menu

8 C
Czech
Pátek 10. května 2024

Čína se nabourala do systému britského ministerstva obrany, uvádí Sky News

Číně se podařilo nabourat do jednoho z počítačových systémů britského ministerstva obrany, únik dat se týkal personálních údajů zaměstnanců, uvedla britská televizní stanice Sky News. Vláda by měla o kybernetickém útoku dnes informovat britské poslance. Kabinet zatím nezmínil jméno konkrétní země, která za útokem stála, podle informací Sky News se však jedná právě o Čínu.

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

S nový evropským tankem by mohla pomoci Itálie

Sledujte nás na sítích

Nový tank evropské výroby, koncept s označením Main Ground Combat System (MGCS), má vstoupit do služby kolem roku 2040. Historicky pozemnímu boji dominovala velká, pomalu se pohybující vozidla s výhodami v mohutné palebné síle a pasivní ochraně. Vzhledem k tomu, že je však dnes do boje nasazováno méně vojáků, které často zastupují bezpilotní prostředky, a budoucí boje se přesouvají do jiných oblastí včetně kybernetiky a vesmíru, očekává se, že mohutné tanky budou hrát menší roli než dříve.

Main Ground Combat Systém (MGCS) je projekt, který v roce 2012 zahájily Francie a Německo s cílem nahradit své v současnosti nasazené bojové tanky Leclerc a Leopard 2. V roce 2016 byl program ve fázi konceptu, který měl být dokončen do roku 2017. Na veletrhu Eurosatory 2016 představila společnost Rheinmetall pokročilý technologický demonstrátor na základě konceptu Leopard 2A4 Evolution.

EMBT jako test spolupráce

O čtyři roky později společnost KMW+Nexter Defense Systems (KNDS) uvedla projekt European Main Battle Tank, hybrid kombinující korbu tanku Leopard 2A7 s lehčí dvoumístnou věží tanku Leclerc. Dosud nezávislé společnosti KMW a Nexter chtěly demonstrovat, že obě mohou spolupracovat a společně vyvíjet tank nové generace.

Smlouvu na první část studie definice architektury systému podepsal v květnu 2020 Úřad pro zadávání veřejných zakázek německých ozbrojených sil jménem obou států s konsorciem složeným ze společností Rheinmetall, Nexter a KMW (KNDS). Prvotním cílem je posoudit různé aspekty programu, jako je interoperabilita s národními systémy, harmonizace požadavků a definování architektury budoucího MGCS. Studie bude prováděna po dobu 18 měsíců. Podíl na práci v této fázi se rozdělí mezi francouzské a německé společnosti.

Technologický demonstrátor má být dokončen do konce letošního roku, poté má následovat práce na ostatních částech multiplatformního systému (dalších vozidlech), a to do roku 2028. V roce 2028 by měla být zahájena výroba prvních prototypů, zároveň by mělo dojít k prvním testům. Jejich dokončení a náběh plné výroby je v plánu do roku 2035, za dalších pět let by měl být systém plně funkční a schopen nasazení do boje.

Déjà vu: Rozpory ohledně kanónu

Rozdílné strategické vize Francie a Německa ohledně budoucnosti pozemní války a účast společnosti Rheinmetall v programu, jak si přál Berlín, však situaci změnily, jak ve svém článku shrnuje server Army Recognition.

Ze strategického hlediska vidí Francie příští tank jako menší a agilnější vozidlo. Německo naopak upřednostňuje něco, co se více podobá hlavním bojovým tankům, které jsou dnes ve službě. Obě země se také neshodnou na hlavní výzbroji (sledujeme obdobu německo-amerických sporů z programu MBT-70). Německo by dalo přednost kanonu Rheinmetall ráže 130 mm/L51, zatímco Francouzi by dali přednost 140mm kanónu Ascalon vyvinutému společností Nexter.

Projektu by mohlo prospět zapojení dalších evropských zemí, proto překvapilo, když obě země do projektu odmítly přibrat Polsko, které o to mělo velký zájem. Poláci se na konec o nové stroje obrátili do Koreje (K2PL) a Spojených států (M1 Abrams). V květnu 2021 přitom německá vláda naznačila ochotu rozšířit iniciativu o další státy, pokud bude Francie souhlasit.

Italský vstup do projektu?

Jednou ze zemí, která má v tomto smyslu zájem, je Itálie. Evropská velmoc se silnou základnou obranného průmyslu, významnou rolí v evropské politice a bezpečnosti a třetí největší ekonomikou v Evropské unii. Mario Draghi v době, kdy byl premiérem, opět Itálii přiblížil jádru EU, čímž se Itálie stala důležitým hráčem v debatě o evropské obranné autonomii. Itálie přitom usiluje o náhradu svého hlavního bojového tanku Ariete. A ačkoli zvažuje nákup tanků Leopard, její časové plány se shodují s propozicemi projektu MGCS.

