menu

14.7 C
Czech
Pátek 3. května 2024

Zelenskyj v den výročí černobylské havárie varoval před rizikem v Záporožské JE

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

ChatGPT v rukách kyberzločinců: škodlivý kód teď vygeneruje kdokoliv a malware maskující se za desktopového klienta

Sledujte nás na sítích

Praha 28. února 2023 (PROTEXT) – Experti společnosti Kaspersky odhalili novou probíhající malwarovou kampaň, která využívá rostoucí popularity chatbota ChatGPT s umělou inteligencí. Kyberzločinci tento malware šíří prostřednictvím komunit na Facebooku a nabízejí falešnou desktopovou verzi aplikace ChatGPT. Místo chatovacího robota si však uživatelé stáhnou trojského koně s názvem Fobo, který krade citlivé informace, například přihlašovací údaje k účtům na Facebooku, TikToku nebo Googlu, a také osobní a firemní finanční údaje. Experti zároveň zkoumají, jak by mohl tento nejvýkonnější chatbot s AI v rukou široké veřejnosti změnit zavedená pravidla světa kybernetické bezpečnosti.

Výzkumníci společnosti Kaspersky nedávno identifikovali aktuální škodlivou kampaň zaměřenou na zájemce o ChatGPT, chatovacího robota s umělou inteligencí, který již několik měsíců přitahuje pozornost nejen IT nadšenců a kreativců, ale i široké veřejnosti. ChatGPT-3 je především jazykový model umělé inteligence, který vytváří přesvědčivé texty, jež je obtížné odlišit od textů napsaných člověkem. Proto se již kyberzločinci snaží tuto technologii použít při svých útocích. Kromě těžko rozeznatelných a personalizovaných spear-phishingových útoků, podvodníci vytvářejí na sociálních sítích skupiny, které přesvědčivě napodobují oficiální účty společnosti OpenAI nebo se alespoň tváří jako komunity příznivců ChatGPT.

Tyto podvodné skupiny zveřejňují zdánlivě oficiální příspěvky s novinkami o službě a propagují program vydávající se za desktopového klienta ChatGPT.

Jakmile zájemci kliknou na odkaz z příspěvku, jsou přesměrováni na dobře zpracovanou webovou stránku, která vypadá skoro stejně jako oficiální webová stránka ChatGPT. Tato stránka vyzývá ke stažení údajné verze ChatGPT pro Windows, dostupné jako archiv se spustitelným souborem. Instalační proces se však po spuštění náhle zastaví s chybovou zprávou, že program nelze nainstalovat. Uživatelé si můžou myslet, že se instalace prostě nezdařila, a už si toho dále nevšímají.

Celá instalace ve skutečnosti proběhne bez vědomí uživatelů a do jejich počítače pronikne nový trojský kůň – stealer Trojan-PSW.Win64.Fobo. Tento trojan má za úkol krást informace o uložených účtech z různých prohlížečů, například Chrome, Edge, Firefox a Brave. Útočníci stojící za tímto trojským koněm se zajímají zejména o krádeže souborů cookies a přihlašovacích údajů z účtů Facebooku, TikToku a Googlu, zejména pak těch, které patří různým firmám. Trojský kůň krade přihlašovací údaje a pokouší se získat i další informace, jako je množství peněz utracených za reklamu a aktuální zůstatek na firemních účtech.

Útočníci cílí na globální trh. Podvodný „desktopový klient“ pro ChatGPT již napadl uživatele v Africe, Asii, Evropě a Americe.

„Tato kampaň zaměřená na ChatGPT je ukázkovým příkladem toho, jak útočníci využívají techniky sociálního inženýrství ke zneužití důvěry, kterou uživatelé vkládají do populárních značek a služeb. Je důležité, aby si lidé uvědomili, že i když se služba jeví jako legitimní, neznamená to, že tomu tak skutečně je. Pokud však budou uživatelé dobře informovaní a stále obezřetní, můžou se před těmito typy útoků chránit,“ komentuje Darja Ivanová, bezpečnostní expertka společnosti Kaspersky.

Víc informací o trojském koni Fobo najdete na stránkách Kaspersky Daily.

Malware teď vytvoří kdokoliv

ChatGPT ale kyberzločincům nepomáhá pouze s obsahem. Mnoho uživatelů již zjistilo, že nový chatbot dokáže generovat kód, bohužel však i škodlivý typ. Vytvořit jednoduchý infostealer tak bude možné i bez toho, abyste měli jakékoli programátorské dovednosti. Pokud ale bude kód napsaný botem skutečně použit, bezpečnostní řešení jej odhalí a zneškodní stejně rychle jako všechny předchozí škodlivé programy vytvořené lidmi. Někteří analytici sice vyjadřují obavy, že ChatGPT může vytvářet unikátní malware pro každou konkrétní oběť, ale i tyto programy by vykazovaly škodlivé charakteristiky, kterých si bezpečnostní řešení s největší pravděpodobností všimne. Malware napsaný chatbotem navíc bude pravděpodobně obsahovat jemné chyby a logické nedostatky, což značí, že plné automatizace kódování malwaru se zatím není nutné obávat.

