menu

16.3 C
Czech
Pondělí 6. května 2024

Píseň oslavující severokorejského diktátora se stala hitem TikToku

Nová propagandistická píseň oslavující severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem na sociální síti TikTok. Píseň Přátelský otec vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010. Většina z nich si přitom zjevně vůbec neuvědomuje, že korejský text chválí muže, který slíbil "důkladně vyhladit USA" a odpálil desítky balistických raket, upozornil server zpravodajské televize BBC.

ANALÝZA: Jak válka na Ukrajině vzbudila touhu po ekologické spravedlnosti

Tisíce civilistů a vojáků mrtvých, miliony vysídlených. Kdysi rušné ulice dnes zejí prázdnotou ve městech duchů. Válka na Ukrajině ovšem nedopadá jen na obyvatelstvo, ale i na životní prostředí. Jeho obnova a ochrana není po čas trvání války možná, naděje do budoucna však dřímá v ukrajinské společnosti.

Přední filantropové věnují půl miliardy na podporu spravedlivé energetické transformace

Sledujte nás na sítích

Šarm aš-Šajch 15. listopadu 2022 (PROTEXT/PRNewswire) – Cílem závazku je podpořit rozvoj čisté energie pro lidi a země v první linii změny klimatu

Koalice předních klimatických filantropů dnes oznámila investici ve výši 500 milionů dolarů v průběhu příštích tří let, která má urychlit spravedlivou a rovnou energetickou transformaci v zemích s nízkými a středními příjmy a zároveň podpořit udržitelný rozvoj a vytvořit nové ekonomické příležitosti.

Jejich příspěvek podpoří úsilí vlád, organizací občanské společnosti a dalších uskupení nastartovat nové a vznikající plány energetické transformace v zemích globálního Jihu. Toto partnerství navazuje na stávající i budoucí aktivity mnoha dárců, které zvyšují ambice a podporují opatření ke zmírnění klimatické změny na úrovni vlád, komunit a podniků.

„Nyní nastává klíčový okamžik pro zásadnější filantropickou podporu našich jižních partnerů, kteří stojí na předních pozicích v těchto mimořádně náročných časech,“ uvedla bývalá brazilská ministryně životního prostředí, spolupředsedkyně Mezinárodního panelu pro zdroje – UNEP a členka správní rady UN-DESA Izabella Teixeirová. „Svět potřebuje iniciativu jižních zemí, která dokáže, že priority v oblastech rozvoje a klimatu jdou ruku v ruce a vytvoří precedenty pro skutečně spravedlivý a rovný přechod na čistou energii.“

„Tato mobilizace sdružených finančních prostředků na podporu ochrany klimatu představuje významný krok k zaplnění mezery ve filantropickém financování klimatických opatření na jihu,“ říká Saliem Fakir, generální ředitel Africké klimatické nadace, strategického poskytovatele grantů a think-tanku pod africkým vedením, který se zabývá problematikou změny klimatu a rozvoje. „Pomůže posílit iniciativu jižních zemí a lokalizaci řešení zejména v Africe, kde je mezera ve financování největší.“

Partnerství podpoří mimo jiné technickou pomoc a budování kapacit potřebných k rozšíření obnovitelných zdrojů energie a zároveň k opuštění fosilních paliv, a to i prostřednictvím iniciativ s více dárci. Cílem investic je podpořit realizaci ambiciózních plánů pro tento sektor v zemích, které je již vytvořily, a zároveň podpořit další země v jejich vývoji a využití jako strategií pro následující desetiletí.

„Tyto finanční prostředky jsou určeny na podporu zemí při realizaci ambiciózních, spravedlivých a rovných programů čisté energetiky,“ uvedla prezidentka nadace Sequoia Climate Foundation Christie Ulmanová. „Filantropie může a bude hrát klíčovou roli při katalyzování skokové změny v podpoře energetické a ekonomické transformace. Vnímáme, že mezinárodní společenství stále nepřijatelně zaostává za svými sliby ohledně finanční podpory pro boj se změnou klimatu a jejími dopady. A ačkoli je tyto investice nemají a ani nemohou nahradit, přesto se snažíme podporovat země při řešení jejich problémů a závazků v oblasti přechodu na čistou energii. Tento závazek by měl být vnímán jako spodní, nikoli horní hranice toho, jak může filantropie přispět ke spravedlivé a rovné budoucnosti.“

Zúčastněné nadace oceňují odvážné kroky mnoha zemí s nízkými a středními příjmy, které si stanovují ambiciózní cíle i tváří v tvář hlubokým dopadům změny klimatu. Jejich závazek však nenahrazuje přislíbené, ale dosud neposkytnuté miliardové příspěvky rozvinutých zemí, které mají možnosti a finanční prostředky, ale i povinnost postupovat mnohem rychleji a rozšířit opatření po celém světě. Další klíčovou prioritou dárců je tak podpořit úsilí občanské společnosti, která je i nadále hnací silou spravedlivé transformace.

