menu

23.6 C
Czech
Sobota 4. května 2024

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Pošlete rakety Patriot, naléhají po ruských útocích ukrajinští energetici

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: "Patrioty." Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

Hvězdy seriálu Přátelé opět pohromadě. Na srazu prozradily 5 zajímavostí

Sledujte nás na sítích

Fanoušci populárního amerického seriálu Přátelé se ve čtvrtek konečně dočkali speciálu Friends: The Reunion. Na srazu hlavní postavy sitcomu po 17 letech od odvysílání poslední epizody odhalily dosud nevyřčená tajemství.

Jennifer Aniston, David Schwimmer, Courteney Cox, Matthew Perry, Matt LeBlanc a Lisa Kudrow pohromadě, jak diskutují o společné práci na seriálu. To je skutečná vzácnost. V posledních letech se novinářům obecně doporučovalo, aby se při rozhovorech s hvězdami show na Přátele neptali.

Setkání je prokládáno čtením scénářů u stolu, vědomostními hrami, módní přehlídkou, materiálem z archivu a rozhovory s celebritami. Celková stopáž se vyšplhala na 100 minut.

Reakce na speciál jsou zatím pozitivní, ačkoli podle řady kritiků některé prvky show fungují lépe než jiné. Magazín Rolling Stone to popsal jako „takzvaně přeprodukovanou událost s příliš mnoha hostujícími hvězdami a odbočkami“. Zároveň však dodal: „Když ikonická šestice jen mluví mezi sebou, dostaví se ta správná míra nostalgie.“

Přečtěte si o pěti zajímavostech, které na srazu zazněly:

Herci si na některé epizody vůbec nepamatují

Matthew Perry již dříve mluvil o tom, že si z natáčení Přátel nepamatuje celé tři roky. Na srazu se nicméně ukázalo, že není jediný.

Když Aniston připomněla epizodu z páté série Jak si házeli míčem, Schwimmer prohlásil: „To si nepamatuji,“ přičemž vypadal zmateně.

„Jsou série, které jsem nikdy neviděla,“ přiznala později Kudrow. „S Michelem [Sternem, manželem Kudrow] jsme začali sledovat něco ze čtvrté sezóny, o které jsem si myslela, že jsem ji viděla. Baví se víc než já, protože já se za sebe stydím,“ dodala představitelka Phoebe.

 „Těch 17 let jsem to opravdu nesledoval, dokud to minulý rok nezačala sledovat moje dcera, a tak mě to vtáhlo zpátky,“ řekl Schwimmer.

Naopak LeBlanc i Cox uvedli, že viděli pravděpodobně všechny epizody.

Perryho závislost na pozitivních reakcích publika nebyla zdravá

Představitel vtipálka Chandlera promluvil o tom, jak hluboce ho ovlivnily některé aspekty práce, zejména pak zpětná vazba od živého publika.

„Cítil jsem, že umřu, pokud se nebudou smát,“ prozradil na srazu. „A jistě to není zdravé. Ale někdy jsem pronesl hlášku a oni se nesmáli. Já se potil a dostal se do křeče. Když nepřišel ten smích, který měl, vyděsilo mě to. Cítil jsem se tak na každém natáčení.“

Hercova touha po odezvě publika evidentně ovlivnila celou jeho práci. Svou hru The End of Longing, která měla premiéru v Londýně v roce 2016, několikrát přepsal, přičemž v průběhu týdnů bylo přidáno několik nových vtipů. Postupně se objevovaly úplně nové části dialogu.

LeBlanc během natáčení utrpěl vážné zranění

Díl Rossovo utrpení ze třetí řady patří mezi ty nejoblíbenější. Většina fanoušků si vybaví příběh, ve kterém Chandler a Joey bojují o křeslo. V jednu chvíli se po něm oba vrhnou, přičemž Joey je rychlejší.

„Točili jsme to třikrát a šlo to perfektně,“ vzpomíná spolutvůrkyně seriálu Marta Kauffman. „Bůh ví, proč jsme to museli točit počtvrté.“

Příběh dovyprávěl LeBlanc: Chtěl jsem přeskočit konferenční stolek, nějak jsem zakopl, nohy mi vyletěly do vzduchu a rameno mi vypadlo z pouzdra.“

Nepříjemnou zkušenost z natáčení doplnily původní záběry. „Zdravotníci ho vzali do nemocnice, a to byl konec natáčení,“ řekl spoluautor David Crane.

