Banán je nutriční bomba plná sacharidů poskytujících energii a draslíku prospěšného pro srdce. Existují stovky odrůd, které se používají v kuchyních celého světa. Jak nám prospívají?
Co jsou banány
Banány jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Existují stovky jedlých odrůd, které spadají do dvou odlišných druhů: banány a plantainy.
Banány mají výrazný tvar a pevnou, ale krémovou dužinu uvnitř tuhé nepoživatelné slupky. Lidé si sice myslí, že banány mají žlutou slupku, pravdou však je, že se její barva mění ze zelené (nezralé) přes žlutou (zralé) až po hnědou (přezrálé).
Banány rostou ve shlucích 50–150, přičemž jednotlivé plody jsou seskupeny do trsů po 10–20 najednou.
Nejoblíbenějším druhem banánů je velká, žlutá odrůda sladkého banánu s hladkou slupkou. Tento banán Musa sapienta se liší velikostí a barvou a obvykle se konzumuje syrový. Větší zelené banány jsou známé jako plantainy. Plantainy se připravují podobným způsobem jako zelenina, takže se obvykle pečou nebo smaží.

Nutriční profil banánu
80g porce (malý banán) obsahuje:
- 65 kcal / 278 kJ
- 1,0 g bílkovin
- 0,1 g tuku
- 16,2 g sacharidů
- 1,1 g vlákniny
- 264 mg draslíku
Top 5 zdravotních výhod banánů
Podporuje zdraví střev
Banány mají uklidňující účinek na střeva díky vysokému obsahu pektinu. To je rozpustná vláknina, která nejen pomáhá snižovat cholesterol, ale normalizuje funkci střev. Vysoký obsah vlákniny v banánech podporuje pocity plnosti a snižuje nadýmání.
Rezistentní škrob v banánech má také prebiotický účinek. Pomáhá podporovat střevní bakterie, takže se zvyšuje jejich počet a produkují prospěšné sloučeniny zvané mastné kyseliny s krátkým řetězcem.
Může podporovat zdraví srdce
Banány jsou nabité cennými mikroživinami, zejména draslíkem, který je jedním z nejdůležitějších elektrolytů v těle. Draslík pomáhá regulovat srdeční činnost a rovnováhu tekutin, což je klíčový faktor při řízení krevního tlaku. Účinnost potravin bohatých na draslík, jako jsou banány, při snižování krevního tlaku a ochraně před srdečními chorobami a mrtvicí je podpořena mnoha vědeckými důkazy.

Může pomoci při pálení žáhy
Nezralé banány pomáhají neutralizovat žaludeční kyseliny. Rostlinná sloučenina leukokyanidin, kterou obsahují, zřejmě podporuje tloušťku žaludeční sliznice. To znamená, že banány, pokud jsou nezralé, mohou být užitečným doplňkem stravy pro lidi trpící pálením žáhy.
Dodávají energii
Vzhledem k tomu, že banány mají nízký obsah vody, mají obvykle více kalorií a také vyšší obsah cukru ve srovnání s jiným ovocem. Obsahují cukr ve formě sacharózy, fruktózy a glukózy v kombinaci s vlákninou, což jim umožňuje dodat okamžitý, ale trvalý přísun energie. Jsou bohaté na draslík, podporují svalovou kontrakci během cvičení a mohou snížit riziko křečí. Jako takové jsou banány cennou součástí jídelníčku jak před, tak i během dlouhodobé formy intenzivního cvičení.
Podporují dobrou náladu
Banány obsahují tryptofan, aminokyselinu, kterou tělo přeměňuje na chemickou látku serotonin pro dobrý pocit v mozku. O této látce je známo, že pomáhá relaxovat, zlepšuje náladu, snižuje úzkost a obecně se díky ní cítíte šťastnější. Je však velmi obtížné zvýšit hladinu tryptofanu v krvi pouze dietou. Přestože studie na zvířatech naznačují možnou souvislost mezi konzumací banánů a zlepšením úzkosti a deprese, pravděpodobně to souvisí spíše s obsahem antioxidantů v banánu než s jejich obsahem tryptofanu.