menu

23 C
Czech
Čtvrtek 2. května 2024

Proběhlo poslední rozloučení s Josefem Lauferem, který své poslední dny strávil v kómatu

Poslední rozloučení s Josefem Lauferem bylo plné emocí a úcty. Jeho dcera Ester, která stála u jeho boku až do konce, popsala jeho poslední roky jako těžké období, během kterého se její otec nikdy plně neprobudil z kómatu. Uvádí, že i přes jeho vegetativní stav byly vidět občasné reakce, které dávaly naději, že je stále s nimi.

Jamie Vardy dovedl Leicester City k mistrovskému titulu, Maresca doufá v jeho setrvání

Leicester City v čele s Jamiem Vardym si v pondělí večer zajistil titul v Championship díky rozhodujícímu vítězství 3:0 nad Prestonem North End. Vardy, bývalý anglický útočník, prokázal svou nezdolnost, když vstřelil dva ze tří gólů, čímž zvýšil svůj celkový počet gólů v této sezóně na osmnáct.

LIBERTY Ostrava dosáhla v roce 2021 výborných výsledků

Sledujte nás na sítích

Ostrava 15. června 2022 (PROTEXT) –

● LIBERTY Ostrava zdvojnásobila obrat a zvýšila hrubý provozní zisk EBITDA

● LIBERTY potvrzuje, že bude transformovat ostravskou huť směrem k výrobě zelené oceli

LIBERTY Ostrava, přední výrobce oceli v České republice, zaznamenala ve finančním roce končícím 31. březnem 2022 výborné výsledky. Výsledky odrážejí zlepšení v obchodní, výrobní i finanční oblasti během posledních let, která huti pomohou úspěšně zvládnout současnou náročnou ekonomickou a geopolitickou situaci.

Za finanční rok končící 31. březnem 2022 vykázala LIBERTY Ostrava čistý obrat ve výši 56,5 miliardy korun (2,3 miliardy eur), což představuje 109% nárůst ve srovnání s předchozím devítiměsíčním finančním obdobím končícím 31. března 2021, kdy společnost vykázala obrat 22 miliard korun (842 milionů eur). Společnost dosáhla hrubého provozního zisku EBITDA ve výši 8,1 miliardy korun (332 milionů eur) a čistého zisku ve výši 6,1 miliardy korun (250 milionů eur).

Oproti předchozímu devítiměsíčnímu finančnímu období došlo k výraznému zvýšení nákladů z 21,5 miliardy korun (822 milionů eur) na 48,4 miliardy korun (1,98 milionu eur). Důvodem byl růst cen surovin, distribuce a energií, ale také investice do modernizace zařízení, rozvoje, vzdělávání i náboru zaměstnanců.

Ve finančním roce končícím 31. března 2021 dosáhla LIBERTY Ostrava nejvyšší roční výroby od akvizice v červenci 2019, a to 2,28 milionu tun tekuté oceli, což je o 33 % více než v roce 2020 a nejvyšší množství od roku 2016. K navýšení výroby přispěla provozní a technická vylepšení za více než 2 miliardy korun realizovaná již pod značkou LIBERTY a také obrovské nasazení zaměstnanců ostravské huti, kteří pomohli udržet výrobu po celou dobu pandemie koronaviru.

Lze očekávat, že tyto výsledky spolu se zdokonalenou obchodní a výrobní strukturou LIBERTY Ostrava pomohou huti překonat výzvy roku 2022, mezi které patří potřeba vyššího pracovního kapitálu, zvýšené náklady na distribuci a logistiku, ale také trvající vysoké dovozy levné oceli ze zemí mimo EU. Huti se podařilo úspěšně zmírnit dopady situace na Ukrajině na dodávky surovin a pracuje na zvyšování produkce na úroveň 3 milionů tun ročně.

„Tyto výsledky jsou důkazem řady zlepšení v LIBERTY Ostrava, která díky nim dosáhla nejlepších finančních, výrobních a manažerských výsledků od akvizice podniku v roce 2019. V loňském roce jsme využili příznivé situace na trhu, a dosáhli nejlepších výrobních výsledků od roku 2016, zdvojnásobili obrat a zvýšili kvalitu našich výrobků a služeb. Vážím si pracovního nasazení a úsilí našich zaměstnanců. I když se nyní pohybujeme v náročnějším ekonomickém a geopolitickém kontextu, jsem i nadále přesvědčen, že LIBERTY Ostrava má vše potřebné k tomu, aby dokázala překonat současné výzvy na trhu,“ uvedl Ajay Aggarwal, prezident skupiny LIBERTY Steel Europe a předseda představenstva LIBERTY Ostrava.