„Úsilí jakékoli země o energetickou transformaci, které má být spravedlivé, legitimní a v konečném důsledku účinné, bude vyžadovat trvalé zapojení a účast dotyčných komunit a představitelů občanské společnosti v daném místě,“ uvedl Jamie Choi, generální ředitel nadace Tara Climate Foundation, regionální filantropické nadace usilující o urychlení energetické transformace v Asii. „Podpora národních a subnárodních partnerů z řad občanské společnosti v aktivní účasti na podpoře přechodu k čisté energii v jejich zemích zajistí, že se tato řešení prosadí.“

Oznámení tohoto příspěvku je impulsem k dalším filantropickým snahám na podporu zemí globálního Jihu v kritické době, kdy země čelí kromě pokračujících dopadů klimatické krize také spojeným následkům potravinové a energetické krize a krize životních nákladů.

Na tomto oznámení se podílejí následující charitativní organizace:

• Ballmer Group

• Bloomberg Philanthropies

• Children’s Investment Fund Foundation

• Good Energies by Porticus

• Growald Climate Fund

• High Tide Foundation

• Oak Foundation

• Sequoia Climate Foundation

• Three Cairns Group

O nadaci Sequoia Climate Foundation

Filantropická organizace Sequoia Climate Foundation si klade za cíl odvrátit nejhorší dopady změny klimatu. Jsme nezisková organizace dle zákona IRC 501(c)(3) se sídlem v Kalifornii a podporujeme konkrétní, na důkazech založené strategie pro urychlení přechodu na čistou energii.

O organizaci Bloomberg Philanthropies

Bloomberg Philanthropies investuje v 941 městech a 173 zemích světa, aby tak umožnila lepší a delší život co největšímu počtu lidí. Tato organizace se zaměřuje na pět klíčových oblastí vytváření trvalých změn: umění, vzdělávání, životní prostředí, vládní inovace a veřejné zdraví. Organizace Bloomberg Philanthropies v sobě slučuje veškerou filantropickou činnost Michaela R. Bloomberga, včetně jeho nadace i firemní a osobní filantropie, a také společnost Bloomberg Associates, poradenskou firmu, která ve městech celého světa nabízí své služby pro bono. V roce 2021 rozdělila nadace Bloomberg Philanthropies částku celkem 1,66 miliardy dolarů. Další informace najdete na adrese bloomberg.org nebo nás můžete sledovat na sítích Facebook, Instagram. YouTube, Twitter a LinkedIn.

Kontakty pro média

Sequoia Climate Foundation

Copperfield Advisory [email protected]

Bloomberg Philanthropies

Daphne Wang [email protected]

Vybrali jsme pro vás

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.

Mladík se policii v Drážďanech přiznal k útoku na politika SPD

Policii v Drážďanech se v noci na dnešek přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Apple hlásí více než 10% pokles poptávky v prvním čtvrtletí letošního roku

Společnost Apple uvedla, že poptávka po jejích chytrých telefonech klesla v prvních třech měsících letošního roku o více než 10 %, přičemž celkový prodej se snížil ve všech zeměpisných oblastech s výjimkou Evropy.

DOPORUČUJEME

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

Bechtěrevova choroba: Život nemocí nekončí

Praha 4. května 2024 (PROTEXT) - U příležitosti dnešního Světového dne ankylozující spondylitidy (World AS Day) - Bechtěrevovy choroby (letos připadá na 4. května)...

Rozbor pitné vody ze studny

Hradec Králové 3. května 2024 (PROTEXT) - Voda ve studních obsahuje velmi často rizikové látky a bakterie, které mohou přinášet zdravotní rizika. Legislativa, pro...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.

Mladík se policii v Drážďanech přiznal k útoku na politika SPD

Policii v Drážďanech se v noci na dnešek přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Apple hlásí více než 10% pokles poptávky v prvním čtvrtletí letošního roku

Společnost Apple uvedla, že poptávka po jejích chytrých telefonech klesla v prvních třech měsících letošního roku o více než 10 %, přičemž celkový prodej se snížil ve všech zeměpisných oblastech s výjimkou Evropy.

Po ruském dronovém útoku na Charkov je pět zraněných

Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na dnešek utrpělo zranění pět lidí, mezi nimi jedno dítě. Podle ukrajinských médií o tom informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS).

Austrálie: Teenager útočil nožem, policie ho během zásahu zastřelila

Australská policie v Perthu smrtelně postřelila šestnáctiletého chlapce, který pobodal muže při útoku, který podle úřadů souvisel s terorismem. Teenager ozbrojený kuchyňským nožem vykazoval známky radikalizace na internetu. Před incidentem upozornili úřady znepokojení členové muslimské komunity. Přestože útok vykazoval „znaky“ terorismu, nebyl tak dosud oficiálně označen.