menu

17.4 C
Czech
Pondělí 6. května 2024

Austin potvrdil nasazení Rusů na letecké základně v Nigeru, kde sídlí americká armáda

Bylo potvrzeno, že na letecké základně 101 v nigerském Niamey byly vedle amerických jednotek rozmístěny i ruské bezpečnostní síly. Nasazení, které trvá již několik týdnů, vyvolalo obavy z geopolitických důsledků v regionu.

Ruské úřady tvrdí, že za uplynulý den sestřelily šest raket ATACMS

Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily šest raket ATACMS americké výroby, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Na ruské území je podle něj za uplynulý den odpálila Ukrajina, informuje agentura TASS. Před nevybuchlou municí na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově předtím varoval Sergej Aksjonov, který je šéfem tamní okupační správy.

Unikátní přídavná nitrooční čočka EVO Viva přináší lepší zrak krátkozrakým s presbyopií. Poprvé byla implantována i českým pacientům

Sledujte nás na sítích

Praha 5. června 2023 (PROTEXT) – V České republice byla na Oční klinice NeoVize poprvé implantována nová unikátní nitrooční fakická čočka ICL EVO Viva, která nabízí řešení problémů se zrakem pro lidi trpící současně krátkozrakostí a presbyopií. Zákrok je reverzibilní, je tedy možné v případě potřeby čočku z oka v budoucnu vyjmout.

Schopnost oka zaostřovat začíná po 40. až 45. roce slábnout, což se projevuje neostrým viděním na blízko. Lidé, kteří navíc celoživotně trpí krátkozrakostí, jsou pak odkázáni na nutnost střídat brýle na čtení a do dálky, anebo řešit potíže multifokálními brýlemi či čočkami. Závislosti na mnohdy nepohodlném používání korekčních pomůcek se však mohou tito pacienti zbavit díky fakickým čočkám, které se přidávají do oka k čočce vlastní. Novinkou v této kategorii čoček je ICL EVO Viva od renomované švýcarské společnosti STAAR Surgical. „Tato čočka se od dosud používaných čoček liší svým umístěním a konstrukcí. U čočky EVO Viva je optika modifikována tak, aby lámala světlo takovým způsobem, že člověk vidí dobře do dálky i do blízka. Pracuje na takzvané EDOF bázi (Extended Depth of Focus), tedy prodloužené hloubce zrakové ostrosti,“ vysvětluje princip novinky MUDr. Jana Mikšovská, zástupkyně primářky Oční kliniky NeoVize Praha. MUDr. Mikšovská první čočku indikovala pacientce se silnou krátkozrakostí, u které se v posledních letech začala projevovat i presbyopie, lidově nazývaná „nemoc krátkých rukou“. Čočka EVO Viva byla poprvé implantována v pražské klinice NeoVize v květnu 2023 a v současné době je dostupná na pobočkách sítě klinik NeoVize v Praze, Brně, Bratislavě a Popradu.

Ambulantní zákrok je rychlý a bezbolestný

Předoperační péče, samotná implantace ani pooperační rekonvalescence se prakticky neliší od použití jiných fakických čoček. Pacient stráví na operačním sále přibližně 20–30 minut, zákrok je bezbolestný a provádí se ambulantně, pouze v lokální anestezii. Již druhý den se pacienti vracejí do běžného života, jen je nutné v rámci pooperační péče pravidelně dle pokynu lékaře kapat do oka antibiotické kapky. Oproti jiným fakickým čočkám se u ICL EVO Viva liší adaptace pacienta na čočku. „Protože je zde odlišná optická část, pacient se učí s touto čočkou pracovat, aby dobře viděl na dálku i do blízka. Adaptace je individuální a trvá od 3 do 6 měsíců,“ dodává MUDr. Mikšovská.

Novou čočku lze v případě potřeby snadno vyjmout

Čočka ICL EVO Viva se vkládá před přirozenou oční čočku a velkou výhodou je, že ji lze v případě potřeby z oka kdykoliv bezproblémově vyjmout. K tomu může dojít například ve vyšším věku, protože po 60. roce se často objevuje šedý zákal. Riziko vzniku katarakty je stejné u pacientů s fakickou čočkou i bez ní. Onemocnění je způsobeno postupným zakalováním přirozené oční čočky. Pokud u pacienta dojde k rozvoji šedého zákalu, je možné odstranit ICL čočku a současně i šedý zákal. Oba tyto výkony se provádějí během jedné operace. Pokud nebude důvod ICL EVO Viva vyjmout, může zůstat v oku natrvalo, stejně jako ostatní fakické čočky. Kontraindikací pro aplikaci jakékoliv ICL čočky je však zelený zákal či změny na sítnici nebo na rohovce.

Ověřená kvalita

Fakické čočky ICL firmy STAAR zlepšují vidění pacientů déle než 20 let a chirurgové implantovali již více než 2 miliony ICL této společnosti, přičemž spokojenost pacientů je uváděna na úrovni 99,4 % (1) Nejnovější generace vysoce kvalitních fakických čoček EVO Viva, které se vyrábějí v USA, představuje revoluční možnost léčby, kterou může v budoucnu zvážit 1,7 miliardy lidí na celém světě trpících presbyopií. Oční klinika NeoVize aplikuje nejvíce fakických čoček STAAR v České republice. Díky této skutečnosti byla vybrána, aby se stala první klinikou v České republice, kde bude nová unikátní čočka EVO Viva implantována.