„Jsme i nadále odhodláni vytvořit pro LIBERTY Ostrava udržitelnou budoucnost a transformovat ji do roku 2030 do výrobce zelené oceli. Věříme, že investováním zisku do dekarbonizace výroby a do vzdělávání a rekvalifikace našich zaměstnanců můžeme v nadcházejících letech přispět k udržitelnému rozvoji české ekonomiky,“ dodal Sandip Biswas, investiční ředitel skupiny GFG Alliance a dočasný generální ředitel pro hutní výrobu a těžbu ve skupině LIBERTY.

Skupina LIBERTY Steel plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny LIBERTY Ostrava v uhlíkově neutrálního výrobce zelené oceli miliardy korun. Klíčovým prvkem programu dosažení uhlíkové neutrality do roku 2030 bude výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece a výstavba nové linky ZVN, které huti umožní využívat většího objemu ocelového šrotu a dalších železonosných vstupů, a snížit tak její závislost na dováženém uhlí a železné rudě a dramaticky omezit emise CO2.

Součástí transformace bude kromě modernizace ocelárny také rozsáhlá modernizace válcoven, která zlepší kvalitu oceli a rozšíří portfolio výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Součástí investičního programu bude také výstavba elektráren vyrábějících elektřinu z obnovitelných zdrojů a také rozvoj GREENSTEEL Akademie, jejímž cílem je zvyšovat kvalifikaci stávající pracovní síly a povzbudit zájem nových lidí o práci v ocelářství.

Další informace:

Barbora Černá Dvořáková

Vedoucí komunikace LIBERTY Ostrava

[email protected]

Paddy Toyne-Sewell

Vedoucí komunikace – Evropa, GFG Alliance

[email protected]

LIBERTY Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 milionu tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Huť patří do skupiny LIBERTY Steel Group. www.libertysteelgroup.com/cz/

LIBERTY Steel Group je součástí globálního uskupení GFG Alliance, patřícího rodině Sanjeeva Gupty. GFG Alliance má tři nezávislé průmyslové divize: ocelářskou LIBERTY Steel Group, hliníkářskou ALVANCE a energetickou SIMEC, které sdílejí stejné hodnoty a usilují o dlouhodobě udržitelnou budoucnost pro průmysl i společnost. GFG Alliance působí v 30 zemích světa, kde má celkem 35.000 zaměstnanců a obrat ve výši přes 20 miliard USD.,www.libertysteelgroup.com

www.gfgalliance.com

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ruské oblasti hlásí nálety ukrajinských dronů na energetickou infrastrukturu

Útok ukrajinských dronů v noci na dnešek poškodil energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. O úderu bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání rozsáhlé ruské invazi, na energetické zařízení dnes informoval i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval. Ruské ministerstvo obrany podle serveru Meduza ohlásilo likvidaci 12 dronů nad ruskými regiony, o některých oblastech se nezmiňuje.

Počet obětí neštěstí v Číně, kde se po lijácích propadla dálnice, stoupl na 48

Nejméně 48 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na novou bilanci zveřejněnou místními médii o tom dnes informovala agentura AFP. Předchozí bilance hovořila o 36 mrtvých.

Moskva vystavuje západní vojenskou techniku ukořistěnou v bojích na Ukrajině

V Moskvě právě probíhá výstava západní vojenské techniky, kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na výstavě je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley. Rusko kritizuje dodávky zbraní na Ukrajinu jako zapojení NATO do konfliktu.

Miliony lidí v Asii demonstrovaly na Svátek práce, v Istanbulu 210 zadržených

Miliony lidí napříč Asií se zúčastnily prvomájových manifestací za lepší pracovní podmínky. V Soulu tisíce lidí zpívaly a provolávaly slogany kritizující konzervativní vládu prezidenta Jun Sok-jola, protestovalo se rovněž na zhruba deseti dalších místech napříč Jižní Koreou, píše agentura Reuters. Úřady v Turecku opět zakázaly protesty na náměstí Taksim, největším v Istanbulu, což nezisková organizace Amnesty International označila za nezákonnou kriminalizaci pokojného protestu. Zadrženo tam bylo více než 200 lidí, informovala agentura AFP.

