Olivy jsou důležitou součástí středomořské stravy. Získaly si však popularitu v kuchyních po celém světě. Kromě výrazné chuti mají také mnoho přínosů pro naše zdraví. Které to jsou?
Co jsou olivy?
Olivy jsou malé oválné plody s tvrdou nepoživatelnou peckou. Tradičně se pěstují ve Středomoří, ale také například v Kalifornii. Vyskytují se v různých odstínech zelené a černé, v závislosti na tom, kdy byly sklizeny.
Po utržení se olivy buď lisují a vyrábí se z nich olej, nebo se nakládají a poté marinují. Bez této úpravy by chutnaly velmi hořce. Lze je konzumovat vcelku (kromě pecek) nebo je použít při vaření.
Olivy se liší chutí a velikostí v závislosti na jejich odrůdě, regionu a marinádě nebo náplni. Můžete najít olivy označené podle země, například španělské nebo řecké, nebo vám může být známější jejich specifický název odrůdy, jako je Kalamata.
10 Incredible Health Benefits of Kalamata Oliveshttps://t.co/1xvqfodmUX pic.twitter.com/6FyoiPPpYM
— Healthy Hubb (@HealthyHubb) March 17, 2022
Nutriční profil oliv
Jedna polévková lžíce (8 g) oliv (ve slaném nálevu) poskytuje:
- 9Kcal/35KJ
- 0,1 g bílkovin
- 0,9 g tuku
- 0,3 g vlákniny
- 8 mg draslíku
- 5 mg vápníku
Olivy mají typicky vysoký obsah soli, protože jsou konzervované nebo balené ve slané vodě. Ta obsahuje asi 0,6 g soli na pět oliv. NHS doporučuje ne více než 6 g soli pro dospělé a mezi 2 g-5 g denně pro děti v závislosti na jejich věku.
Nejlepší zdravotní přínosy oliv
Jsou bohaté na antioxidanty
Olivy jsou bohaté na rostlinné sloučeniny zvané polyfenoly, které mají účinné antioxidační vlastnosti. Mezi příznivé účinky těchto sloučenin patří snížení rizika chronických onemocnění, jako je ateroskleróza a rakovina.
Jsou protizánětlivé
Jeden z polyfenolů v olivách se nazývá oleocanthal. Zdá se, že tato sloučenina sdílí stejnou farmakologickou aktivitu jako ibuprofen a působí jako přirozená protizánětlivá látka. Je zajímavé, že tato užitečná vlastnost byla spojena s pozitivními změnami u pacientů s revmatoidní artritidou.
Podporují zdraví srdce
Přestože mají vysoký obsah tuku, většinu tvoří prospěšná mononenasycená odrůda nazývaná kyselina olejová. Tato mastná kyselina je spojena se sníženým rizikem srdečních onemocnění. Kyselina olejová může pomoci tím, že reguluje rovnováhu cholesterolu a snižuje krevní tlak.
Mohou podporovat zdraví kostí
Studie na zvířatech naznačují, že rostlinné sloučeniny v olivách pomáhají předcházet úbytku kostní hmoty. Důkazy u lidí však stále chybí. Zdá se však, že ti, kteří dodržují středomořskou stravu, mají nižší výskyt zlomenin.
Jsou to fermentované potraviny
Olivy jsou jednou z nejoblíbenějších fermentovaných potravin. Konzumací takových potravin přidáváte do střevní flóry prospěšné bakterie a enzymy, což zvyšuje zdraví vašeho střevního mikrobiomu a trávicího systému a může posílit vaši imunitní funkci.
Jsou olivy bezpečné pro každého?
Olivy, které jsou základem stravy pro mnoho nejzdravějších populací světa, jsou považovány za dobrou volbu pro většinu lidí. Byly zaznamenány vzácné zprávy o alergii, i když se obvykle týkají pylu olivovníku spíše než ovoce.
Proces sušení, kterému jsou olivy vystaveny, zvyšuje jejich obsah soli, takže pokud držíte dietu s nízkým obsahem soli, možná budete muset snížit množství oliv, které konzumujete.