Slavný cukrář se vrátil ke kořenům a způsobil poprask. Ve vesničce, kde dřív stával dům jeho prarodičů, otevřel Josef Maršálek vlastní cukrárnu. Fronty na koláče byly nekonečné a zmrzlina mizela rychleji než čerstvě upečený chleba.
Nejprve pokřtil svoji poslední kuchařku Sklizeň. O pár dní později už vítal první hosty v nové rodinné cukrárně Upečeno na dědině. A hostů bylo tolik, že hned první den vyprodali vitríny už v půl jedné. „Tímto se znova omlouvám těm, na které se nedostalo, takový obrovský zájem jsme nečekali,“ řekl pro Toprecepty.cz.
Fronta na koblihy? Klidně na hodinu
Kyžlířov má pár desítek obyvatel. Přesto se do nové cukrárny sjely stovky lidí. Maršálek tam sám točil zmrzlinu, pekl koláče s borůvkami a meruňkami, podával kyžlířovský pecen a s chutí rozdával laskonky a věnečky. „Já tam budu jednou za čas jezdit točit zmrzlinu, ale jinak to svým umem zaštiťuje sestra,“ vysvětlil. Zuzana Schmidtová, spolumajitelka, má za sebou zkušenosti z pražských kaváren, a jak se zdá, taky talent na to „mít napečeno“.
Sklizeň plná chuti i životní filozofie
Nová kniha, nové podnikání, ale stále ten samý klid a pokora. „Vnímám svůj život a práci jako obří privilegium. Děkuju, že můžu. Fakt,“ napsal cukrář nedávno na Instagram pod fotku z vany s popiskem 100 % zadostiučinění. Emoce nezakrývá, naopak – s oblibou připomíná, že co zasejeme, to také sklidíme. A právě tohle se stalo i hlavním poselstvím jeho kuchařky.
Pro Deník.cz se svěřil, že největší radost mu nedělá úspěch s dorty, ale když mu lidé po kurzech napíšou, že si zlepšili vztahy v rodině. „Velmi často zjišťuji, že skrze jídlo dokážu lidem sdělit více mouder než jen to, jak se dělá chutný koláč.“
Nenávist? Dík, ale radši si běžte zasadit mrkev
Ani Maršálkovi se nevyhnuly hejty, třeba během jeho účasti ve StarDance. Reakce? Klidná, trefná a s nadhledem: „Jsou to asi strašně nešťastní lidé, když mají potřebu mi psát, jaký bych měl být,“ řekl v rozhovoru pro Deník.cz. A zároveň dodal, že jim vlastně děkuje. Prý by mohli ten čas radši věnovat sobě. Třeba si jít něco zavařit. Nebo přečíst jeho knihu.
Zahrádku má u domu, kde dnes stojí nová cukrárna. Tam trhá pak choi, přesazuje rajčata a suší čatní na poctivý kvasový bochník. „MILUJU ŽIVOT,“ napsal prostě k videu z víkendové sklizně. A z komentářů pod příspěvky je jasné, že i lidé milují jeho.
Maršálek vsadil na jednoduchost, poctivost a návrat k rodině. A zákazníci mu to žerou. A to doslova.