menu

17.2 C
Czech
Středa 15. května 2024

Izraelští politici kritizují Bidena za pozastavení dodávek munice

Izraelští ministři i opoziční politici dnes ráno reagovali na rozhodnutí americké administrativy pozastavit dodávku munice této zemi, která od října bojuje v Pásmu Gazy proti palestinskému hnutí Hamás. Šéf izraelské diplomacie Jisrael Kac prohlásil, že Izrael bude v boji pokračovat, a ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir uvedl, že americký prezident Joe Biden získá svým krokem přízeň Hamásu. Podle opozice za situaci mohou kroky vlády Benjamina Netanjahua, píše izraelský tisk. Izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan označil postoj americké administrativy za velké zklamání.

Ukrajina připouští taktické úspěchy Rusů na severu země, vyměnila velitele

Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy, operační situace tam je složitá a dynamicky se mění. Dnes to k situaci na frontě v Charkovské oblasti, kde Rusové v pátek zahájili novou ofenzivu, uvedl generální štáb ukrajinské armády. Vedení ukrajinské armády také podle médií vyměnilo velitele odpovědného za tento region.

Putin na Den vítězství hovořil o svaté válce se Západem. Přehlídky se zúčastnil jediný tank

Sledujte nás na sítích

Prezident Vladimir Putin v úterý řekl, že Rusové byli sjednoceni v „posvátném“ boji se Západem o Ukrajinu. Napětí však přesto bylo znát během jednoho z nejvíce zkrácených výročí vítězství nad nacistickým Německem za poslední desetiletí. Informovala o tom agentura Reuters, CNN a další servery.

Reklama

Tisíce lidí lemovaly ulice moskevského Rudého náměstí v rámci každoroční ruské přehlídky, exhibice vlastenectví vyzdvihující roli Sovětského svazu při porážce nacistického Německa ve druhé světové válce.

Putin opakovaně přirovnal válku na Ukrajině, kterou prezentuje jako obranný tah proti Západu, jenž chce rozdělit Rusko, k výzvě, které Moskva čelila, když Adolf Hitler v roce 1941 napadl Sovětský svaz.

„Rozhodující bitvy o osud naší vlasti se vždy staly vlasteneckými, celonárodními a posvátnými,“ řekl 70letý prezident veteránům a vojákům shromážděným na Rudém náměstí na každoroční přehlídce ke Dni vítězství. „Proti naší vlasti se opět rozpoutala skutečná válka,“ prohlásil.

Putin vítal ruské vojáky bojující na Ukrajině jako hrdiny, kteří bojují za budoucnost země proti Západu. Až 354 000 ruských a ukrajinských vojáků bylo zabito nebo zraněno během 15 měsíců trvající války na Ukrajině, píše agentura Reuters. O vysokých ztrátách ruských jednotek, které se odhadují na desítky tisíc, však nepadla ani zmínka, píše CNN.

Reklama

„Celá země se shromáždila na podporu našich hrdinů. Všichni jsou připraveni pomoci, modlí se za vás,“ řekl o těch, kteří se účastní toho, co Kreml nazývá „zvláštní vojenskou operací“.

Zúčastnil se jeden jediný tank. Z druhé světové války

Podle ministra obrany Sergeje Šojgu se na letošní přehlídce mělo předvést více než 10 000 lidí a 125 jednotek různých typů zbraní a vybavení. Loni ministerstvo oznámilo, že do vojenské přehlídky se zapojilo 11 000 lidí a 131 druhů zbraní. V rámci airshow se předvedlo 77 letadel a vrtulníků. Ale v úterý vedl mechanizovanou kolonu jen jeden jediný tank T-34, typ používaný ve druhé světové válce. Žádné letectví.

K vidění byla obrněná vozidla Tigr-M a VPK-Ural. Hlavní pozornost však byla zaměřena na systém protivzdušné obrany S-400 země a její mezikontinentální balistický systém – Yaris. Obvyklý průlet nad Rudým náměstím byl zrušen, uvedla státní média, aniž by poskytla vysvětlení.

Na Rudém náměstí se i přes hodně omezenou přehlídku vojenské techniky ozýval jásot, salva ze zbraní a ruská hymna.

Den vítězství

Bezpodmínečná kapitulace nacistického Německa vstoupila v platnost ve 23:01. 8. května 1945. Tento den byl Francií, Británií a Spojenými státy označen jako „Den vítězství v Evropě“. V Moskvě byl již 9. květen. Ten se tak stal „Dnem vítězství“ Sovětského svazu v tom, čemu Rusové říkají Velká vlastenecká válka v letech 1941 až 1945.

Způsob, jakým Sovětský svaz a poté Rusko označují vítězství nad nacistickým Německem, se v průběhu let měnil. Poprvé ho nařídil sovětský vůdce Josef Stalin v červnu 1945. V letech 1947 až 1965 byl však 9. květen normálním pracovním dnem. V roce 1965 sovětský vůdce Leonid Brežněv nařídil průvod k 20. výročí.

