menu

19.7 C
Czech
Pondělí 29. dubna 2024

Rusko ostřelovalo ukrajinský Charkov, poničeny byly čtyři obytné domy

Rusko brzy ráno útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničeny byly čtyři obytné budovy, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na platformě Telegram. Podle šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova si ruský útok vyžádal v Charkově šest raněných. Výbuchy zahřměly rovněž v Oděse, kde v části města po zásazích ruských střel podle serveru BBC News vypadl elektrický proud. Zranění podle serveru Meduza utrpěla jedna žena. Ruské úřady zase hlásí ukrajinské dronové útoky na energetickou infrastrukturu, zdroje z ukrajinské tajné služby uvedly, že jejich drony zasáhly dva ropné sklady v ruské Smolenské oblasti.

V Česku oslavíme ledviny po sedmnácté

Sledujte nás na sítích

Praha 7. března 2022 (PROTEXT) – Sedmnáctý ročník Světového dne ledvin s mottem „Zdravé ledviny pro všechny“ letos připadne na čtvrtek 10. března 2022. Připomene, že ledviny jsou pro nás životně důležitým orgánem a jejich poškození může způsobit závažné zdravotní komplikace. Odhaduje se, že určitou formou snížené funkce ledvin trpí až 10 % populace. Celosvětově se tak chronické onemocnění ledvin týká přibližně 850 milionů lidí, přičemž 3,5 milionu z nich podstupuje některý z typů dialýzy. V České republice postihuje chronická nedostatečnost ledvin přes jeden milion lidí a 7000 z nich musí pravidelně podstupovat dialyzační léčbu.

„Onemocnění ledvin je zrádné tím, že se neprojevuje bolestí, která by člověka upozornila, že se něco v jeho těle děje. Obtíže vyplývající z poruchy ledvin pocítí pacient až ve velmi pokročilém stadiu onemocnění, kdy funkce ledvin klesne přibližně na jednu čtvrtinu. To je zrádné. U 40 % českých pacientů se zjistí onemocnění ledvin až ve chvíli jejich selhání, kdy pacient potřebuje dialýzu. Do té doby o své nemoci vůbec neví,“ upozorňuje doc. MUDr. Alena Paříková, Ph.D., zástupce přednosty pro léčebně preventivní péči, vedoucí Dialyzačního a metabolického oddělení IKEM.

Lidé si často neuvědomují závažnost onemocnění ledvin a nemají ani dostatečné informace o jednotlivých možnostech léčby, která musí nahradit funkci zdravých ledvin. „Nejlepší metodou je transplantace. Do té doby, než je pacient transplantován, nebo pokud má onemocnění, která transplantaci brání, musí být dialyzován,“ říká MUDr. Paříková.

„Dialýza ale neléčí, pouze zbaví tělo odpadních látek a upraví vnitřní prostředí organismu. Metody dialýzy jsou v principu dvě. Hemodialýza a peritoneální dialýza. Při peritoneální dialýze se pacientovi zavede chirurgicky katétr do dutiny břišní. Ten má na konci závit, přes který si pacient doma napojuje na katétr dialyzační vak s roztokem, který si napouští a vypouští z břicha v pravidelných intervalech. Čištění krve v tomto případě probíhá přes pobřišnici. Výměny si buď pacient provádí sám, kdy si mění roztok většinou čtyřikrát za den, nebo opět dostane domů přístroj, který provádí v noci výměny za něj a pacient se přes den dialyzovat nemusí. Pacienti na peritoneální dialýze docházejí na kontrolu jednou za šest až osm týdnů,“ vysvětluje MUDr. Paříková.

„Při hemodialýze je krev z těla pacienta vedena mimotělním oběhem do přístroje, kde jsou z krve odstraněny odpadní látky a následně je očištěná krev navrácena zpět do těla. Pacient může dojíždět na hemodialýzu třikrát týdně do dialyzačního centra nebo dostane domů přístroj a může se dialyzovat doma sám (tzv. domácí hemodialýza). Na kontroly do dialyzačního centra pak dochází jednou za měsíc,“ upřesňuje MUDr. Paříková. Během koronavirové pandemie si pacienti se závažným dlouhodobým onemocněním i lékaři, kteří o ně pečují, začali ještě více uvědomovat přínos a důležitost domácí léčby, protože pomohla omezit riziko nákazy covidem. „Domácí typy dialýzy jsou všeobecně považovány za lepší. Peritoneální dialýza je prováděna kontinuálně, domácí hemodialýza denně. Způsobem této léčby se sice vzdáleně, ale více přibližujeme k funkci vlastních ledvin. Obrovským benefitem je kvalita života, která je nepochybně vyšší než u hemodialýzy, na kterou pacienti dojíždějí do center. Pacienti mohou zůstat aktivní, věnovat se práci či studiu a také nemívají tak velká omezení při výběru stravy a příjmu tekutin. Pacient by si měl sám ve spolupráci s ošetřujícím lékařem a rodinou rozhodnout, která metoda je pro něj z hlediska jeho preferencí nejlepší,“ shrnuje MUDr. Paříková.

