menu

13.6 C
Czech
Čtvrtek 16. května 2024

Na západě Kanady se kvůli lesním požárům evakuovaly tisíce lidí

Tisíce lidí se kvůli šířícím se lesním požárům na západě Kanady musely evakuovat v provinciích Alberta a Britská Kolumbie, informuje web stanice BBC. Kanadská vláda varovala, že letošní klimatické podmínky patrně přinesou zvýšené riziko požárů. Už loni požáry v Kanadě pohltily na 15 milionů hektarů vegetace.

Drony zasáhly rafinérii v Kalužské oblasti, vznikl tam požár

Drony v noci na dnešek zasáhly rafinérii v Kalužské oblasti na jihozápad od Moskvy, informuje telegramový kanál Baza, jenž má blízko k ruským bezpečnostním strukturám. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho protivzdušná obrana sestřelila pět ukrajinských bezpilotních letounů, a to nad Moskevskou, Brjanskou a Belgorodskou oblastí.

F-35 pro české letectvo dostane nové schopnosti

Sledujte nás na sítích

Na začátku letošního roku provedlo americké letectvo na letecké základně Edwards v Kalifornii první let bojového letounu F-35 v nové konfiguraci „Technology Refresh 3“ (TR-3). Mezitím proběhla řada testů a modernizovaná F-35 se pomalu blíží k sériové výrobě. To je důležité také pro české vzdušné síly, protože právě tuto modernizovanou verzi F-35 by měly za pár let obdržet i ony.

TR-3 poskytuje výpočetní výkon pro podporu modernizovaných schopností letounu F-35 v tzv. variantě „Block 4“. Včetně nových sad senzorů, přesnějších zbraní dlouhého dosahu, vylepšených funkcí elektronického boje, výkonnější fúze dat a zvýšené interoperability mezi platformami. Tyto schopnosti poskytují pilotům bojovou převahu při identifikaci, sledování, zasahování a přežití proti pokročilým vzdušným, pozemním a kybernetickým hrozbám. TR-3 významně aktualizuje výpočetní výkon jádra a kapacitu paměti hlavního počítače, což umožní letounu F-35 provozovat pokročilý software vybavený nejmodernějšími bojovými schopnostmi.

Reklama

F-35 Block 4

Tech Refresh 3 je přitom považován za zásadní pro realizaci modernizace Block 4 a všech dalších. Je přitom označován za IT páteř pro všechna budoucí vylepšení. TR-3 bude instalován do všech nových sériových letounů. Stejně tak bude dodatečně instalován na všechny již provozované letouny F-35 zpětně až po desátou dodávku. Modernizace, která si vyžádá 14 dní odstávky, bude provedena během plánované údržby. Tímto způsobem F-35 přejde na architekturu otevřeného systému a využije všech jejích výhod. Tedy přidávání nových nebo vylepšených schopností do provozních letounů. A to velmi rychle a s nižšími náklady. Je přitom nutné přiznat, že program TR-3 překonal problémy se složitostí hardwaru a softwaru, které ho provázely poměrně dlouho.

Očekává se, že do připravované verze F-35 Block 4 bude zahrnuto více než 75 hlavních modernizací. Mimo jiné vylepšení schopností elektronického boje, radarových a elektrooptických systémů, zbraní, kokpitu a navigačních systémů. Některá z těchto vylepšení budou dodávána postupně až do konečné konfigurace, pro kterou může být zapotřebí modernizace motoru, aby bylo možné poskytnout větší elektrický výkon všem systémům.

Mezi modernizace, které nejsou předmětem tajemství, patří nová generace radiolokátoru. Nové jádro integrovaného procesoru, vylepšení chladicích systémů a nový procesor pro vedení elektronického boje. Odtajněná část prezentace výrobce, společnosti Lockheed Martin, také představuje integraci systému automatického vyhýbání se kolizím se zemí či novou systémovou architekturu schopnosti multidoménových operací a využití v rámci protiraketové obrany. Modernizace přináší také možnost týmové spolupráce mezi posádkami několika letounů a v neposlední řadě prodloužený dolet s využitím externích palivových nádrží. Nedávno potvrzenou modernizací, která přijde s Blockem 4, je nový AESA radar APG-85, který nahradí současný APG-81.