Oční kliniky NeoVize

Síť Očních klinik NeoVize pečuje o zrak svých pacientů již od roku 2008, kdy byla založena první oční klinika v Brně. O rok později se otevřela pobočka v Praze a v roce 2010 společnost expandovala na Slovensko, kde vznikla dceřiná klinika NeoVízia v Bratislavě. Později se síť rozšířila také o pobočky v Českém Těšíně a Popradě, oční ambulance v Újezdě u Brna a v Trnavě a o specializované Dětské oční centrum Kukátko v Praze. NeoVize je v současnosti největší česko-slovenskou skupinou očních pracovišť. Poskytuje široké spektrum ambulantní a chirurgické oční péče. Současně má NeoVize pro své pacienty k dispozici i síť vlastních očních optik. Patří rovněž mezi průkopníky v zavádění nových technologií. V loňském roce například jako první v České republice začala operovat za pomoci nejrychlejšího femtosekundového laseru světa VISUMAX 800. Společnost získala taktéž řadu ocenění v nejrůznějších soutěžích. Opakovaně se stala držitelem titulu Ordinace roku a v roce 2022 si NeoVize Group odnesla z vyhlášení 27. ročníku cen ČESKÝCH 100 NEJLEPŠÍCH významné ocenění v kategorii Zdraví – vzdělání – humanita. Již více než 10 let je NeoVize hrdým nositelem osvědčení kvality ISO 9001.

[1]
https://www.staar.com/news/2020/staar-surgical-introduces-evo-viva-presbyopia-correcting-lens-see-young-again

Kontakt a informace pro média:

GUIDELINE DIGI & PR

Vlaďka Svobodová

HEAD OF PUBLIC RELATIONS

[email protected]

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Izraelská armáda potvrdila, že zahájila evakuaci části Rafáhu

Izraelská armáda dnes ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda potvrdila, že začala vyzývat k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu v rámci operace "omezeného rozsahu“, jejímž cílem je rozbít palestinské radikální hnutí Hamás. Izraelský ministr obrany Joav Galant řekl, že operace je nutná, neboť Hamás odmítá zprostředkované návrhy na příměří v Pásmu Gazy.

Volby prezidenta Panamy vyhrál spojenec odsouzeného exprezidenta Raúl Mulino

Nedělní prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve minulý týden potvrdil nejvyšší soud a který se od července stane novou hlavou státu této středoamerické země. Vyplývá to z výsledků po sečtení asi 90 procentů hlasů, o nichž informují světové tiskové agentury. Mulino je spojencem exprezidenta Ricarda Martinelliho, odsouzeného za praní špinavých peněz.

Bidenova administrativa pozastavuje dodávky munice do Izraele

V souvislosti se stupňujícím se napětím kvůli izraelské plánované invazi do Rafáhu v Gaze Bidenova administrativa nedávno zastavila zásilku munice směřující do Izraele. Izraelští představitelé byli tímto rozhodnutím zaskočeni, administrativa však upřesnila, že nesouvisí s nesouhlasem s potenciální invazí.

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

DOPORUČUJEME

Živě: Oslavy Evropy v Olomouci

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi oslaví Olomouc dvacetileté výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Téma Evropy se letos promítne i do studentského Majálesu....

Ministryně pro výstavnictví Hanako Jimi navštívila sídlo BIE

Japonská ministryně pro světovou výstavu Expo 2025 v Ósace Hanako Jimi diskutovala o nejnovějším pokroku v přípravě světové výstavy během pracovní schůzky s generálním tajemníkem Mezinárodního...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Izraelská armáda potvrdila, že zahájila evakuaci části Rafáhu

Izraelská armáda dnes ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda potvrdila, že začala vyzývat k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu v rámci operace "omezeného rozsahu“, jejímž cílem je rozbít palestinské radikální hnutí Hamás. Izraelský ministr obrany Joav Galant řekl, že operace je nutná, neboť Hamás odmítá zprostředkované návrhy na příměří v Pásmu Gazy.

Volby prezidenta Panamy vyhrál spojenec odsouzeného exprezidenta Raúl Mulino

Nedělní prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve minulý týden potvrdil nejvyšší soud a který se od července stane novou hlavou státu této středoamerické země. Vyplývá to z výsledků po sečtení asi 90 procentů hlasů, o nichž informují světové tiskové agentury. Mulino je spojencem exprezidenta Ricarda Martinelliho, odsouzeného za praní špinavých peněz.

Bidenova administrativa pozastavuje dodávky munice do Izraele

V souvislosti se stupňujícím se napětím kvůli izraelské plánované invazi do Rafáhu v Gaze Bidenova administrativa nedávno zastavila zásilku munice směřující do Izraele. Izraelští představitelé byli tímto rozhodnutím zaskočeni, administrativa však upřesnila, že nesouvisí s nesouhlasem s potenciální invazí.

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.