Česnek je kulinářským základem ve většině kuchyní. Je také známý pro své léčivé vlastnosti. Které zdravotní benefity nám může nabídnout?
Co je česnek
Česnek je jednou z nejstarších kulturních rostlin na světě. Jedná se o odolnou trvalku patřící do čeledi Liliaceae. Mezi další členy této čeledi patří cibule, pórek, pažitka a šalotka. Vyznačují se štiplavým aroma a výraznou chutí.
Cibulka je nejběžněji používanou částí rostliny česneku a obvykle se skládá z osmi až 20 jednotlivých stroužků ve tvaru slzy uzavřených v bílé slupce podobné pergamenu.
Nutriční profil česneku
Jeden stroužek (4 g) česneku poskytuje:
- 4Kcal / 16KJ
- 0,3 g bílkovin
- 0,0 g tuku
- 0,7 g sacharidů
- 0,2 g vlákniny
- 25 mg draslíku
5 zdravotních výhod česneku
Obsahuje sloučeniny s léčivými vlastnostmi
Velká část terapeutického uznání česneku je způsobena aktivní sloučeninou zvanou alicin. Ta obsahuje síru a dodává česneku pronikavou vůni a výraznou chuť. Naštěstí pro nás kuchaře činnost sekání nebo drcení stimuluje produkci alicinu. Předpokládá se však, že aplikace tepla může potlačit některé léčivé vlastnosti, takže je nejlepší přidat česnek později v procesu vaření.
Může snížit riziko srdečních infarktů
Mnoho výzkumů se zaměřilo na potenciál česneku při snižování rizika srdečních onemocnění a napomáhání řízení hladiny cholesterolu. Několik studií naznačuje, že česnek způsobuje, že krevní destičky (buňky podílející se na srážení krve) se méně pravděpodobně shlukují a hromadí na stěnách tepen. To znamená, že česnek působí jako antikoagulant a tím snižuje riziko infarktu.
Česnek může také snižovat krevní tlak díky své schopnosti rozšiřovat krevní cévy, což umožňuje krvi volně proudit.
Může mít protirakovinné vlastnosti
Sloučeniny síry v česneku byly studovány pro jejich schopnost inhibovat rakovinné buňky a blokovat nádory. To znamená, že mnoho důkazů o česneku ve vztahu k rakovině tlustého střeva, prostaty, jícnu a ledvin je pozorování, přičemž do studií byl zahrnut pouze malý počet subjektů. V důsledku toho zůstává účinek česneku ve vztahu k rakovině nejistý a jsou zapotřebí další studie.
Má antimikrobiální a antifungální vlastnosti
Česnek má dlouhou historii používání jako bojovník proti infekcím, virům, bakteriím a plísním. Byl označován jako „ruský penicilin“ díky svým antibakteriálním vlastnostem, které jsou opět připisovány sloučenině alicin. Některá kožní onemocnění, jako jsou bradavice a bodnutí hmyzem, mohou také reagovat na česnekový olej nebo rozdrcený stroužek syrového česneku.
Může podporovat zdraví kostí
Studie na zvířatech naznačují, že česnek může minimalizovat ztrátu kostní hmoty zvýšením hladiny estrogenu u samic hlodavců. Jiná studie u žen po menopauze zjistila podobný účinek, když byla konzumována denní dávka suchého česnekového extraktu (ekvivalent 2 g syrového česneku).
Studie také naznačují, že konzumace česneku může poskytnout určitou úlevu od zánětlivých příznaků osteoartrózy.