Ukrajina čelí intenzivní bitvě v Avdijivce: Bližší pohled na probíhající konflikt

Uprostřed probíhajícího konfliktu v ukrajinské Avdijivce analyzují situaci optimisté i pesimisté, aby si utvořili svůj pohled na věc. Klíčové poznatky nabízejí vhled do ruského postupu, ukrajinských strategií a dopadů na místě. S tím, jak se bitva zintenzivňuje, se do popředí dostávají obavy o ztráty vojáků a zásoby munice.

DOPORUČUJEME

Bitget představuje propagační akci Trade to Mine a vrací obchodníkům všechny poplatky

Victoria (Seychely) 2. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Bitget, přední světová kryptoměnová burza a společnost Webu3, oznámila svůj plán vylepšit kampaň Zero-Fee a změnit...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ruské oblasti hlásí nálety ukrajinských dronů na energetickou infrastrukturu

Útok ukrajinských dronů v noci na dnešek poškodil energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. O úderu bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání rozsáhlé ruské invazi, na energetické zařízení dnes informoval i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval. Ruské ministerstvo obrany podle serveru Meduza ohlásilo likvidaci 12 dronů nad ruskými regiony, o některých oblastech se nezmiňuje.

Počet obětí neštěstí v Číně, kde se po lijácích propadla dálnice, stoupl na 48

Nejméně 48 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na novou bilanci zveřejněnou místními médii o tom dnes informovala agentura AFP. Předchozí bilance hovořila o 36 mrtvých.

Moskva vystavuje západní vojenskou techniku ukořistěnou v bojích na Ukrajině

V Moskvě právě probíhá výstava západní vojenské techniky, kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na výstavě je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley. Rusko kritizuje dodávky zbraní na Ukrajinu jako zapojení NATO do konfliktu.

Miliony lidí v Asii demonstrovaly na Svátek práce, v Istanbulu 210 zadržených

Miliony lidí napříč Asií se zúčastnily prvomájových manifestací za lepší pracovní podmínky. V Soulu tisíce lidí zpívaly a provolávaly slogany kritizující konzervativní vládu prezidenta Jun Sok-jola, protestovalo se rovněž na zhruba deseti dalších místech napříč Jižní Koreou, píše agentura Reuters. Úřady v Turecku opět zakázaly protesty na náměstí Taksim, největším v Istanbulu, což nezisková organizace Amnesty International označila za nezákonnou kriminalizaci pokojného protestu. Zadrženo tam bylo více než 200 lidí, informovala agentura AFP.

Ukrajina čelí intenzivní bitvě v Avdijivce: Bližší pohled na probíhající konflikt

Uprostřed probíhajícího konfliktu v ukrajinské Avdijivce analyzují situaci optimisté i pesimisté, aby si utvořili svůj pohled na věc. Klíčové poznatky nabízejí vhled do ruského postupu, ukrajinských strategií a dopadů na místě. S tím, jak se bitva zintenzivňuje, se do popředí dostávají obavy o ztráty vojáků a zásoby munice.

Slovenský parlament schválil novelu o nevládních organizacích podporovaných ze zahraničí

Slovenský parlament nedávno schválil první čtení novely, která požaduje, aby nevládní organizace financované ze zahraničí měly toto označení v jejich názvu. Tato kontroverzní legislativa vyvolala diskuse o demokracii a právním státě. Návrh zákona je vnímán jako pokus o omezení prostoru pro nevládní organizace a jejich kriminalizaci. Amnesty International ho označila za útok na občanskou společnost.

Na varšavskou synagogu neznámý pachatel hodil tři zápalné lahve

Neznámý útočník v noci na dnešek hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ vyšetřuje policie v polském hlavním městě. Incident odsoudil například polský prezident Andrzej Duda. Útok se stal dnes kolem 01:00 SELČ a vrchní polský rabín, americký rodák Michael Schudrich, agentuře AP řekl, že na synagoze "jsou díky obrovském štěstí nebo zázraku" jen minimální škody. Na jedné ze stěn je černá skvrna. Nikomu se nic nestalo.