menu

18.6 C
Czech
Neděle 5. května 2024

Biden odsoudil násilné demonstrace za Palestinu a jakékoli formy nenávisti

Americký prezident Joe Biden směrem k demonstrantům za Palestince vzkázal, že každý ve Spojených státech má právo na pokojný protest, ale zároveň je třeba dodržovat zákony. Zdůraznil také, že v USA není místo pro rasismus, antisemitismus nebo islamofobii.

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Březnové novinky na Střídačce – Backstage Slam poetry, workshopy na Dyzajn marketu i večery pro cestovatele

Sledujte nás na sítích

Praha 8. března 2022 (PROTEXT) – Střídačka v Malé sportovní hale nabízí také v březnu bohatý program pro děti i dospělé. Po úvodní akci Backstage a povídání s autory o filmovém cyklu Jeden svět přichází Slam poetry. V době konání Dyzajn marketu se můžete zapojit do workshopu tvorby šperků z recyklovaných materiálů nebo výroby keramiky, na Střídačce si budeme povídat s cestovatelkou Viktorkou Rys a senioři si stále mohou přijít zacvičit a třeba i poznat nové přátele.

Na Střídačce – Malá sportovní hala

Workshopy na Dyzajn marketu

Již tradiční Dyzajn market je opět tady! Pravidelný výběrový trh autorské tvorby, kde potkáte více než 180 lokálních dyzajnérů, tvůrců a kulinářských umělců proběhne před Průmyslovým palácem. Akce se účastní lokální tvůrci z České republiky, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Německa, vstup je zdarma.

A co víc: Dostanete-li po nákupech chuť na relax a vlastní tvorbu, zajděte na Střídačku do Malé sportovní haly. V sobotu i v neděli tady budou v rámci Víkendových workshopů probíhat akce:

otevřená dílna Kutilové XL (sobota 12. 3., 10.00 – 15.00 hod), zaměřeno na udržitelný design

– workshop Recyklované šperky (neděle 13. 3., 10.00 – 12.00 hod)

– workshop Tvořivá hlína (neděle 13. 3., 13-00 – 17.00 hod)

*****

Karpatský oblouk: Pěšky do Banátu

15. 3. 2022 / od 19.30 / vstupné 120 Kč (na místě 160 Kč)

Zveme vás na cestovatelský večer plný vyprávění a nádherných fotografií z pěší cesty přes Slovensko, Polsko, Ukrajinu a Rumunsko až do Banátu. Průvodcem vám bude cestovatelka Viktorka Rys. V horách se setkávala s místními lidmi i s medvědy, potýkala se s útoky pasteveckých psů a nepřízní počasí, procházela známými místy i těžko prostupnou divočinou. Karpatský oblouk přešla podruhé po šesti letech, aby porovnala, jak se za tu dobu Karpaty změnily, ale také aby o cestě znovu natočila film, o který přišla při prvním banátském treku, když byla v Rumunsku okradena.

Kdo je Viktorka Rys

Viktorka cestuje s ultralehkou výbavou, bez letadel a nízkonákladově. Věnuje se zejména dálkovým horským přechodům. Dvakrát přešla karpatský oblouk s cílem v Banátu, pokračovala přes balkánské hory do Istanbulu a přešla Kavkaz od Černého moře v Gruzii ke Kaspickému moři v Ázerbájdžánu. Půl roku žila na Islandu. Na cestách fotí, filmuje, dobrovolničí a testuje vybavení pro obchod Pod 7 kilo.

*****

Jak si nalehko sbalit na trek

29. 3. 2022 / od 19.30 / vstupné 120 Kč (na místě 160 Kč)

Ať už vyrážíte na dálkový trek, na pouť, či prodloužený víkend v horách, jistě oceníte lehký batoh, pod kterým si nezničíte záda. Cestovatelka Viktorka Rys už sedm let testuje ultralehké vybavení pro obchod Pod 7 kilo a na několikaměsíční cesty se běžně vydává s batohem vážícím kolem 5 kg.

