menu

8.6 C
Czech
Neděle 28. dubna 2024

Soudní proces ohledně Trumpových peněz za mlčení začal

V pondělí začal dlouho očekávaný soudní proces s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem, neformálně známý jako proces hush money. V případu, o němž se mnozí domnívali, že se nikdy nedostane před soud, byl představen první svědek a zazněla úvodní prohlášení obžaloby i obhajoby.

Kyjev oznámil evakuaci dvou nemocnic kvůli obavám z ruských útoků

Kyjevská správa informovala o urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských vzdušných úderů na tato zdravotnická zařízení. Upozornila na to dnes ukrajinská média. Jedno ze zařízení je dětská nemocnice, uvedl úřad. Podle agentury Reuters Kyjev evakuací reagoval na prohlášení šéfa běloruské tajné služby KGB, že jsou v těchto nemocnicích vojáci.

V Izraeli se opět konají protivládní demonstrace, policie použila i vodní děla

Sledujte nás na sítích

Tisíce lidí dnes opět demonstrují v Izraeli proti vládě a její soudní reformě, která podle mnohých omezí demokracii v zemi. Ve schvalování reformy vláda pokračuje v parlamentu navzdory široké kritice i výzvě prezidenta, aby ji zrušila. V noci na dnešek parlament po bouřlivé debatě navíc schválil zákon, který omezuje možnost odvolat premiéra. Tuto normu mnozí považují za šitou na míru premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, který je obžalován v několika kauzách kvůli korupci, podvodu a zneužití důvěry.

Na řadě míst dnes lidé blokovali silnice, než je policie rozehnala. Protestující se sešli i před domy ministrů a premiéra. V Tel Avivu a Haifě policie proti demonstrantům použila vodní děla. Zatčeno bylo po celé zemi nejméně 60 účastníků protestů, informoval deník Haarec.

Mezi zatčenými je i jedna žena, která při demonstrací nedaleko Ben Gurionova mezinárodního letiště s izraelskou vlajkou klepla do hlavy ministra zemědělství Aviho Dichtera, který nastupoval do auta. „Důrazně odsuzuji útok levicové aktivistky na ministra Aviho Dichtera a žádám, aby lídři opozice okamžitě zastavili anarchii, násilí a podněcování násilí vůči zvoleným činitelům,“ reagoval na incident premiér Netanjahu. „Žádám, aby policie a prokuratura okamžitě a důrazně zasáhly proti každému, kdo vztáhne ruku na zvolené činitele, než bude příliš pozdě,“ dodal premiér.

Lidé dnes opět s izraelskými vlajkami a transparenty s nápisy „Zachraňme demokracii“ vyšli do ulic mimo jiné v Tel Avivu, kde demonstrovali i rodiče s dětmi. Ráno protestující zapálili pneumatiky v přístavu Ašdod u Tel Avivu, stovky lidí blokovaly také silnice mezi Haifou a přístavem Akko. V Jeruzalémě lidé na brány Starého města vyvěsili obří izraelskou vlajku a plachtu s textem izraelské deklarace nezávislosti z roku 1948.

Podle místních médií policie očekává, že dnešní protesty budou nejmasovější za poslední týdny a že se jich zúčastní na půl milionu lidí. To by byla největší demonstrace od vzniku státu Izrael.

Masové protesty proti koaliční vládě, v níž jsou i krajně pravicové a ultraortodoxní strany, se konají od ledna. Vypukly krátce po nástupu vlády koncem prosince a zesílily v lednu po předložení návrhu soudní reformy, která vládě dá větší vliv na jmenování soudců a omezí pravomoce nejvyššího soudu. Už několikrát se protestů účastnilo přes sto tisíc lidí, v polovině března jich bylo přes 300.000. Demonstrace se konají od ledna každou sobotu a několikrát se uskutečnily i ve čtvrtek, kdy organizátoři nazvali manifestace minulý týden Dnem narůstajícího odporu. Dnešek pojmenovali jako Den paralýzy.

V některých městech lidé už přes noc vylepili na dveře obchodů či bank, do veřejné dopravy a parků letáky s nápisy například „Vstup povolen pouze židům“ nebo „Muži sedí vepředu autobusu, ženy vzadu“. Podle deníku Haarec tak chtěli ukázat, jak to může podle nich v zemi vypadat, pokud bude tato vláda pokračovat v nastaveném kurzu. Mnozí mají totiž obavy, že po soudní reformě budou následovat další zákony, které z Izraele udělají „teokratickou diktaturu“. To napsala například tisícovka izraelských umělců a podnikatelů v dopise na ambasády Británie a Německa, v němž tyto země vyzvaly ke zrušení Netanjahuovy návštěvu. Podle nich je země v nejhorší krizi v dějinách státu Izrael.

