Afrika vzbuzuje představy dálek, dobrodružství… a exotického jídla. Místní ovoce vaše představy naplní. Tyto druhy jste možná neznali, ale rozhodně byste je měli ochutnat.
Od datlových plantáží v Maroku a Tunisku až po exotické subsaharské ovoce, Afrika nabízí chuťovým pohárkům návštěvníků opravdové dobrodružství. Podívejte se s námi na některé výjimečné ovoce, které u nás neochutnáte.
Safou
Safou, známé a hojné subsaharské ovoce, se vyskytuje na stálezelených stromech s krátkými kmeny a lesklými listy. Má trochu máslovou texturu a chuť, díky čemuž si vysloužilo přezdívku „máslové ovoce“. Safou má pozoruhodně vysoký obsah živin, a dokonce se používá v lécích. Obsahuje 48 % mastných kyselin, vitamíny, minerály, aminokyseliny a triglyceridy. Toto africké ovoce lze jíst syrové, vařené, nebo pečené.
Safou. Foto: – Foto Cartoffel / CC-Zero (via Wikimedia Commons)
Baobab
Baobab, jeden ze symbolů obrázků z Afriky se tyčí do výše až 20 metrů a v krajině ho těžko přehlédnete. Je obyvatelům savan známý jako „Strom života“, protože poskytuje lidem v regionu jídlo, oblečení, přístřeší, a dokonce veledůležitou vodu, kterou potřebují k přežití. Kůra je ohnivzdorný materiál, proto se využívá k výrobě oděvů či provazů. Kmen může uchovávat vodu a poskytovat úkryt, ovoce a listy stromů lze jíst a přidávat do léků.
Toto africké ovoce samo o sobě má více než trojnásobné množství vitamínu C než pomeranče, o 50 % více vápníku než špenát a je přeplněné dalšími vitamíny a živinami, včetně antioxidantů. Dužina uvnitř může být trochu hořká, ale často se jí syrová a tradičně se míchá s mlékem, vodou a cukrem nebo kukuřičnou moukou a maniokem.
Ovoce baobabu se používá k léčbě řady onemocnění, včetně průjmu, úplavice, neštovic a spalniček. Po smíchání s medem vytvoří skvělý sirup proti kašli při nachlazení a arabští námořníci vozí toto ovoce s sebou na lodích, aby se chránili před kurdějemi.
Marula
Marula je jedním z nejvýznamnějších stromů, které se vyskytují v subsaharských oblastech Afriky. Jeho malé, kulaté a žluté plody se využívají mnoha způsoby. Chuť je příjemná a výrazná. Toto africké ovoce samo o sobě je vysoce výživné, s asi osminásobným množstvím vitamínu C než pomeranče. Při sklizni rychle fermentuje, takže se jeho semena používají k výrobě oleje nebo dokonce smetanového likéru zvaného Amarula. Dužninu lze jíst syrovou nebo vařenou.
Marula. Foto: File Upload Bot (Magnus Manske) / CC-BY-SA-2.0 (via Wikimedia Commons)
Kolový ořech
Tento oříšek se v minulosti používal k ochucení mnoha kolových nápojů, které si na západě vychutnáváme. Má vysoký obsah kofeinu. Výrobci kolových nápojů již dlouho přecházejí na umělá barviva a dochucovadla, ale toto africké ovoce se stále používá při výrobě bio koly a dalších nápojů po celém světě.
Samotný ořech má vysoký obsah minerálů, jako je teobromin – stejné diuretikum, které se nachází v kakau a čaji. Mezi další živiny patří mimo jiné riboflavin a niacin. Místní obyvatelé žvýkají toto africké ovoce, aby zastavili hlad a překonali únavu. Zároveň pomáhá jejich trávení, protože stimuluje produkci žaludeční kyseliny.