Přijďte si na Střídačku poslechnout její praktické tipy a zásady ultralehkého balení na cesty. Dozvíte se nejen tipy na balení batohu, ale třeba i do čeho se vyplatí investovat, co si můžete na cesty vyrobit sami, jaké pořídit zásoby jídla, pití a jakým chybám se vyvarovat.

*****

Backstage: Slam poetry

31. 3. 2022 / od 19.30 / vstupné 190 Kč

Baví vás slam poetry nebo se chcete teprve seznámit s tímto konceptem? Přijďte na Střídačku do Malé sportovní haly, kde si pod taktovkou moderátora Filipa Koryty užijete originální kulturní večírek nejen se slampoetristy. O hudební tečku se postará DJ Szintisarpád.

V pořadí druhý Backstage nabídne otevřenou platformu, na které vystupující přednášejí, hrají a improvizují bez jakéhokoliv žánrového omezení a diváci je za to bodují, což postupně rozvíjí dynamiku večera. Žánr slam poetry vznikl v 80. letech v Americe a od té doby se stal světovým fenoménem. Strhává publikum ve vesnických hospodách, na velkých festivalech, ale i ve vědeckých kruzích, spojuje umělecký dojem se sportovním napětím a rozdává širokou škálu emocí a zážitků.

Na koho se můžete těšit?

Tomáš T. Kůs

Vydal sbírky poezie Teplo zima milovat (Perseus, Plzeň 2002), Příbytky (Weles, Brno 2005), Spižírna (Dauphin, Praha 2009), Nevinní (Hnízdo, Praha 2013) a Mělké jámy (Weles, Brno 2019). Od roku 2003 produkuje v ČR slam poetry a organizuje její scénu. Za sbírky Spižírna a Mělké jámy získal Cenu Bohumila Polana.

Anatol Svahilec

Kouzlo slam poetry objevil v roce 2014 a hned v témže roce získal titul mistra republiky. Své jevištní počínání zařazuje na pomezí poezie, fyzického divadla, tance sv. Víta a sokolské cvičenecké sestavy.

V roce 2014 realizoval vlastní návrh typu divadelní scény, tzv. „divadelní panoptikon“, v prostorách husitské modlitebny s názvem Panoptikon Barikáda na Žižkově, ve kterém účinkoval v mystifikačním projektu maďarského souboru nového cirkusu Körforgalom Színház (v překladu „Divadlo Kruhový objezd“). Svou slamovou tvorbu prezentoval mj. v Německu, Polsku, Maďarsku, Belgii, Estonsku, Kanadě, USA nebo v Ghaně.

DJ Szintisarpád

Palčivé panónské papričky do vašich uší! Legenda maďarských diskotékových parketů od Györu po Debrecén DJ Szintisarpád sedlající své gramofony tím nejlepším, nejživějším a nejprýštivějším, co země koruny sv. Istvána kdy nabídla. Zahoďte visegrádské kulturní předsudky a roztočte se v zajetí maďarských rytmů!

Více na: https://www.navystavisti.cz/udalosti/backstage-slam-poetry/

*****

Cvičení pro seniory s Hankou

Cvičení s Hankou Svozilovou na židlích a ve stoje. Jedná se převážně o protažení a jednoduché cviky. Cvičení není náročné a bude přizpůsobeno dané skupině. Pro členy Pohádkového čtecího klubu je akce zdarma, pro ostatní za 50 Kč.

Přihlášky lze učinit až do června na telefonu: 739 097 917 / Mezi námi, o.p.s.

Více na:
https://www.navystavisti.cz/udalosti/cviceni-pro-seniory-s-hankou/?termin=82&program=172

*****

Druhé pololetí odpoledních kurzů pro děti v plném proudu

I nadále můžete své děti přihlásit do odpoledních kurzů na Střídačce. Nechybí kroužky jako fotografie, Cirk La Putyka Akademie, experimentální výtvarka nebo 3D tisk a vynálezy.