Na průmyslové úrovni, jak konstatuje server Army Recognition, může Itálie nabídnout vstup společností OTO Melara a Wass. Ty by mohly poskytnout do projektu senzory a elektroniku. Itálie by tak využila desítky let zkušeností s vývojem armádních vozidel. Dále posílila evropský charakter projektu a rozložila značné náklady na vývoj. Odhadují se na 1,8 miliardy dolarů jen do roku 2028.

Připojení Itálie k MGCS by mohlo pomoci dotáhnout projekt do konce a zajistit, aby příští evropský tank odpovídal současným i budoucím bezpečnostním požadavkům. Z průmyslového a geopolitického hlediska by příspěvek Itálie k projektu pomohl Evropě rozvíjet vlastní pozemní válečné kapacity orientované na budoucnost.

Vybrali jsme pro vás

Čína zahájila historickou misi s cílem odebrat vzorky ze vzdálené strany Měsíce

Čína zahájila přelomovou misi, jejímž cílem je odebrat vzorky ze vzdálené strany Měsíce. Sonda Chang'e-6, pojmenovaná podle bohyně Měsíce v čínské mytologii, má za cíl dopravit přibližně dva kilogramy měsíčních vzorků k analýze na Zemi. Tato mise představuje první sběr vzorků z temné strany Měsíce, oblasti se silnější kůrou a větším počtem kráterů než na straně blízké.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Glum v centru dění: Peter Jackson chystá na rok 2026 samostatný film ze světa Pána prstenů

Nová kapitola oblíbené série Pán prstenů je na obzoru. Společnost Warner Bros. totiž připravuje film zaměřený na ikonickou postavu Gluma v podání Andyho Serkise. Projekt slibuje, že se ponoří do dosud nevyprávěných dějových linií z rozsáhlého světa J. R. R. Tolkiena. Produkce se navíc ujal režisér původní trilogie Peter Jackson se svým týmem.

Putin souhlasí se stažením ruských sil z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských sil a pohraničníků z některých částí Arménie na žádost Jerevanu. Uvedla to dnes agentura Interfax s odkazem na Putinova mluvčího Dmitrije Peskova.

Ukrajinský parlament odvolal vicepremiéra Oleksandra Kubrakova

Ukrajinský parlament dnes odvolal vicepremiéra Oleksandra Kubrakova, který dohlížel na obnovu země, informovala agentura Unian. Návrh podpořilo 272 poslanců ze 450. Zákonodárci dnes zároveň formálně zbavili funkce ministra zemědělství Mykolu Solského, který byl dříve kvůli úplatkářskému skandálu donucen odstoupit.

Izraelští politici kritizují Bidena za pozastavení dodávek munice

Izraelští ministři i opoziční politici dnes ráno reagovali na rozhodnutí americké administrativy pozastavit dodávku munice této zemi, která od října bojuje v Pásmu Gazy proti palestinskému hnutí Hamás. Šéf izraelské diplomacie Jisrael Kac prohlásil, že Izrael bude v boji pokračovat, a ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir uvedl, že americký prezident Joe Biden získá svým krokem přízeň Hamásu. Podle opozice za situaci mohou kroky vlády Benjamina Netanjahua, píše izraelský tisk. Izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan označil postoj americké administrativy za velké zklamání.

Z Kypru vyplula loď s pomocí do Pásma Gazy, využije americké molo

Z Kypru dnes ráno vyplula americká loď s pomocí pro Pásmo Gazy, k jejímu vyložení má použít nové provizorní molo. Agentuře Reuters to řekli nejmenovaní američtí představitelé. Kyperské úřady informaci zatím oficiálně nepotvrdily. Pomoc přes moře má ale přepravit americká nákladní loď Sagamore, která se už podle specializované webové platformy Vessel Finder skutečně nachází mimo kyperský přístav Larnaka, podotkla agentura.

DOPORUČUJEME

Čína zahájila historickou misi s cílem odebrat vzorky ze vzdálené strany Měsíce

Čína zahájila přelomovou misi, jejímž cílem je odebrat vzorky ze vzdálené strany Měsíce. Sonda Chang'e-6, pojmenovaná podle bohyně Měsíce v čínské mytologii, má za cíl dopravit přibližně dva kilogramy měsíčních vzorků k analýze na Zemi. Tato mise představuje první sběr vzorků z temné strany Měsíce, oblasti se silnější kůrou a větším počtem kráterů než na straně blízké.

