menu

10.8 C
Czech
Pondělí 29. dubna 2024

Izraelská média předpovídají, že vpád do Rafáhu přijde velmi brzy

Izrael se velmi brzy chystá vyslat vojáky do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde se podle něj nachází poslední bašta radikálního palestinského hnutí Hamás, proti němuž vede od loňského října válku. Píší o tom izraelská média, podle nichž byly zahájeny přípravy k evakuaci civilistů z Rafáhu.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Zemřela zpěvačka Tina Turner, královna rock’n’rollu

Sledujte nás na sítích

Tina Turner, rocková a soulová zpěvačka, která se ze skromných začátků a po překonání manželství plného násilí stala jednou z nejpopulárnějších umělkyň všech dob, zemřela. Bylo jí 83 let. O jejím skonu informuje CNN, BBC a další servery.

S velkým zármutkem oznamujeme, že zemřela Tina Turner. Svou hudbou a bezmeznou vášní pro život okouzlila miliony fanoušků po celém světě a inspirovala hvězdy zítřka. Dnes se loučíme s drahou přítelkyní, která nám všem zanechává své největší dílo: svou hudbu. Upřímnou soustrast vyjadřujeme její rodině. Tino, budeš nám moc chybět,“ stojí v prohlášení na její ověřené facebookové stránce, které cituje CNN.

Tina, strhující umělkyně, měla v 60. a na počátku 70. let se svým despotickým a násilnickým manželem Ikem Turnerem řadu hitů, než ho opustila. Utekla z jejich dallaského hotelového pokoje s 36 centy.

Její sólová kariéra dlouhá léta skomírala, než v roce 1984 zaznamenala ohromující comeback s multiplatinovým albem „Private Dancer“ a hitem „What’s Love Got to Do With It“, který se umístil na prvním místě.

Zanedlouho se z Tiny Turner stala globální superstar, která ovládla MTV svými špičatými parukami, krátkými sukněmi a pověstně dlouhýma nohama na třícentimetrových podpatcích.

Její talent jí vynesl označení „královna rock’n’rollu“, zatímco její odolnost z ní udělala hrdinku týraných žen po celém světě. Když svým chraplavým hlasem s plným hrdlem zpívala o bolesti a bolesti srdce, každé slovo znělo pravdivě.

Vyrostla v chudé rodině

Narodila se jako Anna Mae Bullocková v roce 1939 chudým pachtýřům poblíž Nutbushe v Tennessee, venkovské obce severně od Memphisu, kterou později proslavila autobiografickou písní „Nutbush City Limits“. Po rozchodu rodičů žila v prvních letech života u babičky.

Nebyli jsme vyloženě chudí. Měli jsme jídlo na stole. Jen jsme neměli žádné přepychové věci, například kola,“ řekla Turner v rozhovoru s Oprah Winfrey v roce 2005.

Byli jsme věřící, takže na Velikonoce jsme se pořádně vyparádili. Byla jsem velmi nevinná a nic moc jiného jsem nevěděla. Znal jsem rádio – B. B. Kinga, country a western,“ řekla Turner. „To je asi tak všechno. O tom, že jsem hvězda, jsem nevěděla nic, dokud nám běloši nedovolili, abychom se jednou týdně chodili dívat na jejich televizi.“

Po smrti babičky v 50. letech se Tina a její sestra Ruby přestěhovaly do St. Louis ve státě Missouri k matce. Právě v St. Louis začala navštěvovat některé z místních klubů a seznámila se s hudebníkem Ikem Turnerem, jehož skupina Kings of Rhythm byla v oblasti populární. Ten ji v 17 letech přijal do své kapely jako zpěvačku.

Manželství plné násilí

Začala vystupovat jako Tina Turner a v roce 1960 založili skupinu Ike & Tina Turner Revue. Jejich vztah se vyvíjel a téhož roku se jim narodil syn Ronnie. V roce 1962 se vzali a vychovali čtyři děti, včetně dvou dětí z Ikeových předchozích vztahů a Tinina syna Craiga, rovněž z předchozího vztahu.

Jak uvedla ve své autobiografii a v rozhovorech, fyzické týrání začalo téměř od začátku.

Ike Turner byl výbušný a rtuťovitý, při sebemenší provokaci dostával záchvaty vzteku, řekla a dodala, že ji bil vším, co bylo po ruce. Věšáky na kabáty, telefony, dřevěným nosítkem na boty, pěstmi. Často ji prý bil i předtím, než šli na pódium. „Udeřil mě do žeber a pak se mi vždycky snažil udělat monokl. Chtěl, aby jeho týrání bylo vidět. To byla ta ostudná část,“ řekla Turnerová Oprah.

S Ikem se oficiálně rozvedli v roce 1978 po dlouhé právní bitvě. Ve své knize napsala, že on si ponechal většinu výdělků a majetku, který získali jako pár, zatímco ona se starala o jejich čtyři syny. Rozvod ji téměř finančně zruinoval a několik následujících let Turnerová vystupovala v televizních speciálech a v Las Vegas, kde se snažila obnovit svou kariéru.