Přehled všech kurzů a přihlášky na odpolední kurzy: www.navystavisti.cz/odpoledni-kurzy

Pravidelné víkendové workshopy: www.navystavisti.cz/vikendove-workshopy

.

Vybrali jsme pro vás

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

Bechtěrevova choroba: Život nemocí nekončí

Praha 4. května 2024 (PROTEXT) - U příležitosti dnešního Světového dne ankylozující spondylitidy (World AS Day) - Bechtěrevovy choroby (letos připadá na 4. května)...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Max Verstappen vybojoval vítězství ve sprintu v napínavé Velké ceně Miami

V napínavém sprintu na Velké ceně Miami si Max Verstappen po startu z pole position zajistil vítězství. Verstappen úspěšně uhájil své vedení na startu a pohodlný náskok si udržoval po celý závod, na druhém místě skončil Charles Leclerc a třetí Sergio Perez.

Píseň oslavující severokorejského diktátora se stala hitem TikToku

Nová propagandistická píseň oslavující severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem na sociální síti TikTok. Píseň Přátelský otec vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010. Většina z nich si přitom zjevně vůbec neuvědomuje, že korejský text chválí muže, který slíbil "důkladně vyhladit USA" a odpálil desítky balistických raket, upozornil server zpravodajské televize BBC.

Delegace Hamásu přijela do Egypta na jednání o příměří v Pásmu Gazy

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

DOPORUČUJEME

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

Bechtěrevova choroba: Život nemocí nekončí

Praha 4. května 2024 (PROTEXT) - U příležitosti dnešního Světového dne ankylozující spondylitidy (World AS Day) - Bechtěrevovy choroby (letos připadá na 4. května)...

Rozbor pitné vody ze studny

Hradec Králové 3. května 2024 (PROTEXT) - Voda ve studních obsahuje velmi často rizikové látky a bakterie, které mohou přinášet zdravotní rizika. Legislativa, pro...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Max Verstappen vybojoval vítězství ve sprintu v napínavé Velké ceně Miami

V napínavém sprintu na Velké ceně Miami si Max Verstappen po startu z pole position zajistil vítězství. Verstappen úspěšně uhájil své vedení na startu a pohodlný náskok si udržoval po celý závod, na druhém místě skončil Charles Leclerc a třetí Sergio Perez.

Píseň oslavující severokorejského diktátora se stala hitem TikToku

Nová propagandistická píseň oslavující severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem na sociální síti TikTok. Píseň Přátelský otec vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010. Většina z nich si přitom zjevně vůbec neuvědomuje, že korejský text chválí muže, který slíbil "důkladně vyhladit USA" a odpálil desítky balistických raket, upozornil server zpravodajské televize BBC.

Delegace Hamásu přijela do Egypta na jednání o příměří v Pásmu Gazy

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

Šéfka Světového potravinového programu varuje před rozšířením hladomoru v Gaze

Severní Gaza se v současné době potýká s vážným hladomorem a panují obavy, že se tato krize rozšíří na jih, informovala výkonná ředitelka Světového potravinového programu Cindy McCain. Přestože zatím nebyl oficiálně vyhlášen hladomor, situace v regionu je kvůli rozsáhlému hladu a nemocem po měsících konfliktu zoufalá.

ANALÝZA: Jak válka na Ukrajině vzbudila touhu po ekologické spravedlnosti

Tisíce civilistů a vojáků mrtvých, miliony vysídlených. Kdysi rušné ulice dnes zejí prázdnotou ve městech duchů. Válka na Ukrajině ovšem nedopadá jen na obyvatelstvo, ale i na životní prostředí. Jeho obnova a ochrana není po čas trvání války možná, naděje do budoucna však dřímá v ukrajinské společnosti.