Hercovo vykloubené rameno se propsalo do následujících epizod. Joey se dle scénáře zranil při skákání na posteli mimo záběr, aby vysvětlil, proč má paži zafixovanou.

Vzájemná náklonnost Rosse a Rachel se přenesla i na jejich představitele

Jennifer Aniston a David Schwimmer odhalili, že se do sebe v prvních letech seriálu zakoukali, ale poprvé se políbili, když to jejich postavy udělaly na obrazovkách v roce 1995.

„Vzpomínám si, jak jsem jednou řekla Davidovi, že to bude šílené, jestli se poprvé políbíme v národní televizi. A skutečně! Poprvé jsme se líbali v té kavárně,“ zavzpomínala představitelka Rachel. „Veškerou vzájemnou náklonnost a lásku jsme nasměrovali do Rosse a Rachel,“ dodala Aniston.

Aniston a Schwimmer se nakonec dohromady nedali zejména z toho důvodu, že byl vždy jeden nebo druhý ve vztahu, což podle svých slov oba respektovali.

Chystá se pokračování seriálu?

Pro show není snadné zachovávat zábavný příběh, uvěřitelný charakter postav, dobře sledovatelné dějové linky, skvělou chemii na obrazovce a vysokou sledovanost po celých 10 sezón. Přátelé to ale dokázali, a to s bravurním zakončením, píše server BBC.

Podle fanoušků amerického sitcomu může téměř každá životní situace souviset s částí příběhu. Mnoho z nich však zoufale touží po pokračování příběhu ve formě nových epizod nebo filmu. Nicméně můžete hádat, jak herci reagovali na otázku Jamese Cordena, zda to zvažovali.

„Ne, omlouvám se, já ne,“ řekla Kudrow. „Jednou jsem slyšela, jak Marta a David říkají, a naprosto souhlasím, že show zakončili velmi pěkně, životy všech jsou velmi hezké a oni by všechny ty dobré věci museli rozpitvat, aby mohly vzniknout další příběhy. A já nechci, aby se někdo musel rozloučit se šťastným koncem,“ uzavřela herečka.

Speciál Friends: The Reunion je v České republice dostupný od 27. května na HBO GO.

Vybrali jsme pro vás

Jak se z Ryana Goslinga stal opatrný otec: Přístup k výběru rolí výrazně ovlivňují jeho dvě dcery

Přístup Ryana Goslinga k jeho umělecké kariéře se změnil poté, co se stal otcem. Nyní proto podle svých slov upřednostňuje role, které jsou v souladu s rodinným životem. Ztvárnění temných postav se tak Gosling vyhýbá, prozradil v nedávném rozhovoru.

Cher (77) prozradila, proč chodí s mladšími muži a proč kdysi odmítla Elvise Presleyho

Americká popová ikona Cher se svěřila se svými preferencemi ohledně randění a prozradila, co ji přitahuje na mladších mužích. Během rozhovoru v pořadu Jennifer Hudson umělkyně také hovořila o své plachosti mimo pódium a o tom, jak ovlivňuje její milostný život.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

Šéfka Světového potravinového programu varuje před rozšířením hladomoru v Gaze

Severní Gaza se v současné době potýká s vážným hladomorem a panují obavy, že se tato krize rozšíří na jih, informovala výkonná ředitelka Světového potravinového programu Cindy McCain. Přestože zatím nebyl oficiálně vyhlášen hladomor, situace v regionu je kvůli rozsáhlému hladu a nemocem po měsících konfliktu zoufalá.

ANALÝZA: Jak válka na Ukrajině vzbudila touhu po ekologické spravedlnosti

Tisíce civilistů a vojáků mrtvých, miliony vysídlených. Kdysi rušné ulice dnes zejí prázdnotou ve městech duchů. Válka na Ukrajině ovšem nedopadá jen na obyvatelstvo, ale i na životní prostředí. Jeho obnova a ochrana není po čas trvání války možná, naděje do budoucna však dřímá v ukrajinské společnosti.