Chatbot ale může pomoct i druhé straně. Dokáže například rychle a snadno vysvětlit co konkrétní části kódu dělají. To se uplatní například v podmínkách SOC (bezpečnostní operační centrum), kde takový nástroj často přepracovaným analytikům urychlí práci. V budoucnu se uživatelé pravděpodobně dočkají i řady specializovaných produktů: modelu reverzního inženýrství k lepšímu pochopení kódu, modelu pro řešení CTF (capture the flag), modelu k výzkumu zranitelností a dalších.

„ChatGPT sice nedělá nic vyloženě škodlivého, ale může útočníkům pomoct v různých scénářích, například při psaní přesvědčivých cílených phishingových e-mailů. V současné době však ChatGPT rozhodně není schopen stát se nějakou autonomní hackerskou umělou inteligencí. Škodlivý kód, který neuronová síť vygeneruje, nemusí být vůbec funkční a k jeho vylepšení a nasazení by byl zapotřebí zkušený lidský specialista. Ačkoli současný chatbot nemá bezprostřední dopad na oblast kybernetické bezpečnosti, další generace pravděpodobně ano. V příštích několika letech se možná dočkáme toho, že rozsáhlé jazykové modely, trénované na přirozeném i programovacím jazyce, budou přizpůsobeny pro specializované použití v kybernetické bezpečnosti. Tyto změny můžou ovlivnit širokou škálu činností v oblasti bezpečnosti, od vyhledávání hrozeb až po reakci na incidenty. Společnosti zabývající se kybernetickou bezpečností proto budou chtít prozkoumat možnosti, které nové nástroje poskytují, a zároveň zjistit, jak můžou pomoct kyberzločincům,“ komentuje Vladislav Tushkanov, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Víc informací o tom, jak ChatGPT změní kybernetickou bezpečnost, najdete na stránkách KDaily.

Chcete-li zůstat chráněni a bezpečně zkoumat nové technologie, doporučují odborníci společnosti Kaspersky také tato opatření:

● Buďte opatrní při stahování softwaru z internetu, zejména pokud je to z webových stránek třetích stran. Vždy se snažte stahovat software z oficiálních webových stránek společnosti nebo služby, kterou používáte.

● Ověřte si, zda je webová stránka, ze které stahujete software, legitimní. V adresním řádku prohlížeče hledejte ikonu visacího zámku a všímejte si, zda adresa URL webové stránky začíná textem „https://“, abyste se ujistili, že je webová stránka bezpečná.

● Používejte silná a jedinečná hesla pro každý ze svých účtů a aktivujte si dvoufaktorové ověřování, kdykoli je to možné. To může pomoci ochránit vaše účty před napadením.

● Dávejte si pozor na podezřelé odkazy nebo e-maily z neznámých zdrojů. Podvodníci často používají techniky sociálního inženýrství, aby uživatele přiměli kliknout na odkazy nebo stáhnout škodlivý software.

● Používejte spolehlivé bezpečnostní řešení a udržujte je v aktuálním stavu. Řešení Kaspersky Total Security je aktualizováno podle nejnovějších informací o kybernetických hrozbách a pomáhá odhalit a odstranit jakýkoli škodlivý software, který se může skrývat ve vašem počítači.

Kontakt pro média:

Darko Natalic

Corporate Communications Manager Eastern Europe & Israel at Kaspersky

E-mail: [email protected]

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Bern potvrdil, že zatím nepozval Rusko na červnový mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda dnes potvrdila, že zatím nepozvala Rusko na mírový summit o Ukrajině, který se v této alpské zemi uskuteční v červnu. Zároveň uvedla, že Rusko musí být součástí mírového procesu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X napsal, že na summit byly pozvány země, které se staví za principy Charty OSN a mezinárodního práva. Podle agentury DPA Švýcarsko oficiálně pozvalo více než 160 delegací.

Turecký internetový prodejce Trendyol vstupuje na český trh prostřednictvím influencer marketingu

Turecký internetový obchod Trendyol, který je součástí čínské Alibaby, postupně vstupuje na český trh prostřednictvím spolupráce s influencery. Spoléhá především na marketing prostřednictvím sociálních sítí, jako je Instagram, čímž se odlišuje od konkurenčních tržišť. Trendyol se zaměřuje především na oděvy a kromě České republiky plánuje expandovat do Maďarska, Rumunska a Řecka.

Policie začala vyklízet propalestinský tábor na univerzitě v Los Angeles

Část areálu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) v noci na dnešek připomínala bojovou zónu, když zde policie po několikahodinové konfrontaci začala odstraňovat barikády kolem propalestinského tábora a zatýkat demonstranty. Jde o nejnovější z desítek policejních zásahů proti studentským protestům v USA spojeným s válkou v Pásmu Gazy. Vedení školy tábor zakázalo poté, co jej v noci na středu napadli proizraelští demonstranti.

