V USA probíhá rozsáhlé stahování vajec z prodeje. Důvodem je výskyt salmonely, který zatím způsobil téměř 80 onemocnění a dvě desítky hospitalizací. Zatím nikdo nezemřel.
Vejce pocházejí od společnosti August Egg Company v Kalifornii a byla distribuována do devíti států, včetně Kalifornie, Nevady a Arizony. Mezi postižené státy patří také Illinois, Indiana a Washington. Společnost uvedla, že vejce jsou nyní zasílána výhradně do pasterizačních zařízení.
Rizikové šarže i značky
Kontaminace se týká hnědých vajec z volného chovu, včetně bio produktů. Postiženy jsou známé značky jako Clover, Marketside, O Organics nebo Sunnyside, prodávané i v řetězcích Walmart, Safeway, Ralphs či Save Mart.
Na krabičkách se objevují kódy P-6562 nebo CA5330, s datem spotřeby od 4. března do 19. června 2025. Lidé by měli vejce vyhodit nebo vrátit prodejci. Doporučuje se také důkladná dezinfekce všech povrchů, které s nimi přišly do kontaktu.
Proč je salmonela tak riziková
Salmonela způsobuje průjmy, horečky a bolest břicha. Nejohroženější jsou děti, senioři a lidé s oslabenou imunitou. Onemocnění se obvykle rozvine 6 až 72 hodin po požití kontaminovaného jídla a může trvat až týden.
Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) zatím registruje 79 nakažených a 21 hospitalizovaných osob. Upozorňuje, že jde o vážné ohrožení veřejného zdraví, i když zatím nedošlo k žádnému úmrtí.
Další potravinové riziko během krátké doby
Nejde o první případ, kdy musely úřady stáhnout potraviny kvůli salmonele. Jen před pár týdny zmizely z trhu okurky, které nakazily 45 lidí v 18 státech. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) způsobí salmonela v USA přes 1,3 milionu infekcí ročně.
Úřady vyzývají obyvatele k obezřetnosti a důslednému dodržování hygienických pravidel. Doporučují vejce skladovat v lednici, tepelně upravovat a nevystavovat je zbytečně teplu.
Čeho si všímat
Vejce v USA nesou přesné výrobní značení, a to včetně kódů výrobního závodu. I přesto se objevují v oběhu potraviny, které by mohly ohrozit zdraví. Spotřebitelé by proto měli věnovat pozornost datům spotřeby a původu potravin i v Česku.
Přestože se český trh tohoto případu přímo netýká, podobné situace ukazují na důležitost prevence a sledování původu potravin – i v době, kdy je na obalu napsáno „bio“.