Nový výzkum říká, že nejzdravější způsob přípravy hub je v mikrovlnné troubě. Jak zachovat jejich přínosy pro zdraví a zároveň jim dát skvělou chuť?
Pokud jste někdy připravovali houby, ať už jste je smažili, pekli nebo vařili, víte, že během procesu vyprodukují mnohem více tekutiny, než byste čekali. To znamená, že navzdory svému vzhledu jsou velmi šťavnaté. Díky tomu jsou ideální pro mikrovlnné trouby, protože pokud nechcete, nemusíte přidávat jedinou přísadu navíc. Ujistěte se, že jíte také šťávu, kterou houby pustí, abyste získali maximální množství živin.

Proč je dobré dávat houby do mikrovlnky
Nový výzkum International Journal of Food Sciences and Nutrition se zaměřil na určité druhy hub (jmenovitě na pečárky, shiitake, hlívu ústřičnou a hlívu královskou) spolu s různými metodami vaření. Zjistil, že když jsou houby vystaveny krátké době vaření, zachovají si více vitamínů a živin.
Jaký druh hub je nejlepší do mikrovlnky?
Různé odrůdy hub nereagují při vaření stejným způsobem. Například lišky chutnají lépe, když jsou smažené, a hlíva ústřičná může být kožovitá, pokud se vaří příliš dlouho.
Příprava hub v mikrovlnné troubě nezvýší jejich chuť, ale zkoncentruje ji. Budou prostě chutnat jako vařené houby, protože nekaramelizujete žádnou šťávu. Můžete je dochutit tím, že je potřete česnekovým máslem, obalíte v olivovém oleji (se snítkou tymiánu) nebo použijete pár kapek sójové omáčky.

Různé metody pro vaření hub v mikrovlnné troubě
Nakrájené: Nakrájejte do mísy tolik hub, kolik chcete, pevně zakryjte a poté vařte v mikrovlnné troubě dvě až tři minuty, přičemž plátky jednou promíchejte. Pokud houby stále nejsou dostatečně měkké, vařte je dále v 30sekundových dávkách, dokud nebudou takové, jak je máte rádi.
Pečárky, žampiony: Celé očištěné žampiony dejte do mělké misky v jedné vrstvě žebrovanou stranou nahoru a vložte do mikrovlnné trouby na dvě až tři minuty. V případě potřeby pokračujte ve vaření po 30 sekundách.
Portobello: Chcete-li grilovat celou houbu Portobello na burger, vložte ji žebrem nahoru do mělké misky a pevně ji přikryjte. Dejte na dvě minuty do mikrovlnné trouby a poté kryt sundejte. Vařte další dvě až tři minuty podle velikosti houby, nebo dokud houba nezměkne a nevypaří se veškerá tekutina nashromážděná v šálku.