Cher (77) prozradila, proč chodí s mladšími muži a proč kdysi odmítla Elvise Presleyho

Americká popová ikona Cher se svěřila se svými preferencemi ohledně randění a prozradila, co ji přitahuje na mladších mužích. Během rozhovoru v pořadu Jennifer Hudson umělkyně také hovořila o své plachosti mimo pódium a o tom, jak ovlivňuje její milostný život.

EU poskytne Libanonu finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur

Evropská unie poskytne Libanonu finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur (25,2 miliardy Kč), oznámila dnes v Bejrútu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Peníze mají směřovat do několika oblastí, podpořit místní zdravotnictví, vzdělávací systém, ekonomiku, ale i bezpečnostní složky, zejména jejich boj s nelegální migrací.

Fed ponechal sazby beze změny, nemá důvěru v pokles inflace

Federální rezervní systém (Fed) ponechal podle očekávání úrokové sazby na stejné úrovni. Americká centrální banka se sice přiklání ke snižování sazeb, její šéf Jerome Powell nicméně uvedl, že to bude trvat déle, než se původně čekalo. Americká inflace je totiž pořád příliš vysoká.

DOPORUČUJEME

Otevřený dopis UNODARu předsedovi Ústavního soudu JUDr. Baxovi

Praha 2. května 2024 (PROTEXT) - Porušování základních práv Ústavním soudemVážený pane předsedo Ústavního soudu České republiky,obracím se na Vás s přímočarou upřímností jako...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Žádná změna klimatu, ale jev El Niño způsobil vysychání Panamského průplavu

Vysychání Panamského průplavu minulý rok vedlo k omezení lodní dopravy a poznamenalo tak světový obchod. Nikoli klimatická změna, ale meteorologický jev El Niňo způsobil nedostatek srážek v oblasti, určili klimatičtí vědci na základě své analýzy.

Bern potvrdil, že zatím nepozval Rusko na červnový mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda dnes potvrdila, že zatím nepozvala Rusko na mírový summit o Ukrajině, který se v této alpské zemi uskuteční v červnu. Zároveň uvedla, že Rusko musí být součástí mírového procesu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X napsal, že na summit byly pozvány země, které se staví za principy Charty OSN a mezinárodního práva. Podle agentury DPA Švýcarsko oficiálně pozvalo více než 160 delegací.

Turecký internetový prodejce Trendyol vstupuje na český trh prostřednictvím influencer marketingu

Turecký internetový obchod Trendyol, který je součástí čínské Alibaby, postupně vstupuje na český trh prostřednictvím spolupráce s influencery. Spoléhá především na marketing prostřednictvím sociálních sítí, jako je Instagram, čímž se odlišuje od konkurenčních tržišť. Trendyol se zaměřuje především na oděvy a kromě České republiky plánuje expandovat do Maďarska, Rumunska a Řecka.

Policie začala vyklízet propalestinský tábor na univerzitě v Los Angeles

Část areálu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) v noci na dnešek připomínala bojovou zónu, když zde policie po několikahodinové konfrontaci začala odstraňovat barikády kolem propalestinského tábora a zatýkat demonstranty. Jde o nejnovější z desítek policejních zásahů proti studentským protestům v USA spojeným s válkou v Pásmu Gazy. Vedení školy tábor zakázalo poté, co jej v noci na středu napadli proizraelští demonstranti.

Cher (77) prozradila, proč chodí s mladšími muži a proč kdysi odmítla Elvise Presleyho

Americká popová ikona Cher se svěřila se svými preferencemi ohledně randění a prozradila, co ji přitahuje na mladších mužích. Během rozhovoru v pořadu Jennifer Hudson umělkyně také hovořila o své plachosti mimo pódium a o tom, jak ovlivňuje její milostný život.

EU poskytne Libanonu finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur

Evropská unie poskytne Libanonu finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur (25,2 miliardy Kč), oznámila dnes v Bejrútu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Peníze mají směřovat do několika oblastí, podpořit místní zdravotnictví, vzdělávací systém, ekonomiku, ale i bezpečnostní složky, zejména jejich boj s nelegální migrací.

Fed ponechal sazby beze změny, nemá důvěru v pokles inflace

Federální rezervní systém (Fed) ponechal podle očekávání úrokové sazby na stejné úrovni. Americká centrální banka se sice přiklání ke snižování sazeb, její šéf Jerome Powell nicméně uvedl, že to bude trvat déle, než se původně čekalo. Americká inflace je totiž pořád příliš vysoká.

Ruské oblasti hlásí nálety ukrajinských dronů na energetickou infrastrukturu

Útok ukrajinských dronů v noci na dnešek poškodil energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. O úderu bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání rozsáhlé ruské invazi, na energetické zařízení dnes informoval i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval. Ruské ministerstvo obrany podle serveru Meduza ohlásilo likvidaci 12 dronů nad ruskými regiony, o některých oblastech se nezmiňuje.

Počet obětí neštěstí v Číně, kde se po lijácích propadla dálnice, stoupl na 48

Nejméně 48 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na novou bilanci zveřejněnou místními médii o tom dnes informovala agentura AFP. Předchozí bilance hovořila o 36 mrtvých.