První zvolený prezident Ruska Boris Jelcin od roku 1995 učinil z průvodů ke Dni vítězství každoroční událost. Za Putina se staly ukázkou nejen pochodových praporů, ale také nejnovějších ruských zbraní. Včetně vojenských letadel, tanků a mezikontinentálních balistických střel se schopností nést jaderné hlavice.

Letos se výročí slaví necelý týden poté, co Rusko obvinilo Ukrajinu z útoku na kremelskou citadelu dvěma drony ve snaze zabít Putina. Kyjev jakoukoliv účast popřel.

Putin ve svém projevu řekl, že „západní globalistické elity“ rozsévají rusofobii, zatímco ukrajinský lid se stal „rukojmím státního převratu“ a ambicí Západu. Putin však také vzdal hold armádám Spojených států, Británie a dalších, které bojovaly proti nacistům, a také čínskému boji proti Japoncům.

Spolu s porážkou francouzského císaře Napoleona Bonaparta v roce 1812 je rozdrcení nacistického Německa nejuctívanějším vojenským triumfem Ruska. „Chceme vidět mírovou, svobodnou a stabilní budoucnost,“ řekl Putin a poukázal také na to, že v řadě zemí byly zničeny pomníky sovětským vojákům.

„Odrazili jsme mezinárodní terorismus, ochráníme obyvatele Donbasu, zajistíme naši bezpečnost,“ řekl Putin, ke kterému se na Rudém náměstí připojili vůdci několika bývalých sovětských republik.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Zelenskyj v době zesílené ruské ofenzívy odkládá všechny zahraniční návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy, oznámil dnes bez dalších podrobností mluvčí hlavy státu Serhij Nykyforov. Stanice CNN Portugal dopoledne uvedla, že Zelenskyj kvůli složité situaci na frontové linii zrušil cestu do Španělska a Portugalska plánovanou na tento týden. Ruská invazní vojska minulý týden obnovila pozemní ofenzivu na severu Charkovské oblasti a otevřela tím novou frontu.

Slovenská horolezkyně Lucia Janičová zdolala Everest se smysluplným poselstvím

Lucia Janičová, vědkyně, vášnivá horolezkyně a matka, nedávno jako první Slovenka zdolala Mount Everest. Inspirována svou dcerou podstoupila Janičová rok a půl náročného tréninku, aby dosáhla tohoto pozoruhodného výkonu. Její výstup se nejen zapsal do historie, ale nesl také symbolické poselství podpory osamělých rodičů.

Záplava červené, motýl nad ramenem. Král Karel III. má nový portrét

Britský král Karel v úterý odhalil svůj první oficiální portrét od své korunovace v květnu loňského roku. Obraz od Jonathana Yea zachycuje monarchu v uniformě na pozadí odstínů červené, s motýlem těsně nad ramenem.

Bidenova administrativa chce v Kongresu prosadit další vojenskou pomoc Izraeli

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena chce poslat Izraeli vojenskou pomoc v hodnotě jedné miliardy dolarů. Agentuře AFP to sdělily anonymní zdroje obeznámené se situací. Bílý dům o svém rozhodnutí informoval Kongres, v němž proběhne hlasování.

Kanadský hokejový tým po vypjatém zápase v Praze těsně porazil Rakousko

V napínavém utkání na mistrovství světa skupiny A v Praze se Kanadě podařilo v prodloužení zvítězit nad Rakouskem s konečným výsledkem 7:6. Obhájci titulu začali utkání zostra a po dvou třetinách vedli 6:1, ale ve třetí třetině dovolili Rakousku šokující obrat. Navzdory nečekanému zvratu nakonec Kanada vítězství pojistila gólem kapitána Johna Tavarese v prvních 15 sekundách prodloužení.
Reklama

DOPORUČUJEME

Bidenova administrativa chce v Kongresu prosadit další vojenskou pomoc Izraeli

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena chce poslat Izraeli vojenskou pomoc v hodnotě jedné miliardy dolarů. Agentuře AFP to sdělily anonymní zdroje obeznámené se situací. Bílý dům o svém rozhodnutí informoval Kongres, v němž proběhne hlasování.

ICJ projedná další opatření ke Gaze, JAR žádá zastavení operace v Rafáhu

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) dnes oznámil, že ve čtvrtek a v pátek projedná žádost Jihoafrické republiky o nová předběžná opatření týkající se války v Pásmu Gazy. JAR viní Izrael z genocidy vůči Palestincům a v nejnovější stížností žádá haagský soud, aby nařídil Izraeli zastavit ofenzivu v Rafáhu a zajistit tamním civilistům přístup k humanitární pomoci. Informovala o tom agentura AFP. Agentura Reuters v této souvislosti napsala, že turecký ministr zahraničí Hakan Fidan dnes zopakoval, že Turecko se chystá připojit ke stížnosti JAR u haagského soudu. To avizovala Ankara už před několika týdny.

