Grapefruit je oblíbeným exotickým ovocem v našich kuchyních již mnoho let. Rádi ho přidáváme do salátů, či pijeme osvěžující šťávu z tohoto kyselého citrusu. Jaké může mít výhody pro naše zdraví?
Co je to grapefruit?
Grapefruit je součástí rodiny citrusů a roste ve shlucích na stromech jako hrozny – odtud prý pochází jeho název. Grapefruity se vyskytují v různých barvách včetně žluté, růžové a červené a mají různé chutě, od sladké po kyselou.
These are the real health benefits of grapefruit https://t.co/Bquj6pfNRU pic.twitter.com/SojYeHmBw1
— Health (@health_com_) March 13, 2018
Nutriční profil grapefruitu
80g porce čerstvého grapefruitu poskytuje:
- 24 kcal/101 kJ
- 0,6 g bílkovin
- 0,1 g tuku
- 5,4 g sacharidů
- 1,4 g vlákniny
- 160 mg draslíku
- 29 mg vitamínu C
Top 5 zdravotních výhod grapefruitu
Bohatý na antioxidanty
Grapefruit poskytuje řadu prospěšných a ochranných živin a rostlinných sloučenin, které mají antioxidační vlastnosti. To znamená, že pomáhají chránit buňky před potenciálním poškozením způsobeným nestabilními molekulami nazývanými volné radikály.
Je zejména dobrým zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A, a předpokládá se, že snižuje riziko chronických stavů včetně makulární degenerace. Grapefruit je také užitečným zdrojem lykopenu, který je spojován se sníženým rizikem rakoviny.
Může podporovat zdraví srdce
V roce 2012 zveřejnila American Heart Association zprávu o tom, že strava s vysokým obsahem určitých flavonoidů, sloučenin nalezených v citrusových plodech včetně grapefruitu, může snížit riziko mrtvice u žen. Je však zapotřebí dalšího výzkumu, abychom přesně pochopili, proč tomu tak je.
Grapefruit je bohatý na draslík a vlákninu, stejně jako na ochranné antioxidanty, které mohou pomoci regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Studie na lidech prokázaly prospěšnou roli grapefruitu (zvláště červeného grapefruitu), který může pomoci zlepšit hladinu cholesterolu, zejména u pacientů trpících aterosklerózou.
Může pomoci při hubnutí
I když má grapefruit nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, je nepravděpodobné, že by přinesl dramatický úbytek hmotnosti nabízený v některých módních dietách. Nicméně existují určité důkazy, které naznačují, že konzumace grapefruitu může při hubnutí pomoci. 12týdenní japonská studie zkoumala účinky grapefruitu oproti placebu. Během ní došlo k významnému snížení hmotnosti a také hladiny glukózy v krvi u těch účastníků, kteří konzumovali před jídlem polovinu grapefruitu.
Řízení krevního cukru
Studie na zvířatech zkoumaly prospěšnou roli grapefruitové šťávy při snižování hladiny glukózy v krvi a zlepšování inzulínové rezistence. To je dále podpořeno vyšším příjmem ovoce a zelené zeleniny, který je spojen s výrazně sníženým rizikem diabetu 2. typu.
Může podporovat lepší funkci mozku
Existuje několik slibných výzkumů role flavonoidů ve stravě a zlepšení paměti a kognitivních funkcí, stejně jako prevence neurodegenerativních stavů. Je však předčasné říci, zda má zejména grapefruit významný vliv na zdraví mozku.