Šampaňské je po celá staletí charakteristickým znakem oslav luxusního života. Jeho svěží a kyselá chuť však brzy může být minulostí. Některé oblasti se totiž stávají kvůli změnám klimatu nevhodnými k pěstování vína. Výjimkou není ani francouzský region Champagne, který trpí na extrémní sucho a vlny veder již nyní. Informovala o tom televize CNBC a web The Messenger.
Region Champagne je klíčový pro trh se šampaňským. Podle asociace Comité Champagne odtud bylo v loňském roce do světa vyvezeno více než 325 milionů lahví v celkové hodnotě 6,3 milionu eur.
Nejvíce jich zamířilo na americký, britský a japonský trh. Šampaňské je však populárním nápojem po celém světě pro svou svěží, kyselou chuť. Ta se však brzy může stát podle CNBC minulostí. Změna klimatu totiž mění svět i chutě kolem nás.
Champagne sales are booming. But its taste could soon change forever — thanks to climate change https://t.co/Ovxc7bqmZh
— World Taste & Smell Association (@taste_smell_day) August 9, 2023
Region již nyní na sucho trpí a panují obavy, že se stane nevhodným pro pěstování vína. Pěstitelé zůstávají přesvědčeni o aktuálním zdraví svého podnikání, výhled na klimatický vývoj ale zpochybňuje budoucnost pěstování hroznů v této oblasti.
Rizika vzniku extrémního sucha v regionu se mají podle společnosti S&P Global do roku 2050 ztrojnásobit. Pěstování v tamních vinicích to ovlivní ještě znatelněji. Šampaňské domy se budou muset klimatickým změnám přizpůsobit, aby přežily.
Jako úpal pro lidi
Rizikové jsou i extrémní vlny veder a spalující sluneční žár. „Pokud jsou hrozny vystaveny příliš extrémnímu UV záření, dostanou ekvivalent našeho úpalu, a to v podstatě poškodí chuť,“ řekl zakladatel anglického prodejce vína Grape Britannia Matt Hodgson.
On dodal, že příliš vysoké teploty mohou změnit kyselost hroznů, která dodává šampaňskému „neuchopitelný šmrnc“. Podle mluvčí společnosti Champagne Taittinger Claire Sarazin se stává šampaňské naopak sladším.
„Zatím to problém není, je to ale něco, na co musíme dbát,“ uvedla Sarazin a upozornila, že se sklizeň kvůli klimatickým změnám posunula, píše The Messenger. Před dvaceti lety sklízel šampaňský dům hrozny na přelomu září a října a dnes na přelomu srpna a září.
Klimatická změna dopadá na všechny mezinárodní značky a mění pěstitelské vzorce. Mnoho pěstitelů zvažuje nové odrůdy hroznů, schopné se adaptovat na rychle se měnící klimatické podmínky a poohlíží se po lokalitách vhodnějších k pěstování.