V Malajsii zemřel starší manželský pár poté, co snědl maso čtverzubce, smrtelně jedovaté ryby. Jejich dcera vyzvala k přijetí přísnějších zákonů, které by zabránily stejnému osudu u dalších lidí. Informuje o tom CNN, Daily Mail a další média.
Ng Chuan Sing a jeho žena Lim Siew Guan, oba ve věku kolem 80 let, si 25. března nevědomky koupili nejméně dva filety čtverzubce od internetového prodejce, uvedly úřady v jižním státě Johor.
An elderly couple has died after eating poisonous pufferfish in Malaysia, prompting an appeal from their daughter for stronger laws to prevent others from suffering the same fate. https://t.co/XIaGgDM42T
— CNN (@CNN) April 11, 2023
Ještě téhož dne Lim rybu usmažila k obědu a po jídle začala pociťovat „dýchací potíže a třesavku“, uvedly úřady. Hodinu po konzumaci jídla začal podobné příznaky vykazovat i její manžel Ng.
Manželé byli převezeni do nemocnice, kde byli hospitalizováni na jednotce intenzivní péče. Lim byla v 19:00 místního času prohlášena za mrtvou.
Ng upadl na osm dní do kómatu, a podle Daily Mail se jeho stav zlepšil a vypadalo to, že se uzdraví. Dokonce byl převezen z jednotky intenzivní péče na normální pokoj. Tam ale náhle zemřel na embolii, uvedla dcera manželů Ng Ai Lee. Ta před pohřbem manželů uspořádala v jejich domě tiskovou konferenci.
Ng požadovala odpovědnost za smrt svých rodičů a zpřísnění zákonů. V Malajsii se v okolních vodách běžně vyskytuje nejméně 30 druhů čtverzubcovitých, píše CNN.
„Ti, kdo jsou za jejich smrt zodpovědní, by měli být pohnáni k odpovědnosti podle zákona a doufám, že úřady urychlí vyšetřování,“ řekla Ng. „Doufám také, že malajská vláda posílí vymáhání práva a pomůže zvýšit povědomí veřejnosti o otravách těmito rybami, aby se podobné incidenty neopakovaly.“
Prodej je zakázán, ale nedodržuje se
Malajské zákony zakazují prodej jedovatých a škodlivých potravin, jako je maso čtverzubce. Za přestupek hrozí pokuta 10 000 RM (necelých 50 tisíc korun) nebo trest odnětí svobody až na dva roky.
Navzdory nebezpečí se jedovatí čtverzubci prodávají na mnoha malajských mokrých trzích, uvedli odborníci. „Čtverzubec je považován za exotickou pochoutku a pro lidi je atraktivní,“ řekla Aileen Tan, mořská bioložka a ředitelka Centra pro mořská a pobřežní studia na Universiti Sains Malaysia.
„Jakmile je zpracován a prodáván po filetech, je pro veřejnost téměř nemožné zjistit, jaký druh ryby si koupila,“ varovala. „Co se týče prodejců, je z jejich strany sporné, zda si jsou vědomi rizik,“ řekla. „Je třeba zvýšit povědomí o rizicích konzumace těchto ryb. Možná by se úřady měly zabývat speciálními certifikáty pro prodejce a dodavatele,“ dodala.
Maso ze čtverzubce, které se běžně označuje jako „fugu“, což je japonský výraz pro tuto rybu, je velmi oblíbenou pochoutkou, přestože obsahuje smrtelný jed.
Vnitřnosti ryby, stejně jako kůže, krev a kosti, obsahují vysoké koncentrace smrtelného jedu známého jako tetrodotoxin. Podle lékařů může požití rychle způsobit brnění kolem úst a závratě, po nichž mohou následovat křeče, ochrnutí dýchacích cest a smrt. Proti tomuto jedu neexistuje žádný protijed.
Fugu se nejčastěji podává v luxusních tokijských restauracích jako sašimi. Získala si oblibu i v zemích, jako je Jižní Korea a Singapur, kde fungují specializované restaurace.
Podle japonských zákonů musí kuchaři fugu projít rozsáhlým až tříletým učňovským výcvikem, než získají licenci a mohou s rybou zacházet a připravovat ji k jídlu. Podle ministerstva zdravotnictví je nesprávně připravená fugu jednou z nejčastějších příčin otravy jídlem v Japonsku.