Japonská sonda SLIM má větší výdrž, než se čekalo, přežila i třetí lunární noc

Japonská sonda SLIM, která v druhé polovině ledna přistála na Měsíci, stále funguje. Přečkala již třetí lunární noc, ačkoli nebyla navržena tak, aby noční teploty na Měsíci sahající až k minus 130 stupňům Celsia snesla, uvedla dnes japonská vesmírná agentura JAXA.

Proběhl první známý testovací souboj mezi AI a lidským pilotem

V Kalifornii se odehrál první známý vzdušný souboj mezi lidským pilotem a stíhačkou řízenou umělou inteligencí, oznámila americká armáda. Tento průlomový test se uskutečnil na základně Edwards Air Force Base, kde dva stíhací letouny F-16 dosahovaly rychlostí přes 1900 kilometrů v hodině a během boje se přiblížily na vzdálenost 600 metrů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Glum v centru dění: Peter Jackson chystá na rok 2026 samostatný film ze světa Pána prstenů

Nová kapitola oblíbené série Pán prstenů je na obzoru. Společnost Warner Bros. totiž připravuje film zaměřený na ikonickou postavu Gluma v podání Andyho Serkise. Projekt slibuje, že se ponoří do dosud nevyprávěných dějových linií z rozsáhlého světa J. R. R. Tolkiena. Produkce se navíc ujal režisér původní trilogie Peter Jackson se svým týmem.

Putin souhlasí se stažením ruských sil z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských sil a pohraničníků z některých částí Arménie na žádost Jerevanu. Uvedla to dnes agentura Interfax s odkazem na Putinova mluvčího Dmitrije Peskova.

Ukrajinský parlament odvolal vicepremiéra Oleksandra Kubrakova

Ukrajinský parlament dnes odvolal vicepremiéra Oleksandra Kubrakova, který dohlížel na obnovu země, informovala agentura Unian. Návrh podpořilo 272 poslanců ze 450. Zákonodárci dnes zároveň formálně zbavili funkce ministra zemědělství Mykolu Solského, který byl dříve kvůli úplatkářskému skandálu donucen odstoupit.

Izraelští politici kritizují Bidena za pozastavení dodávek munice

Izraelští ministři i opoziční politici dnes ráno reagovali na rozhodnutí americké administrativy pozastavit dodávku munice této zemi, která od října bojuje v Pásmu Gazy proti palestinskému hnutí Hamás. Šéf izraelské diplomacie Jisrael Kac prohlásil, že Izrael bude v boji pokračovat, a ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir uvedl, že americký prezident Joe Biden získá svým krokem přízeň Hamásu. Podle opozice za situaci mohou kroky vlády Benjamina Netanjahua, píše izraelský tisk. Izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan označil postoj americké administrativy za velké zklamání.

Z Kypru vyplula loď s pomocí do Pásma Gazy, využije americké molo

Z Kypru dnes ráno vyplula americká loď s pomocí pro Pásmo Gazy, k jejímu vyložení má použít nové provizorní molo. Agentuře Reuters to řekli nejmenovaní američtí představitelé. Kyperské úřady informaci zatím oficiálně nepotvrdily. Pomoc přes moře má ale přepravit americká nákladní loď Sagamore, která se už podle specializované webové platformy Vessel Finder skutečně nachází mimo kyperský přístav Larnaka, podotkla agentura.

Ruská zmrazená aktiva půjdou na pomoc Ukrajině, rozhodla EU

Zástupci členských států Evropské unie (EU) se shodli na využití zmrazených ruských aktiv k nákupu zbraní pro Ukrajinu a poválečnou rekonstrukci země, jež se více než dva roky brání ruské agresi. Celkově se jedná o částku kolem 210 miliard eur (přibližně 5,3 bilionu korun).

Rusko nechce globální konflikt, nenechá se ale ohrožovat, řekl Putin

Rusko udělá vše pro to, aby se vyhnulo globální konfrontaci, ale nedovolí nikomu, aby jej ohrožoval. Účastníkům tradiční vojenské přehlídky k připomínce porážky nacistického Německa to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. Zatímco po Rudém náměstí pochodovali vojáci, ruská vojska tlačí na frontovou linii na Ukrajině, kde Rusko svou invazí v roce 2022 rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od roku 1945.

Saúdské úřady povolily použití smrtící síly k vystěhování domorodců stojících v cestě futuristickému městu Neom

Úřady kvůli pohádkovému snu korunního prince a faktického vládce Saúdské Arábie Muhammada bin Salmána o utopickém městu Neom povolily použít smrtící násilí vůči domorodcům, kteří výstavbě překáží, píše server BBC News. Ze slibované utopie se navíc může stát dystopie.