Nový radiolokátor

Společnost Northrop Grumman vyrábí pro letouny F-35 nový radar s označením AN/APG-85. Radar označila za „základní kámen“ budoucího senzorového kompletu F-35 a za náhradu radaru AN/APG-81, kterým je vybavena stávající verze stíhačky. V rozpočtových dokumentech letectva se na AN/APG-85, radar s aktivní elektronicky snímanou anténní soustavou (AESA), odkazuje již od loňského roku. Northrop však až dosud nesměl o programu hovořit.

Reklama

Nyní Northrop uvedl, že nový radar je „pokročilý multifunkční senzor, který bude kompatibilní se všemi variantami letounů F-35 a bude schopen porazit současné i předpokládané vzdušné a pozemní hrozby protivníka“. Zatím bohužel není jasné, zda bude možné jej dodatečně instalovat na stávající modely stíhačky. I proto se o modernizaci zajímala také naše armáda, která by samozřejmě ráda dostala již letouny s novým radiolokátorem.

Nový radar bude pravděpodobně k dispozici včas, aby jím bylo možné vybavit sedm stíhaček na konci sedmnácté série F-35 koncem roku 2025 nebo začátkem roku 2026. Vývoj radaru „bude zahrnovat některé z nejnovějších dostupných technologií a pomůže zajistit vzdušnou převahu“, uvedla společnost, která jej vyvíjí. „Tento pokročilý senzor poskytne bezkonkurenční situační povědomí o bojovém prostoru, které se promítne do letality, efektivity a schopnosti platformy přežít.“ Společnost Northrop ani Společná programová kancelář pro F-35 se však doposud nevyjádřily k tomu, do jaké míry jsou oba radary společné, ani k tomu, zda nová jednotka zcela nahradí tu starou, nebo zda se změní jen některé prvky.

Nové schopnosti pro nové bojiště

Vládní a průmysloví představitelé hovoří o tom, že radar F-35 bude schopen plnit funkce elektronického boje, útočných operací se směrovanou energií a kybernetického boje. Nový radar přitom bude vyvinut a vyroben ve stejném závodě, kde se nyní vyrábí původní AN/APG-81. Ve stejném závodě se přitom vyrábí také radar APG-83, kterým jsou vybavovány poslední verze letounů F-16.

Tento radar bude každopádně klíčovou součástí vybavení verze F-35 Block 4. Letounu dodá řadu nových schopností, jako jsou nové možnosti elektronického boje a nové zbraně. Potřeba zajistit napájení a chlazení pro tyto dodatečné funkce je jedním z důvodů, proč se letectvo rozhodovalo, zda vybaví verze F-35A pro Block 4 zcela novým adaptivním motorem z programu AETP, nebo jen modernizačním balíčkem původního motoru. Nakonec si vybralo druhou, snazší, rychlejší a levnější variantu.

Jak je vidět, američtí výrobci každopádně nespí a už tak pokročilé letouny neustále vylepšují. Kdy se však první kusy F-35 dostanou do České republiky, na to si ještě budeme muset počkat.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Nová studie může pomoci objasnit, kdy se z dinosaurů stali teplokrevní tvorové

Vědci kdysi považovali dinosaury za těžkopádné, studenokrevné tvory. Následný výzkum ukázal, že někteří z nich dokázali regulovat svou tělesnou teplotu, dosud ale bylo záhadou, kdy a za jakých okolností tato změna nastala. Jednu ze základních a nejstarších otázek paleontologie nyní pomáhá objasnit nová studie, podle které teplokrevní dinosauři mohli na Zemi žít už asi před 180 miliony lety, píše agentura AP.
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Trumpovi právníci se u soudu opět snaží zlomit Michaela Cohena

Michael Cohen, bývalý právník a zprostředkovatel Donalda Trumpa, dnes čelil třetímu dni intenzivního křížového výslechu v probíhajícím soudním procesu s exprezidentem kvůli penězům za mlčení. Trumpův právní tým se snažil podkopat Cohenovu důvěryhodnost a zdůrazňoval jeho minulé odsouzení za křivé svědectví.