DOPORUČUJEME

Jak se z Ryana Goslinga stal opatrný otec: Přístup k výběru rolí výrazně ovlivňují jeho dvě dcery

Přístup Ryana Goslinga k jeho umělecké kariéře se změnil poté, co se stal otcem. Nyní proto podle svých slov upřednostňuje role, které jsou v souladu s rodinným životem. Ztvárnění temných postav se tak Gosling vyhýbá, prozradil v nedávném rozhovoru.

Cher (77) prozradila, proč chodí s mladšími muži a proč kdysi odmítla Elvise Presleyho

Americká popová ikona Cher se svěřila se svými preferencemi ohledně randění a prozradila, co ji přitahuje na mladších mužích. Během rozhovoru v pořadu Jennifer Hudson umělkyně také hovořila o své plachosti mimo pódium a o tom, jak ovlivňuje její milostný život.

Vše, co musíte vědět o Eurovizi 2024: Termíny, hlasování, favoriti

Letošní ročník Eurovize, největší hudební soutěže na světě, se bude konat ve Švédsku druhý květnový týden za účasti 37 zemí. Malmö v průběhu akce očekává zhruba 100 000 návštěvníků z 89 zemí. Kdo patří mezi favority? A jak si stojí Česko?

Kolekce Ralph Lauren Fall/Holiday 2024 přinesla do New Yorku minimalistickou eleganci

Renomovaný módní návrhář Ralph Lauren představil svou kolekci Fall/Holiday 2024 v komornějším prostředí než na svých extravagantních přehlídkách v minulosti. Přehlídka se konala v malém návrhářském studiu v jeho newyorských kancelářích a čerpala inspiraci z jeho vůbec první dámské módní přehlídky v roce 1972. Kolekce se vyznačovala uklidňujícími neutrálními tóny a odrážela nadčasovou eleganci, která je Ralphu Laurenovi vlastní.

Král Karel se po příznivém vývoji léčby rakoviny vrátil k veřejným povinnostem, navštíví onkologické centrum

Král Karel se dnes po pozitivním průběhu léčby rakoviny vrátí k plnění veřejných povinností. Král, který se od začátku února léčí ambulantně, se poprvé od své diagnózy objeví na veřejnosti po boku královny Camilly. Navzdory povzbudivým pokrokům zdroje potvrzují, že král stále trpí rakovinou a bude pokračovat v léčbě blíže nespecifikované formy onemocnění.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

Šéfka Světového potravinového programu varuje před rozšířením hladomoru v Gaze

Severní Gaza se v současné době potýká s vážným hladomorem a panují obavy, že se tato krize rozšíří na jih, informovala výkonná ředitelka Světového potravinového programu Cindy McCain. Přestože zatím nebyl oficiálně vyhlášen hladomor, situace v regionu je kvůli rozsáhlému hladu a nemocem po měsících konfliktu zoufalá.

ANALÝZA: Jak válka na Ukrajině vzbudila touhu po ekologické spravedlnosti

Tisíce civilistů a vojáků mrtvých, miliony vysídlených. Kdysi rušné ulice dnes zejí prázdnotou ve městech duchů. Válka na Ukrajině ovšem nedopadá jen na obyvatelstvo, ale i na životní prostředí. Jeho obnova a ochrana není po čas trvání války možná, naděje do budoucna však dřímá v ukrajinské společnosti.

Kateřina Siniaková porazila Američanku Kruegerovou a postoupila ve španělském turnaji

Česká tenistka Kateřina Siniaková (27) se vrátila na antukové kurty s triumfem nad Američankou Ashlyn Krueger (19) na turnaji WTA 125k v Lleidě. Po dvousetovém obratu vyhrála 2:6, 6:2, 6:1 a postoupila mezi čtveřici nejlepších.

Austin potvrdil nasazení Rusů na letecké základně v Nigeru, kde sídlí americká armáda

Bylo potvrzeno, že na letecké základně 101 v nigerském Niamey byly vedle amerických jednotek rozmístěny i ruské bezpečnostní síly. Nasazení, které trvá již několik týdnů, vyvolalo obavy z geopolitických důsledků v regionu.