Na období sklizně hroznů se těší nejen vinaři, ale i milovníci těchto lahodných sladkých kuliček v syrové podobě. Pojďme se podívat na to, jak hrozny prospívají našemu zdraví.
Co jsou hrozny
Hrozny jsou malé, oválné plody, které rostou ve svazcích na vinné révě. V závislosti na odrůdě hroznů se mohou jíst čerstvé, sušené jako rozinky, nebo se používají k výrobě vína, džemu, šťávy či octa.
Barva odrůd se pohybuje od velmi světle zelené až po tmavě fialovou. Zvenku má plod tenkou poloprůsvitnou slupku a vevnitř měkkou šťavnatou dužninu. Některé hrozny obsahují semena, zatímco jiné jsou bez pecek. V Evropě se hrozny sklízí od konce srpna do přibližně listopadu, než se příliš ochladí.
Health benefits of grapes#grapes #greengrapes #healthbenefits #healthyfood pic.twitter.com/moFnuWbcKi
— Terms Of Life (@termsof_life) September 13, 2022
Nutriční profil hroznů
80g porce hroznů (zelených) poskytuje:
- 50 kcal / 210 kJ
- 0,6 g bílkovin
- 0,2 g tuku
- 12,2 g sacharidů
- 12,2 g cukru
- 1,0 g vlákniny
- 174 mg draslíku
- 5 mcg folátu
- 2 mg vitaminu C
Top 5 zdravotních přínosů hroznů
Zdroj ochranných antioxidantů
Hrozny jsou zdrojem přírodních sloučenin včetně polyfenolů, katechinů a anthokyanů. Kromě toho, že poskytují pigment, který určuje barvu hroznů, mají tyto sloučeniny ochranné antioxidační vlastnosti. Hroznová šťáva je skutečně jedním z nejbohatších zdrojů fenolických sloučenin mezi ovocem, přičemž nejvíce se mluví o resveratrolu.
Podporují zdraví srdce
Hrozny poskytují jak vlákninu, tak draslík, které jsou užitečné při podpoře srdeční činnosti a kontrole krevního tlaku. Předpokládá se, že polyfenoly v hroznech, včetně resveratrolu a kvercetinu, prospívají kardiovaskulárnímu systému, protože jej chrání před zánětlivým a oxidativním poškozením.
Mohou podporovat zdraví očí
Antioxidační sloučeniny v hroznech, jako je resveratrol, stejně jako dva karotenoidy rozpustné v tucích zvané lutein a zeaxanthin, chrání před UV zářením, které může poškodit jemné buňky oka. Lutein a zeaxanthin jsou zvláště užitečné, protože se zdá, že chrání makulu oka před účinky modrého světla ze zařízení jako jsou mobily a tablety.
Mohou zvýšit výkon mozku
Malá studie uvedla, že pití 230 ml fialové hroznové šťávy zřejmě zlepšilo reakční dobu lidí. To naznačuje, že může pomoci náladě a rychlosti kognitivního zpracování. Studie na potkanech také podpořily účinky sloučenin jako je resveratrol na učení, paměť a náladu. Je však třeba shromáždit více důkazů, než budou takové přínosy potvrzeny.
Kontrola hladiny cukru v krvi
Hrozny jsou středně cukrovou potravinou poskytující 15 g sacharidů na 100 g. Protože se jedná o přirozeně se vyskytující cukry na rozdíl od „volných“ cukrů, nemusíte se jich obávat.
Hrozny mají také nízký glykemický index (měřítko toho, jak rychle jídlo zvýší hladinu cukru v krvi). Kromě toho se zdá, že některé přírodní sloučeniny v hroznech, jako je resveratrol, mají příznivý vliv na kontrolu krevního cukru.
Jsou hrozny bezpečné pro každého?
Alergie na hrozny je považována za vzácnou, ale je možná. Pokud vy nebo někdo jiný vykazuje známky alergické reakce, jako je sípání, kašel nebo potíže s dýcháním, je potřeba přivolat lékařskou pomoc.
Ti, kteří užívají určité léky na předpis, včetně beta-blokátorů a warfarinu, by měli hrozny konzumovat s mírou.