USA instalovaly molo u Gazy, první pomoc přes něj má jít během několika dnů

Americká armáda dnes ráno dokončila instalaci provizorního mola u pobřeží Pásma Gazy, díky němuž se má do této oblasti sužované už sedm měsíců válkou dostat další humanitární pomoc. Oznámilo to na sociální síti X regionální velitelství americké armády. Podle něj by se dodávky pomoci do Gazy měly dostat touto cestou "v příštích dnech". Humanitární pomoc do Gazy se téměř zastavila od minulého týdne, kdy izraelská armáda obsadila přechod Rafáh na hranici s Egyptem, jímž se na toto palestinské území dostával největší objem pomoci, ač dodávky byly stále nedostatečné.

Doufám, že se do Evropy vrátí mír a Čína sehraje konstruktivní roli, řekl Si

Čínský prezident Si Ťin-pching po jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem vyjádřil naději, že se do Evropy vrátí mír a Čína v tom sehraje konstruktivní roli, píše agentura Reuters. Lídři dnes hovořili na tiskové konferenci při Putinově dvoudenní návštěvě Číny. Ruská invaze na Ukrajinu byla podle očekávání jedním z probíraných témat. Si a Putin se shodli, že řešení konfliktu by mělo být politické. Rusko v posledních týdnech nicméně zahájilo na Ukrajině ofenzivu v novém směru, a to na Charkov na severovýchodě země.

Čínský TikTok chce odkoupit další americký miliardář

Americký miliardář Frank McCourt, bývalý majitel baseballového klubu Los Angeles Dodgers, podle svých slov organizuje nabídku na odprodej TikToku. Čínská společnost ByteDance však nemá zájem prodat svou sociální síť a žaluje kvůli tomu vládu, jež rozhodla o devítiměsíční lhůtě na prodej platformy.

Německá média si kladou otázku, co stálo ze útokem na premiéra Fica

Německá média si kladou otázku, co stálo za středečním střeleckým útokem na slovenského premiéra Roberta Fica. Zpravodajská relace Tagesschau veřejnoprávní televize ARD uvedla, že slovenská společnost je extrémně polarizovaná. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že představitelé Ficovy strana Směr-sociální demokracie odpovědnost připsali opozici a liberálním médiím.

Zástupci členských států EU se shodli na uvalení sankcí proti Voice of Europe

Zástupci členských zemi EU se dnes v Bruselu shodli na uvalení sankcí proti čtyřem mediálním subjektům, které podle unie šíří ruskou propagandu. Jde o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda, potvrdily ČTK diplomatické zdroje. Sankce se mají dotknout také ruské mediální platformy RIA Novosti, a ruských listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta, v případě těchto tří médií se ale ještě vyjasňují některé podrobnosti.
Reklama

DOPORUČUJEME

Nová studie může pomoci objasnit, kdy se z dinosaurů stali teplokrevní tvorové

Vědci kdysi považovali dinosaury za těžkopádné, studenokrevné tvory. Následný výzkum ukázal, že někteří z nich dokázali regulovat svou tělesnou teplotu, dosud ale bylo záhadou, kdy a za jakých okolností tato změna nastala. Jednu ze základních a nejstarších otázek paleontologie nyní pomáhá objasnit nová studie, podle které teplokrevní dinosauři mohli na Zemi žít už asi před 180 miliony lety, píše agentura AP.

Druhé elektrické vozidlo společnosti Xiaomi Automobile míří na Teslu Model Y

Xiaomi Automobile, dceřiná společnost čínského elektronického gigantu Xiaomi, se prosadila na trhu elektromobilů se svým prvním modelem, sedanem SU7. Nyní je společnost údajně daleko ve vývoji svého druhého elektromobilu, kompaktního SUV, jehož cílem je konkurovat vozu Tesla Model Y.

Čína zahájila historickou misi s cílem odebrat vzorky ze vzdálené strany Měsíce

Čína zahájila přelomovou misi, jejímž cílem je odebrat vzorky ze vzdálené strany Měsíce. Sonda Chang'e-6, pojmenovaná podle bohyně Měsíce v čínské mytologii, má za cíl dopravit přibližně dva kilogramy měsíčních vzorků k analýze na Zemi. Tato mise představuje první sběr vzorků z temné strany Měsíce, oblasti se silnější kůrou a větším počtem kráterů než na straně blízké.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Trumpovi právníci se u soudu opět snaží zlomit Michaela Cohena

Michael Cohen, bývalý právník a zprostředkovatel Donalda Trumpa, dnes čelil třetímu dni intenzivního křížového výslechu v probíhajícím soudním procesu s exprezidentem kvůli penězům za mlčení. Trumpův právní tým se snažil podkopat Cohenovu důvěryhodnost a zdůrazňoval jeho minulé odsouzení za křivé svědectví.

