menu

15.8 C
Czech
Sobota 4. května 2024

Král Karel se po příznivém vývoji léčby rakoviny vrátil k veřejným povinnostem, navštíví onkologické centrum

Král Karel se dnes po pozitivním průběhu léčby rakoviny vrátí k plnění veřejných povinností. Král, který se od začátku února léčí ambulantně, se poprvé od své diagnózy objeví na veřejnosti po boku královny Camilly. Navzdory povzbudivým pokrokům zdroje potvrzují, že král stále trpí rakovinou a bude pokračovat v léčbě blíže nespecifikované formy onemocnění.

Při ruském vzdušném útoku zahynuli v Oděse tři lidé, uvedl oblastní činitel

Tři lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na jihoukrajinské město Oděsa. Na platformě Telegram to v noci na dnešek uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper, podle kterého jsou škody na civilní infrastruktuře. Invazní armáda na přístavní město zaútočila třemi balistickými raketami Iskander-M, oznámil mluvčí letectva Ilja Jevlaš. Dopoledne Rusko zaútočilo na několika místech v Charkovské oblasti, o život přišli dva lidé, šest dalších je zraněných.

Covid-19 zabil ve Velké Británii 100 000 lidí. Odborníci tvrdí, že přístup vlády k pandemii situaci jen zhoršuje

Sledujte nás na sítích

Truchlící příbuzní obětí pandemie covidu-19 ve Spojením království vyjádřili hněv nad tím, jak premiér Boris Johnson řeší nejhorší krizi veřejného zdraví za poslední století, informovala agentura Reuters. Počet zemřelých po nákaze koronavirem ve státu mezitím překonal 100 000. Nová varianta viru v Británii situaci sice komplikuje, podle odborníků však vláda s opatřeními znovu zaspala, uvedla stanice CNN.

Když se nový koronavirus, který se poprvé objevil v Číně v roce 2019, v březnu proplížil do Velké Británii, Johnson prohlásil, že by se s ním země mohla vypořádat do několika týdnů.

O 100 162 úmrtí později má nicméně covid ve Spojeném království na svědomí dvojnásobný počet mrtvých ve srovnání s počtem obětí bombardování britských měst německou Luftwaffe v letech 1940–41.

Za čísly se skrývá smutek a hněv.

65letý otec Jamieho Browna zemřel koncem března. Panovalo podezření, že se nakazil koronavirem během cesty vlakem do Londýna za prací. V té době vláda uvažovala o lockdownu.

Lékaři ho instruovali, aby zůstal doma. Po několika dnech v domácí izolaci se probudil se sevřeným hrudníkem, dezorientovaný a s nevolností. Po zhoršení stavu jej sanitka převezla do nemocnice. Zemřel na zástavu srdce pět minut po příjezdu.

Podle jeho syna mu virus poškodil plíce do bodu, kdy se jeho srdce vzdalo. Do odchodu do důchodu mu zbýval měsíc. „Pro mě to bylo děsivé a strašné vidět všechno, v co doufáte, najednou zmizet. Nikdy nebude na mé svatbě. Nikdy se nesetká s vnoučaty,“ řekl Brown agentuře Reuters.

„Pak sledujete, jak počet obětí stoupá, zatímco se ministři poplácávají po zádech a řeknou vám, jak dobrou práci odvedli. Velmi rychle se z osobního smutku stává smutek kolektivní.“

Johnson nad chmurným milníkem vyjádřil lítost, své pochybení nepřipustil

Podle dat Univerzity Johnse Hopkinse Británie v přepočtu na počet obyvatel zaznamenala nejvyšší počet úmrtí v souvislosti s covidem-19 ze všech zemí na světě.

„Je těžké se vypořádat se zármutkem obsaženým v této ponuré statistice, ztracené roky života, neúčast na rodinných sešlostech a pro tolik příbuzných promarněnou šanci, dokonce i na poslední rozloučení,“ prohlásil předseda vlády Boris Johnson. Podle svých slov přijímá plnou zodpovědnost za všechny vládní kroky. „Mohu vás však ujistit, že jsme udělali vše, co bylo v našich silách,“ dodal premiér.

„Zajistíme, abychom se poučili, zamysleli se a připravili,“ řekl Johnson, jehož vláda čelí ve vztahu k řešení krize kritice.

Britská vláda podle řady odborníků reagovala příliš pomalu

Nárůst počtu případů, který začal v prosinci, posunul nemocnice na hranice jejich možností. Pracovníci na jednotkách intenzivní péče byli nuceni „zředit“ svou péči a pod bezprecedentním tlakem popisují boj o vlastní duševní zdraví.

Školy jsou zavřené a výuka probíhá online, což narušuje život studentů i pracujících rodičů. Všechny obchody kromě těch s nezbytným zbožím jsou uzavřené. V Anglii je socializace, a to i venku, zakázána, s výjimkou cvičení ve dvojicích.

Od jara, kdy Britové čelili zničující první vlně a ocitli se v přísném lockdownu, se však situace v něčem liší. Nyní se lidé ptají sami sebe, jak se do tohoto bodu dostali. Znovu.

Johnson v tomto směru opakovaně poukazuje na novou a nakažlivější variantu viru, která je dnes po celém světě nechvalně známá jako takzvaná britská varianta. Ministr zdravotnictví Matt Hancock také tvrdí, že reakce země fungovala, dokud se neobjevila nová varianta.

Tak jednoduché to ovšem není. Stejně jako v první vlně, vláda i tentokrát na rostoucí počet případů a úmrtí reagovala pomalu. Nepodařilo se spustit odpovídající systém sledování kontaktů a systém izolace. Odezva byla pomalá i na hranicích, když stát uzavřel cestovní koridory s více než 60 zeměmi nebo územími až v polovině ledna uprostřed rekordních denních počtů obětí covidu-19.

