyři policisté utrpěli zranění a zemřel také muž, kterého policisté přijeli zatknout, informovaly podle agentury AP úřady. Další dva lidi, z nichž jeden po policistech také střílel, policie odvezla na výslech.

Univerzita v USA začala podmíněně vylučovat studenty zapojené do propalestinských demonstrací

Situace v USA je kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem vyhrocená. Před desítkami univerzit vznikla stanová městečka studentů účastnících se propalestinských protestů. Zatímco Kolumbijská univerzita začala podmíněně vylučovat studenty, před Texaskou univerzitou došlo ke střetu demonstrantů s policií.

Král Karel se po příznivém vývoji léčby rakoviny vrátil k veřejným povinnostem, navštíví onkologické centrum

Král Karel se dnes po pozitivním průběhu léčby rakoviny vrátí k plnění veřejných povinností. Král, který se od začátku února léčí ambulantně, se poprvé od své diagnózy objeví na veřejnosti po boku královny Camilly. Navzdory povzbudivým pokrokům zdroje potvrzují, že král stále trpí rakovinou a bude pokračovat v léčbě blíže nespecifikované formy onemocnění.

Španělský premiér demisi nepodal, vyzval ale ke zlepšení politické kultury

Španělský premiér Pedro Sánchez dnes oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je jeho manželka vyšetřována kvůli střetu zájmů a podezření, že ovlivnila přidělení zakázek či státních peněz několika firmám. Sánchez v projevu vyzval ke zlepšení politické kultury, která podle něj nesmí být založena na neověřených zprávách a lžích. Zmínil též roli žen, kterým nesmí nespravedlivá obvinění bránit v práci a veřejném životě.

DOPORUČUJEME

Saké, ústřice i ryby podávané zdarma: Nejlepší festivaly jídla a pití v Japonsku

Vůně ramenu, několik dní marinovaného v mirinu a miso. Saké, s láskou nalévané do starobylých keramických karaf, pomalu ohřívané ve vodní lázni. Ústřice čerstvě vylovené ze zálivu, jejichž skořápky praskají, když se škvíří na obřích grilech.

Tipy: Jak si usnadnit i užít cestování po Japonsku

Japonsko je jednou z nejúchvatnějších destinací na světě, ale pro západní cestovatele také jednou z nejexotičtějších kulturních destinací. Je třeba si zvyknout na několik místních odlišností.

Objevte 10 evropských měst, která si nejvíce užijete, pokud je prozkoumáte pěšky

Webová stránka GuruWalk na základě svých dat z vyhledání a rezervací zveřejnila žebříček nejlepších měst, která lze prozkoumat pěšky. Pomyslnou korunu si odnáší Řím se svými okouzlujícími náměstími a dlážděnými uličkami. Na druhém místě se umístila Budapešť, kde si turisté mohou pěšky prohlédnout "každý kout".

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Čtyři policisté zemřeli při přestřelce s hledaným mužem v Severní Karolíně

Čtyři policisté zahynuli při přestřelce, která v pondělí vypukla v americkém státě Severní Karolína, když policie přijela se zatykačem k domu na předměstí Charlotte. Další čtyři policisté utrpěli zranění a zemřel také muž, kterého policisté přijeli zatknout, informovaly podle agentury AP úřady. Další dva lidi, z nichž jeden po policistech také střílel, policie odvezla na výslech.

Univerzita v USA začala podmíněně vylučovat studenty zapojené do propalestinských demonstrací

Situace v USA je kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem vyhrocená. Před desítkami univerzit vznikla stanová městečka studentů účastnících se propalestinských protestů. Zatímco Kolumbijská univerzita začala podmíněně vylučovat studenty, před Texaskou univerzitou došlo ke střetu demonstrantů s policií.

Král Karel se po příznivém vývoji léčby rakoviny vrátil k veřejným povinnostem, navštíví onkologické centrum

Král Karel se dnes po pozitivním průběhu léčby rakoviny vrátí k plnění veřejných povinností. Král, který se od začátku února léčí ambulantně, se poprvé od své diagnózy objeví na veřejnosti po boku královny Camilly. Navzdory povzbudivým pokrokům zdroje potvrzují, že král stále trpí rakovinou a bude pokračovat v léčbě blíže nespecifikované formy onemocnění.

Španělský premiér demisi nepodal, vyzval ale ke zlepšení politické kultury

Španělský premiér Pedro Sánchez dnes oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je jeho manželka vyšetřována kvůli střetu zájmů a podezření, že ovlivnila přidělení zakázek či státních peněz několika firmám. Sánchez v projevu vyzval ke zlepšení politické kultury, která podle něj nesmí být založena na neověřených zprávách a lžích. Zmínil též roli žen, kterým nesmí nespravedlivá obvinění bránit v práci a veřejném životě.

CNBC: Uplatnění na technologickém trhu jako práce snů? Doba se změnila

Na technologickém trhu se dál propouští. Podle expertů pozorujeme nový trend a o zaměstnání u technologických gigantů již nelze hovořit jako o práci snů. Americký trh práce ale celkově zůstává silný, míra nezaměstnanosti v USA za březen klesla.

Za homosexualitu až na 15 let do vězení, rozhodl irácký parlament

Lidskoprávní organizace a americké ministerstvo zahraničí kritizují nový zákon, v sobotu prosazený iráckým parlamentem, který trestá homosexualitu až 15 lety vězení. Tresty se vztahují i na podstoupenou změnu pohlaví nebo její provedení.

Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili přes 48 stupňů Celsia

Filipínská vláda dnes nařídila státním školám, aby kvůli pokračujícím vedrům přešly v následujících dnech na distanční výuku. Vedra totiž ve třídách způsobují nebezpečné podmínky, informovala agentura Reuters. Pocitové teploty na souostroví už několik dní překračují 40 stupňů Celsia. V Barmě zaznamenali v neděli nejvyšší dubnovou teplotu v historii měření, a to 48,2 stupně Celsia, uvedla dnes agentura AFP.