USA instalovaly molo u Gazy, první pomoc přes něj má jít během několika dnů

Americká armáda dnes ráno dokončila instalaci provizorního mola u pobřeží Pásma Gazy, díky němuž se má do této oblasti sužované už sedm měsíců válkou dostat další humanitární pomoc. Oznámilo to na sociální síti X regionální velitelství americké armády. Podle něj by se dodávky pomoci do Gazy měly dostat touto cestou "v příštích dnech". Humanitární pomoc do Gazy se téměř zastavila od minulého týdne, kdy izraelská armáda obsadila přechod Rafáh na hranici s Egyptem, jímž se na toto palestinské území dostával největší objem pomoci, ač dodávky byly stále nedostatečné.

Doufám, že se do Evropy vrátí mír a Čína sehraje konstruktivní roli, řekl Si

Čínský prezident Si Ťin-pching po jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem vyjádřil naději, že se do Evropy vrátí mír a Čína v tom sehraje konstruktivní roli, píše agentura Reuters. Lídři dnes hovořili na tiskové konferenci při Putinově dvoudenní návštěvě Číny. Ruská invaze na Ukrajinu byla podle očekávání jedním z probíraných témat. Si a Putin se shodli, že řešení konfliktu by mělo být politické. Rusko v posledních týdnech nicméně zahájilo na Ukrajině ofenzivu v novém směru, a to na Charkov na severovýchodě země.

Čínský TikTok chce odkoupit další americký miliardář

Americký miliardář Frank McCourt, bývalý majitel baseballového klubu Los Angeles Dodgers, podle svých slov organizuje nabídku na odprodej TikToku. Čínská společnost ByteDance však nemá zájem prodat svou sociální síť a žaluje kvůli tomu vládu, jež rozhodla o devítiměsíční lhůtě na prodej platformy.

Německá média si kladou otázku, co stálo ze útokem na premiéra Fica

Německá média si kladou otázku, co stálo za středečním střeleckým útokem na slovenského premiéra Roberta Fica. Zpravodajská relace Tagesschau veřejnoprávní televize ARD uvedla, že slovenská společnost je extrémně polarizovaná. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že představitelé Ficovy strana Směr-sociální demokracie odpovědnost připsali opozici a liberálním médiím.

Zástupci členských států EU se shodli na uvalení sankcí proti Voice of Europe

Zástupci členských zemi EU se dnes v Bruselu shodli na uvalení sankcí proti čtyřem mediálním subjektům, které podle unie šíří ruskou propagandu. Jde o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda, potvrdily ČTK diplomatické zdroje. Sankce se mají dotknout také ruské mediální platformy RIA Novosti, a ruských listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta, v případě těchto tří médií se ale ještě vyjasňují některé podrobnosti.

Ředitelka nemocnice: Po pětihodinové operaci je premiér Fico ve stabilizovaném, ale velmi vážném stavu

Slovenský premiér Robert Fico zůstává po středečním atentátu ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Ředitelka nemocnice v Banské Bystrici ve čtvrtek ráno na tiskové konferenci rovněž informovala, že slovenský předseda vlády podstoupil pětihodinovou operaci a má mnohočetná střelná poranění. Ministr obrany Robert Kaliňák vyzval k respektování lékařského týmu a soukromí premiéra.

Na Slovensku po postřelení premiéra zasedne bezpečnostní rada státu i vláda

Po středečním pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica dnes dopoledne zasedne bezpečnostní rada státu a bude jednat i vláda. ČTK o tom informoval tiskový odbor úřadu vlády.

Ukrajina stabilizuje situaci v Charkovské oblasti, uvedl prezident Zelenskyj

V pokračujícím konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem oznámil 15. května prezident Volodymyr Zelenskyj, že ukrajinské síly úspěšně stabilizovaly situaci v Charkovské oblasti uprostřed nové ofenzívy zahájené ruskými jednotkami. V rámci ofenzívy, která je zaměřena na severovýchodní oblast v blízkosti společné hranice, došlo k intenzivním bojům a útokům v několika klíčových oblastech.
Reklama
Reklama