Osm pravidel pro zdravé ledviny

1. Nezapomínejte na aktivní a zdravý životní styl, cvičte.

2. Pravidelně si nechte kontrolovat hladinu cukru v krvi.

3. Sledujte si krevní tlak.

4. Jezte zdravě a hlídejte si váhu.

5. Dodržujte zdravý pitný režim.

6. Nekuřte.

7. Neužívejte nadměrné množství volně prodejných léků.

8. Nechte si pravidelně kontrolovat funkci ledvin, pokud máte jeden nebo více vysoce rizikových faktorů:

a. cukrovku,

b. vysoký krevní tlak,

c. nadváhu,

d. jeden z rodičů nebo dalších členů rodiny zemřel na onemocnění ledvin.

Tip: Lidé nad 50 let, kteří se léčí s cukrovkou, onemocněním srdce a cév nebo s vysokým krevním tlakem, mohou v rámci preventivních prohlídek absolvovat jednou za čtyři roky jednoduché vyšetření – odběr krve, které pomůže zjistit, zda nemají nemocné ledviny.

Proč jsou ledviny důležité

Ledviny vykonávají v našem těle řadu důležitých činností. Nepřetržitě filtrují naši krev a odstraňují z ní odpadní látky i přebytečnou vodu. Vyrábějí enzym renin, který pomáhá udržet krevní tlak ve fyziologických hodnotách, a hormon erytropoetin nezbytný pro tvorbu červených krvinek. Pomáhají také s aktivací vitaminu D, který ovlivňuje metabolismus vápníku, čímž přispívají ke zdraví a pevnosti našich kostí.

Informace o možnostech léčby při chronickém onemocnění ledvin shrnuje webová stránka www.domaci-dialyza.cz.

Kontakty pro média:

Urszula Sokołowska

Senior Manager Education, Market Access & Communication, CE & Israel, Baxter

[email protected]

Pavla Soukupová

Account Manager, Ewing

[email protected]

Vybrali jsme pro vás

VIDEOSTREAM ZDARMA: Kampaň Pirátů k eurovolbám

ČTK bude v úterý 30. dubna 2024 v servisu PROTEXT VIDEO vysílat on-line zahájení horké fáze kampaně Pirátů k volbám do Evropského parlamentu. Představí...

Mazda připraví nové elektromobily zatím pro Čínu

Automobilka Mazda zatím se svým prvním elektromobilem MX-30 nezaznamenala úplně ohromující úspěch. Zřejmě proto se při přípravě dalších vozů s elektrickým pohonem rozhodla spolupracovat...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Biden se při rozhovorech s Netanjahuem jasně vyslovil proti invazi do Rafáhu

Americký prezident Joe Biden se v nedávném rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem jednoznačně vyslovil proti případné invazi do Rafáhu v Gaze. Stalo se tak v době, kdy se zvyšuje mezinárodní tlak na Izrael a Hamás, aby vyjednaly dohodu, která by zajistila propuštění izraelských rukojmích a nastolila příměří v probíhajícím sedmiměsíčním konfliktu v Gaze.

Spojené království „nepřijme zpět žadatele o azyl z Irska, dokud Francie nepřijme zpět migranty z kanálu La Manche“

Mezi Spojeným královstvím a Irskem se stupňuje napětí ohledně zacházení s žadateli o azyl, ministři obou zemí se mají sejít. Irská vláda informovala o přílivu žadatelů o azyl, kteří se údajně obávají, že budou v rámci nové politiky Spojeného království deportováni do Rwandy. Irsko prohlásilo, že nebude "skulinou" pro "migrační výzvy" Spojeného království.

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

DOPORUČUJEME

VIDEOSTREAM ZDARMA: Kampaň Pirátů k eurovolbám

ČTK bude v úterý 30. dubna 2024 v servisu PROTEXT VIDEO vysílat on-line zahájení horké fáze kampaně Pirátů k volbám do Evropského parlamentu. Představí...

Mazda připraví nové elektromobily zatím pro Čínu

Automobilka Mazda zatím se svým prvním elektromobilem MX-30 nezaznamenala úplně ohromující úspěch. Zřejmě proto se při přípravě dalších vozů s elektrickým pohonem rozhodla spolupracovat...

Gevorkyan pokračuje v expanzi

Praha 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Gevorkyan z Vlkanové u Banské Bystrice pokračuje v expanzi. Převzal továrnu na práškovou metalurgii v Polsku a část...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Biden se při rozhovorech s Netanjahuem jasně vyslovil proti invazi do Rafáhu

Americký prezident Joe Biden se v nedávném rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem jednoznačně vyslovil proti případné invazi do Rafáhu v Gaze. Stalo se tak v době, kdy se zvyšuje mezinárodní tlak na Izrael a Hamás, aby vyjednaly dohodu, která by zajistila propuštění izraelských rukojmích a nastolila příměří v probíhajícím sedmiměsíčním konfliktu v Gaze.

Spojené království „nepřijme zpět žadatele o azyl z Irska, dokud Francie nepřijme zpět migranty z kanálu La Manche“

Mezi Spojeným královstvím a Irskem se stupňuje napětí ohledně zacházení s žadateli o azyl, ministři obou zemí se mají sejít. Irská vláda informovala o přílivu žadatelů o azyl, kteří se údajně obávají, že budou v rámci nové politiky Spojeného království deportováni do Rwandy. Irsko prohlásilo, že nebude "skulinou" pro "migrační výzvy" Spojeného království.

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.