Francie: Dva dozorci byli zabiti při přepadení vězeňské dodávky a vysoce nebezpečný zločinec běhá na svobodě

Při dnešním šokujícím incidentu v Normandii byli maskovanými ozbrojenci přepadeni dva vězeňští dozorci. Útočníci vyzbrojení samopaly přepadli ve středu kolem 11. hodiny dopoledne vozidlo převážející vězně. Děsivý útok byl zachycen na videu, který ukazuje, jak útočníci obklíčili vozidlo u mýtné brány a později z místa činu utekli.

V Gaze dochází zásoby humanitární pomoci, distribuci ztěžují boje a evakuace

Za poslední týden donutily boje v Pásmu Gazy přes půl milionu Palestinců, aby se přemístili do jiných oblastí. Jde o zhruba čtvrtinu obyvatel tohoto palestinského území, upozornil podle agentury AP úřad generálního tajemníka OSN. Rychlé evakuace statisíců lidí a zintenzivnění bojů mezi ozbrojenci hnutí Hamás a izraelskou armádou v posledních dnech téměř zastavily distribuci humanitární pomoci v oblasti, uvedla mluvčí organizace Světový potravinový program (WFP).
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Zelenskyj v době zesílené ruské ofenzívy odkládá všechny zahraniční návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy, oznámil dnes bez dalších podrobností mluvčí hlavy státu Serhij Nykyforov. Stanice CNN Portugal dopoledne uvedla, že Zelenskyj kvůli složité situaci na frontové linii zrušil cestu do Španělska a Portugalska plánovanou na tento týden. Ruská invazní vojska minulý týden obnovila pozemní ofenzivu na severu Charkovské oblasti a otevřela tím novou frontu.

Slovenská horolezkyně Lucia Janičová zdolala Everest se smysluplným poselstvím

Lucia Janičová, vědkyně, vášnivá horolezkyně a matka, nedávno jako první Slovenka zdolala Mount Everest. Inspirována svou dcerou podstoupila Janičová rok a půl náročného tréninku, aby dosáhla tohoto pozoruhodného výkonu. Její výstup se nejen zapsal do historie, ale nesl také symbolické poselství podpory osamělých rodičů.

Záplava červené, motýl nad ramenem. Král Karel III. má nový portrét

Britský král Karel v úterý odhalil svůj první oficiální portrét od své korunovace v květnu loňského roku. Obraz od Jonathana Yea zachycuje monarchu v uniformě na pozadí odstínů červené, s motýlem těsně nad ramenem.

Bidenova administrativa chce v Kongresu prosadit další vojenskou pomoc Izraeli

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena chce poslat Izraeli vojenskou pomoc v hodnotě jedné miliardy dolarů. Agentuře AFP to sdělily anonymní zdroje obeznámené se situací. Bílý dům o svém rozhodnutí informoval Kongres, v němž proběhne hlasování.

Kanadský hokejový tým po vypjatém zápase v Praze těsně porazil Rakousko

V napínavém utkání na mistrovství světa skupiny A v Praze se Kanadě podařilo v prodloužení zvítězit nad Rakouskem s konečným výsledkem 7:6. Obhájci titulu začali utkání zostra a po dvou třetinách vedli 6:1, ale ve třetí třetině dovolili Rakousku šokující obrat. Navzdory nečekanému zvratu nakonec Kanada vítězství pojistila gólem kapitána Johna Tavarese v prvních 15 sekundách prodloužení.

ICJ projedná další opatření ke Gaze, JAR žádá zastavení operace v Rafáhu

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) dnes oznámil, že ve čtvrtek a v pátek projedná žádost Jihoafrické republiky o nová předběžná opatření týkající se války v Pásmu Gazy. JAR viní Izrael z genocidy vůči Palestincům a v nejnovější stížností žádá haagský soud, aby nařídil Izraeli zastavit ofenzivu v Rafáhu a zajistit tamním civilistům přístup k humanitární pomoci. Informovala o tom agentura AFP. Agentura Reuters v této souvislosti napsala, že turecký ministr zahraničí Hakan Fidan dnes zopakoval, že Turecko se chystá připojit ke stížnosti JAR u haagského soudu. To avizovala Ankara už před několika týdny.

Francie: Dva dozorci byli zabiti při přepadení vězeňské dodávky a vysoce nebezpečný zločinec běhá na svobodě

Při dnešním šokujícím incidentu v Normandii byli maskovanými ozbrojenci přepadeni dva vězeňští dozorci. Útočníci vyzbrojení samopaly přepadli ve středu kolem 11. hodiny dopoledne vozidlo převážející vězně. Děsivý útok byl zachycen na videu, který ukazuje, jak útočníci obklíčili vozidlo u mýtné brány a později z místa činu utekli.

Pelikáni podél kalifornského pobřeží umírají na záhadnou nemoc

Rehabilitační centra a neziskové organizace v jižní Kalifornii hlásí desítky nemocných pelikánů. Ptáci od pohledu umírají na podchlazení, podvýživu a dehydrataci, což je velkou záhadou, protože v tamních vodách jsou bohaté ekosystémy. Pokud se včas dostanou do péče odborníků, zotavují se rychle. V současnosti probíhá vyšetřování.
Reklama
Reklama