I dnes se chystají blokády u mezinárodního Ben Gurionova letiště, odkud má Netanjahu letět do Londýna. Podobně v minulých týdnech demonstranti auty blokovali příjezd k letišti ve dnech, kdy Netanjahu odlétal do Říma a do Berlína. Premiér na letiště letěl vrtulníkem.

Už nad ránem se skupina záložníků armády shromáždila u sochy Theodora Herzla, zakladatele sionismu, v přístavu Herzlija v telavivském distriktu, kde rozvinula transparenty s nápisy „Pokud chcete, demokracie zvítězí“ či „Není to sen, je to revoluce.“ Poté se rezervisté shromáždili před domem šéfa ultraortodoxní strany Šas Arjeho Deriho v Jeruzalémě. Deri byl v Netanjahuově vládě ministrem vnitra a zdravotnictví, ale musel skončit kvůli verdiktu nejvyšší soudu, protože byl loni odsouzen kvůli porušování daňových zákonů. Navíc před 20 lety dostal trest za braní úplatků ve funkci ministra vnitra a strávil skoro dva roky ve vězení. Tento týden parlament schválil v prvním čtení změnu zákona, která Derimu umožní se do ministerského úřadu vrátit.

Rezervisté přišli demonstrovat také před dům ministra školství Joava Kiše, bývalého armádního pilota, s transparentem „Neopouštějte demokracii“.

V noci na dnešek prošel v parlamentu, v němž má vládní koalice většinu, zákon omezující možnosti odvolání premiéra. Schválen byl nicméně jen těsnou většinou 61 hlasů, ač vláda má v Knesetu 64 křesel. Nově bude moci být premiér odvolán pouze kvůli psychické či fyzické nezpůsobilosti, a to jen tříčtvrtinovou většinou ministrů, pokud s tím premiér nebude souhlasit, tak tříčtvrtinovou většinou poslanců. Vláda tento zákon hájí s tím, že přinese větší „stabilitu“.

Vybrali jsme pro vás

V areálu pařížské univerzity se setkaly propalestinské a proizraelské skupiny

Jednu z budov univerzity Sciences Po v noci na dnešek zablokovala skupina propalestinských studentů, čímž na prestižní pařížské škole pokračovaly protesty připomínající současné manifestace proti Izraeli na řadě kampusů ve Spojených státech. Podle agentury AFP odpoledne napětí zesílilo, když na místo dorazily desítky proizraelských demonstrantů. Vedení školy zavedlo distanční výuku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

O. J. Simpson zemřel na metastázu rakoviny prostaty

Vykonavatel pozůstalosti zveřejnil příčinu smrti zesnulé hvězdy NFL O. J. Simpsona. Malcolm LaVergne, Simpsonův zástupce od roku 2009, v pátek časopisu People potvrdil, že Simpson zemřel 10. dubna po boji s metastatickou rakovinou prostaty.

USA dodají Ukrajině další rakety Patriot, oznámil ministr obrany Lloyd Austin

Podle ministra obrany USA Lloyda Austina poskytnou Spojené státy Ukrajině další rakety Patriot, které posílí její systémy protivzdušné obrany, a to v rámci významného balíčku pomoci ve výši 6 miliard dolarů. Střely budou sloužit k doplnění dříve dodaných systémů protivzdušné obrany Patriot.

ANALÝZA: Americká ani evropská pomoc neumožní Ukrajině převzít na bojišti iniciativu

Zástupci členských států Severoatlantické aliance (NATO), Evropy, ale především Ukrajiny oslavují americký balíček vojenské pomoci. Kyjev se navíc může těšit na munici v rámci iniciativ Česka a Estonska. Experti však neočekávají větší úspěchy obránců, než je stabilizace dramatické situace na bojišti.

Moskva oznámila, že ruské síly v noci sestřelily 68 ukrajinských dronů

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev dříve informoval o zničení deseti dronů, které podle něj mířily na ropné rafinerie a různá zařízení infrastruktury.

Rusové v noci zaútočili na energetiku a na město Charkov, hlásí ukrajinské úřady

Rusové v noci na dnešek zaútočili na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, poškodili zařízení a přinejmenším jeden pracovník byl zraněn. Podle médií to dnes oznámil ministr energetiky Herman Haluščenko. Terčem ruských raket se znovu stal Charkov, kde zaznělo několik výbuchů, uvedl starosta tohoto druhého největšího města na Ukrajině Ihor Terechov. Ukrajinské síly sestřelily 21 z 34 ruských raket a střel s plochou dráhou letu, odpálených ze země, ze vzduchu a z moře, tvrdí Kyjev.