Odborníci tvrdí, že vláda se ze svých minulých chyb nepoučila a stále jí chybí soudržná strategie.

Profesorka Anne Johnsonová, prezidentka britské Akademie lékařských věd, uvedla, že existuje jasná korelace mezi uvolněním omezení před Vánoci a nedávným nárůstem infekcí.

„Nová varianta hraje podstatnou roli a je nakažlivější. Není to však jediná příčina třetí vlny, to si řekněme na rovinu,“ uvedla podle CNN.

Boris Johnson celé týdny říkal národu, že lidé budou moci oslavit Vánoce s přáteli a rodinami, pokud se budou během listopadového lockdownu řídit pravidly. Všechno odvolal za pět minut dvanáct, přinejmenším v nejhůře zasažených oblastech Anglie.

Už bylo pozdě. Škoda byla způsobena mnohem dříve, než začaly prázdniny, a zdravotnický personál věděl, že na něj čeká těžký leden.

„Pokud 2. prosince uvolníte opatření, jako jsme to udělali my, aby se lidé dostali do obchodů a obecně ven, tři týdny před Vánocemi, bude to nevyhnutelně právě tento moment, kdy zaznamenáme více přenosů,“ řekla profesorka Johnsonová.

Vakcína představuje světlo na konci tunelu

V prosinci byla Británie první zemí na světě, která schválila vakcínu na covid-19 od společností Pfizer/BioNTech. Stát si dal za úkol nabídnout očkování všem lidem nad 70 let, těm, kteří jsou ze zdravotního hlediska nejohroženější, pracovníkům v první linii ve zdravotnictví a sociální péči a starším dospělým v pečovatelských domech do poloviny února.

Podle agentury Reuters dostalo do pondělí první dávku vakcíny celkem 6 853 327 lidí a druhou dávku 472 446.

Vláda uvedla, že míra očkování a jeho úspěch jsou klíčem k tomu, aby bylo možné zavedená omezení zmírnit.

„Bohužel v příštích několika týdnech uvidíme mnohem více úmrtí, než se projeví účinky vakcín,“ uvedl Chris Whitty, vedoucí lékař v Anglii.

Británie má pátý nejvyšší počet obětí covidu-19 na světě a v úterý hlásila dalších 1 631 úmrtí a 20 089 nových případů.

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Max Verstappen vybojoval vítězství ve sprintu v napínavé Velké ceně Miami

V napínavém sprintu na Velké ceně Miami si Max Verstappen po startu z pole position zajistil vítězství. Verstappen úspěšně uhájil své vedení na startu a pohodlný náskok si udržoval po celý závod, na druhém místě skončil Charles Leclerc a třetí Sergio Perez.

Píseň oslavující severokorejského diktátora se stala hitem TikToku

Nová propagandistická píseň oslavující severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem na sociální síti TikTok. Píseň Přátelský otec vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010. Většina z nich si přitom zjevně vůbec neuvědomuje, že korejský text chválí muže, který slíbil "důkladně vyhladit USA" a odpálil desítky balistických raket, upozornil server zpravodajské televize BBC.

Delegace Hamásu přijela do Egypta na jednání o příměří v Pásmu Gazy

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

DOPORUČUJEME

Delegace Hamásu přijela do Egypta na jednání o příměří v Pásmu Gazy

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Šéfka Světového potravinového programu varuje před rozšířením hladomoru v Gaze

Severní Gaza se v současné době potýká s vážným hladomorem a panují obavy, že se tato krize rozšíří na jih, informovala výkonná ředitelka Světového potravinového programu Cindy McCain. Přestože zatím nebyl oficiálně vyhlášen hladomor, situace v regionu je kvůli rozsáhlému hladu a nemocem po měsících konfliktu zoufalá.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Max Verstappen vybojoval vítězství ve sprintu v napínavé Velké ceně Miami

V napínavém sprintu na Velké ceně Miami si Max Verstappen po startu z pole position zajistil vítězství. Verstappen úspěšně uhájil své vedení na startu a pohodlný náskok si udržoval po celý závod, na druhém místě skončil Charles Leclerc a třetí Sergio Perez.

Píseň oslavující severokorejského diktátora se stala hitem TikToku

Nová propagandistická píseň oslavující severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem na sociální síti TikTok. Píseň Přátelský otec vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010. Většina z nich si přitom zjevně vůbec neuvědomuje, že korejský text chválí muže, který slíbil "důkladně vyhladit USA" a odpálil desítky balistických raket, upozornil server zpravodajské televize BBC.

Delegace Hamásu přijela do Egypta na jednání o příměří v Pásmu Gazy

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

Šéfka Světového potravinového programu varuje před rozšířením hladomoru v Gaze

Severní Gaza se v současné době potýká s vážným hladomorem a panují obavy, že se tato krize rozšíří na jih, informovala výkonná ředitelka Světového potravinového programu Cindy McCain. Přestože zatím nebyl oficiálně vyhlášen hladomor, situace v regionu je kvůli rozsáhlému hladu a nemocem po měsících konfliktu zoufalá.

ANALÝZA: Jak válka na Ukrajině vzbudila touhu po ekologické spravedlnosti

Tisíce civilistů a vojáků mrtvých, miliony vysídlených. Kdysi rušné ulice dnes zejí prázdnotou ve městech duchů. Válka na Ukrajině ovšem nedopadá jen na obyvatelstvo, ale i na životní prostředí. Jeho obnova a ochrana není po čas trvání války možná, naděje do budoucna však dřímá v ukrajinské společnosti.