Její návrat nabral na obrátkách poté, co si v roce 1979 najala australského manažera Rogera Daviese. Rod Stewart ji o dva roky později pozval, aby s ním v pořadu Saturday Night Live předvedla skladbu „Hot Legs“, a v roce 1983 se její coververze písně „Let’s Stay Together“ od Ala Greena stala v Anglii hitem.

Z USA do Švýcarska

Pak přišla skladba „Private Dancer“, která se dostala třikrát do Top 10 hitparád, získala tři ceny Grammy a nakonec se jí prodalo více než 10 milionů kopií. Ačkoli se jí píseň zpočátku nelíbila a musela se nechat přemluvit, aby ji nahrála, díky „What’s Love Got to Do With It“ se ve svých 44 letech stala nejstarší umělkyní, která získala hit číslo 1.

Hity, singly a vyprodané koncerty pokračovaly po celá 80. a 90. léta. Tina Turner zůstala oblíbenou koncertní hvězdou i v novém tisíciletí, zejména v Anglii.

V devadesátých letech se přestěhovala do Švýcarska za svým německým přítelem Erwinem Bachem, jednatelem její nahrávací společnosti. Ten byl o 16 let mladší. Dvojice se po 27letém milostném vztahu v roce 2013 vzala a v roce 2022 si koupila sídlo za 76 milionů dolarů u Curyšského jezera.

Jak píše BBC, Tině vzdávají na sociálních sítích hold mnozí kolegové. „Byla jedinečná,“ napsal například Elton John.

Před Turnerovou zemřeli její dva synové, Craig, který zemřel v roce 2018, a Ronnie v roce 2022.

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Pozdní vítězný gól Chelsea byl po kontroverzním rozhodnutí zamítnut, naděje Spurs na Ligu mistrů ožila

Manažer Chelsea Mauricio Pochettino a jeho tým zůstali frustrovaní poté, co rozhodnutí videoasistenta rozhodčího (VAR) vyloučilo pozdní gól Axela Disasiho v zápase proti Aston Ville 28. dubna. Gól nebyl uznán kvůli údajnému strčení Benoita Badiashileho do Diega Carlose.

DOPORUČUJEME

O. J. Simpson zemřel na metastázu rakoviny prostaty

Vykonavatel pozůstalosti zveřejnil příčinu smrti zesnulé hvězdy NFL O. J. Simpsona. Malcolm LaVergne, Simpsonův zástupce od roku 2009, v pátek časopisu People potvrdil, že Simpson zemřel 10. dubna po boji s metastatickou rakovinou prostaty.

Ellen DeGeneres se vyjádřila ke kontroverznímu konci svého pořadu

Ellen DeGeneres veřejně reagovala na kontroverze ohledně ukončení své populární talk show, které bylo vyvoláno obviněními z toxického pracovního prostředí. Bývalá moderátorka se během čtvrtečního zahajovacího večera svého nového turné Ellen's Last Stand … Up v losangeleském klubu Largo zavtipkovala o tom, že byla "vyhozena ze showbyznysu" za to, že byla "zlá".

Žena, považovaná za inspiraci postavy Marthy v seriálu Baby Reindeer, čelí výhružkám smrtí

Žena, která údajně inspirovala postavu Marthy v populárním dramatu společnosti Netflix Baby Reindeer, tvrdí, že jí bylo kvůli jejímu ztvárnění v seriálu vyhrožováno smrtí. Pořad, který vytvořil a v němž hraje Richard Gadd, je založen na jeho skutečných zkušenostech, kdy byl pronásledován a sexuálně zneužíván. Gadd hraje postavu jménem Donny, který je obsedantně pronásledován ženou jménem Martha poté, co se s ní spřátelil v hospodě.

Proběhlo poslední rozloučení s Josefem Lauferem, který své poslední dny strávil v kómatu

Poslední rozloučení s Josefem Lauferem bylo plné emocí a úcty. Jeho dcera Ester, která stála u jeho boku až do konce, popsala jeho poslední roky jako těžké období, během kterého se její otec nikdy plně neprobudil z kómatu. Uvádí, že i přes jeho vegetativní stav byly vidět občasné reakce, které dávaly naději, že je stále s nimi.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Pozdní vítězný gól Chelsea byl po kontroverzním rozhodnutí zamítnut, naděje Spurs na Ligu mistrů ožila

Manažer Chelsea Mauricio Pochettino a jeho tým zůstali frustrovaní poté, co rozhodnutí videoasistenta rozhodčího (VAR) vyloučilo pozdní gól Axela Disasiho v zápase proti Aston Ville 28. dubna. Gól nebyl uznán kvůli údajnému strčení Benoita Badiashileho do Diega Carlose.

O. J. Simpson zemřel na metastázu rakoviny prostaty

Vykonavatel pozůstalosti zveřejnil příčinu smrti zesnulé hvězdy NFL O. J. Simpsona. Malcolm LaVergne, Simpsonův zástupce od roku 2009, v pátek časopisu People potvrdil, že Simpson zemřel 10. dubna po boji s metastatickou rakovinou prostaty.