Itálie má nový důvod k oslavám. Její národní kuchyně se stala první gastronomickou tradicí na světě, kterou UNESCO uznala jako nehmotné kulturní dědictví. Rozhodnutí padlo po třech letech úsilí italského ministerstva zemědělství a má pomoci chránit originální recepty před napodobiteli.
Italská premiérka Giorgia Meloni uvedla, že uznání vystihuje samotnou identitu země. Podle ní je vaření v Itálii mnohem víc než jen příprava jídla – je to kultura, tradice i práce, která vytváří bohatství napříč regiony.
UNESCO ocenilo především způsob, jakým Italové předávají kulinární zvyky z generace na generaci, důraz na sezónnost a neplýtvání surovinami. Zároveň uznání posílí boj proti takzvaným „falešným“ italským produktům, včetně napodobenin olivového oleje nebo omáček, které s Itálií nemají nic společného.
Podle ministra zemědělství Francesca Lollobrigidy znamená nový status nejen prestiž, ale i další ekonomické příležitosti. Itálie už teď patří k nejsilnějším vývozcům potravin v Evropě, a tento krok má její pozici ještě posílit.
K italským kulturním tradicím, které jsou na seznamu UNESCO už delší dobu, patří například neapolští pizzaři, hledání lanýžů nebo ruční zvonění, což je starý způsob rozeznívání kostelních zvonů pouze lidskou silou bez použití motorů. Nově se k nim přidává i samotná národní kuchyně, tradice, která si získala oblibu po celém světě dávno předtím, než se dočkala tohoto oficiálního uznání.