DOPORUČUJEME

V areálu pařížské univerzity se setkaly propalestinské a proizraelské skupiny

Jednu z budov univerzity Sciences Po v noci na dnešek zablokovala skupina propalestinských studentů, čímž na prestižní pařížské škole pokračovaly protesty připomínající současné manifestace proti Izraeli na řadě kampusů ve Spojených státech. Podle agentury AFP odpoledne napětí zesílilo, když na místo dorazily desítky proizraelských demonstrantů. Vedení školy zavedlo distanční výuku.

Vztahy mezi USA a Čínou jsou ohroženy „sestupnou spirálou“, varuje čínský představitel

Vztahům mezi Spojenými státy a Čínou hrozí, že se dostanou do "sestupné spirály", varoval čínský představitel během jednání s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem. Čínský ministr zahraničí Wang Yi si položil otázku ohledně budoucí trajektorie dvoustranných vztahů a zeptal se, zda by se obě země měly snažit o trvalou stabilitu, nebo zda by měly riskovat sestupnou spirálu eskalace napětí.

Bělorusko obviňuje Litvu z dronových útoků, pobaltský stát hovoří o informační válce

Litva zaútočila na Minsk a jeho okolí drony. Alespoň to tvrdí šéf běloruského Výboru státní bezpečnosti (KGB), aniž by předložil jakékoli důkazy. Litva tohle tvrzení označila za dezinformace určené pro běloruské publikum, informační útok a cílenou provokaci.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

O. J. Simpson zemřel na metastázu rakoviny prostaty

Vykonavatel pozůstalosti zveřejnil příčinu smrti zesnulé hvězdy NFL O. J. Simpsona. Malcolm LaVergne, Simpsonův zástupce od roku 2009, v pátek časopisu People potvrdil, že Simpson zemřel 10. dubna po boji s metastatickou rakovinou prostaty.

USA dodají Ukrajině další rakety Patriot, oznámil ministr obrany Lloyd Austin

Podle ministra obrany USA Lloyda Austina poskytnou Spojené státy Ukrajině další rakety Patriot, které posílí její systémy protivzdušné obrany, a to v rámci významného balíčku pomoci ve výši 6 miliard dolarů. Střely budou sloužit k doplnění dříve dodaných systémů protivzdušné obrany Patriot.

ANALÝZA: Americká ani evropská pomoc neumožní Ukrajině převzít na bojišti iniciativu

Zástupci členských států Severoatlantické aliance (NATO), Evropy, ale především Ukrajiny oslavují americký balíček vojenské pomoci. Kyjev se navíc může těšit na munici v rámci iniciativ Česka a Estonska. Experti však neočekávají větší úspěchy obránců, než je stabilizace dramatické situace na bojišti.

Moskva oznámila, že ruské síly v noci sestřelily 68 ukrajinských dronů

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev dříve informoval o zničení deseti dronů, které podle něj mířily na ropné rafinerie a různá zařízení infrastruktury.

Rusové v noci zaútočili na energetiku a na město Charkov, hlásí ukrajinské úřady

Rusové v noci na dnešek zaútočili na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, poškodili zařízení a přinejmenším jeden pracovník byl zraněn. Podle médií to dnes oznámil ministr energetiky Herman Haluščenko. Terčem ruských raket se znovu stal Charkov, kde zaznělo několik výbuchů, uvedl starosta tohoto druhého největšího města na Ukrajině Ihor Terechov. Ukrajinské síly sestřelily 21 z 34 ruských raket a střel s plochou dráhou letu, odpálených ze země, ze vzduchu a z moře, tvrdí Kyjev.

V areálu pařížské univerzity se setkaly propalestinské a proizraelské skupiny

Jednu z budov univerzity Sciences Po v noci na dnešek zablokovala skupina propalestinských studentů, čímž na prestižní pařížské škole pokračovaly protesty připomínající současné manifestace proti Izraeli na řadě kampusů ve Spojených státech. Podle agentury AFP odpoledne napětí zesílilo, když na místo dorazily desítky proizraelských demonstrantů. Vedení školy zavedlo distanční výuku.

Kyjev oznámil evakuaci dvou nemocnic kvůli obavám z ruských útoků

Kyjevská správa informovala o urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských vzdušných úderů na tato zdravotnická zařízení. Upozornila na to dnes ukrajinská média. Jedno ze zařízení je dětská nemocnice, uvedl úřad. Podle agentury Reuters Kyjev evakuací reagoval na prohlášení šéfa běloruské tajné služby KGB, že jsou v těchto nemocnicích vojáci.

Ellen DeGeneres se vyjádřila ke kontroverznímu konci svého pořadu

Ellen DeGeneres veřejně reagovala na kontroverze ohledně ukončení své populární talk show, které bylo vyvoláno obviněními z toxického pracovního prostředí. Bývalá moderátorka se během čtvrtečního zahajovacího večera svého nového turné Ellen's Last Stand … Up v losangeleském klubu Largo zavtipkovala o tom, že byla "vyhozena ze showbyznysu" za to, že byla "zlá".