Pijte dostatečné množství vody, pitný režim je důležitý pro vaše zdraví. Takové informace přinášejí pravidelně nejen vědci ve svých studiích. Nový výzkum popisuje negativní vlivy dehydratace. Nedostatečný příjem tekutin vede k rychlejšímu stárnutí a rozvoji chronických onemocnění, napsal server ScienceAlert.
Studie amerických vědců se v průběhu 25 let zúčastnilo 11 225 dobrovolníků. Odborníci se jich celkem pětkrát zeptali na jejich socioekonomický status a zjišťovali, zda mají v rodině nějaké nemoci.
Web ScienceAlert napsal, že odborníci současně dobrovolníkům měřili hladiny sodíku v krvi, který sloužil jako indikátor příjmu tekutin. Obvykle totiž platí, že čím více vody vypijeme, tím méně sodíku v krvi máme.
Not Drinking Enough Water Linked to Serious Health Risks, Study Warns https://t.co/MeesKBnBEL
— ScienceAlert (@ScienceAlert) January 4, 2023
Nadbytečné hromadění sodíku vede k pocitům žízně a bolestem hlavy. Stejně tak jako při jeho nedostatku se mohou dostavit křeče a poruchy vědomí. Některé starší studie navíc našly souvislost mezi hladinami sodíku, nemocemi a rychlejším stárnutím.
Normální rozsah obsahu sodíku v krvi se obvykle pohybuje mezi 125 až 146 miliekvivalenty na litr. Vzorky krve se zvýšeným obsahem sodíku ve studii publikované v časopise eBioMedicine ukazovaly na 15 různých markerů biologického zdraví a stárnutí.
Pijte vodu a žijte déle bez nemocí
Například jedinci s hladinami sodíku nad 142 miliekvivalentu na litr vykazovali o 10 až 15 procent vyšší pravděpodobnost pokročilejšího biologického stáří oproti jejich chronologickému věku.
Lidé s těmito vyššími hladinami sodíku také vykazovali o 64 procent větší riziko rozvoje chronických chorob, jako je srdeční selhání, mrtvice, fibrilace síní, chronické onemocnění plic, cukrovka a demence.
„Výsledky naznačují, že správná hydratace může zpomalit stárnutí a prodloužit život bez nemocí,“ shrnuje výsledky práce vědecká pracovnice Natalia Dmitrieva z institutu National Heart Lung and Blood (NHLBI) v Marylandu.
Autoři studie upozorňují, že měření hladin sodíku v krvi u praktických lékařů by mohlo odhalit úroveň příjmu tekutin a zabránit zdravotním komplikacím v budoucnu. Lékař by v případě nízké hydratace podnikl kroky k zavlažení organismu pitným režimem a konzumací zeleniny s ovocem.
„Našim cílem je zajistit, aby pacienti přijímali dostatek tekutin, a současně posoudit faktory, jako jsou léky, které mohu naopak vést ke ztrátě tekutin,“ vysvětlil vedoucí výzkumník Manfred Boehm z NHLBI.
Vědci zdůrazňují, že jejich výsledky založené na dobrovolnících nejsou stoprocentně věrohodné. V tomto ohledu jsou vhodnější randomizované experimenty. Hladiny sodíku vody navíc neovlivňuje pouze příjem tekutin.
Vědci sice do své studie zahrnuli údaje o věku, rase a pohlaví, vynechali však účastníky s nemocemi jako cukrovka či osoby se zlozvyky, jako je kouření. Kouření přitom hladiny sodíku v krvi ovlivňuje také.