Rybí olej je často opěvován pro své zdravotní přínosy, zejména díky obsahu mastných kyselin omega-3 a omega-6. Tyto kyseliny jsou klíčové pro udržení zdraví srdce a cév. V tomto článku se podíváme na dvanáct zásadních změn, které může rybí olej vyvolat v našem těle, od zlepšení kognitivních funkcí po snížení rizika srdečních onemocnění, zlepšení imunity, až po nečekané účinky jako zvětšení prsou.
1. Snížení rizika srdečních onemocnění
Rybí olej je proslulý svým pozitivním vlivem na hladinu cholesterolu v těle – dochází k poklesu „škodlivého“ cholesterolu. Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 sníží riziko srdečních onemocnění, protože dochází ke snížení hladiny triglyceridů, zmenšení usazenin na stěnách tepen a snížení krevního tlaku.
2. Zlepšení kognitivních funkcí
Omega-3 kyseliny obsahují kyselinu dokosahexaenovou (DHA), která udržuje zdravé membrány buněk a posiluje spojení nervových buněk. To umožňuje využití rybího oleje jako prevence proti Alzheimerově chorobě a zlepšuje funkce mozku, reakční čas a rychlost rozhodování.