Superpotraviny nemusí být drahé exotické potraviny, které najdete pouze v nejtrendovějších obchodech se zdravou výživou. Tyto seženete téměř v každém supermarketu.
I výživa má své módní trendy. Jeden rok všichni jedí quinou a žvýkají kapustu. Pak se další velkou věcí stanou bezlepkové potraviny a chia semínka. Sledování těchto trendů může být trochu matoucí a velmi drahé. Objevte běžné suroviny, které jsou bohaté na živiny, snadno je seženete a vaši peněženku to nebude tak bolet.
Jablka
Jablka obsahují vyšší množství vitamínů C, B-6 a draslíku, a navíc mají vysoký obsah vlákniny. Barevné červené slupky jsou bohaté na fytochemikálii zvanou kvercetin, která má protizánětlivé vlastnosti. Konzumace jablek je spojována s několika zdravotními přínosy, včetně nižšího rizika kardiovaskulárních onemocnění, astmatu a Alzheimerovy choroby.
Artyčoky
Artyčoky mají vysoký obsah vitamínu C, hořčíku, manganu, draslíku a niacinu. Mají také vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií. Polyfenoly v artyčokách mohou fungovat jako antioxidanty, které pomáhají chránit buňky ve vašem těle před poškozením volnými radikály.
Banány
Banány jsou nejoblíbenější ingrediencí používanou v ovocných smoothies, což dává smysl, protože jsou sladké a zdravé. Mají vysoký obsah draslíku, mikroživiny, která je důležitá pro vyvážení sodíku ve vašem těle. Navíc obsahují antioxidanty a sloučeniny podobné neurotransmiteru dopaminu.
Zelí
Tato listová zelenina obsahuje spoustu vitamínu K, který je potřebný pro normální srážení krve. Také značné množství vápníku, vitamínu C, vitamínu A, vitamínu E a vitamínů B. Zelí také obsahuje další sloučeniny, jako je kyselina chlorogenová a kyselina kávová, které prospívají vašemu zdraví. Zelí má extrémně nízký obsah kalorií.
Mrkev
Jíst mrkev je vynikající způsob, jak získat beta karoten antioxidanty, které se přeměňují na vitamín A. Ten vaše tělo potřebuje pro normální vidění a buněčnou diferenciaci. Mrkev je také dobrým zdrojem vlákniny a má nízký obsah kalorií. Kromě toho obsahuje zdraví prospěšné antioxidanty zvané polyacetyleny, beta-karoten a lutein.
Celer
Celer je skvělým zdrojem vápníku, hořčíku a draslíku, takže je dobrý pro zdravé kosti, svaly a nervy. Celer je také bohatý na vitamíny A a K, má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny. Je ideální pro redukční dietu nebo jakoukoli zdravou dietu. Celer dále obsahuje flavonoly zvané luteolin a apigenin, které mají protizánětlivé vlastnosti.
Cibule
Konzumace cibule může pomoci snížit zánět, protože obsahuje flavonoidy a sloučeniny obsahující síru. Použití cibule jako koření může být dobrým způsobem, jak snížit příjem sodíku snížením množství použité soli. Ale nezapomeňte vzít čerstvou nebo sušenou cibuli – buďte opatrní s cibulovou solí a různými kořenícími směsmi, protože mohou mít vysoký obsah sodíku.
Pomeranče
Pomeranče se obvykle konzumují jako pomerančový džus. Jsou známé pro svůj obsah vitaminu C, ale jsou také dobrým zdrojem draslíku, kyseliny listové a vlákniny. Nejlepší je jíst celý pomeranč, abyste měli jistotu, že využijete vlákninu, o kterou v případě džusu přicházíte. Ale přesto je 100% pomerančový džus bez přidaného cukru dobrým protizánětlivým nápojem.
Jahody
Sladké šťavnaté jahody mají vysoký obsah vitamínu C, který vaše tělo potřebuje pro normální funkci imunitního systému a silné pojivové tkáně. Také jsou plné kyseliny listové. Obsahují řadu prospěšných sloučenin nazývaných kyselina ellagová, antokyany, kvercetin a katechiny, které mohou mít silné protizánětlivé účinky.
Rajčata
Rajčata jsou bohatá na vitamín A a vitamín C. Také produkují sloučeniny zvané lykopen a α-tomatin, o kterých se uvádí, že mají potenciální přínos pro zdraví. Stejně jako jahody mohou mít rajčata silné protizánětlivé vlastnosti.