menu

19.8 C
Czech
Středa 1. května 2024

Ellen DeGeneres se vyjádřila ke kontroverznímu konci svého pořadu

Ellen DeGeneres veřejně reagovala na kontroverze ohledně ukončení své populární talk show, které bylo vyvoláno obviněními z toxického pracovního prostředí. Bývalá moderátorka se během čtvrtečního zahajovacího večera svého nového turné Ellen's Last Stand … Up v losangeleském klubu Largo zavtipkovala o tom, že byla "vyhozena ze showbyznysu" za to, že byla "zlá".

„Hrad Harryho Pottera“ v Oděse byl zasažen ruskou raketou

Nejméně čtyři lidé zahynuli při ruském raketovém úderu, který zasáhl budovu v gotickém stylu v jihoukrajinském městě Oděsa. Ukrajinské úřady označily útok Moskvy na architektonickou památku v Oděse za „válečný zločin“.

GoodData: Čeští IT profesionálové jsou světoví, i když pracují z domova

Sledujte nás na sítích

Praha 3. března 2022 (PROTEXT) – Peníze a benefity už nejsou pro IT profesionály tím hlavním lákadlem. Zatímco před deseti lety byl pro zaměstnance technologických firem nejdůležitější nadstandardní plat a možnost zahraničních stáží, dnes je to především práce z domova, flexibilní pracovní hodiny a účast na zajímavých mezinárodních projektech. Byť je podle technologické společnosti GoodData těžké sehnat zkušené zaměstnance, odliv IT mozků do zahraničí nehrozí. Češi jsou totiž lokální patrioti a neradi se kamkoli stěhují.

O náboru IT zaměstnanců si povídáme s Karlem Novákem, šéfem oddělení Professional Services. Jeho tým vytváří pro zákazníky na míru šitá řešení pomocí modulární analytické platformy GoodData.

Zázemí společnosti na Rohanském nábřeží v centru Prahy připomíná spíše relaxační zónu než kanceláře nadnárodní firmy, která se již před patnácti lety prosadila v Silicon Valley. Nyní patří mezi globální lídry v oblasti analýzy dat, která pomáhá řadě firem z žebříčku Fortune 500 dělat daty podložená rozhodnutí, zmiňme například firmy Seznam, Zoom International, Zendesk či Nutricia.

Myslíte si opravdu, že odliv IT profíků do zahraničí nehrozí?

Zjistili jsme, že Češi jsou lokální patrioti. Když založí rodinu, tak se do zahraničí zase tolik nehrnou. Řada zkušených odborníků prošla různými stážemi a pobytem v cizině v postgraduální fázi kariéry a dnes ocení, pokud nemusí často cestovat na dlouho do zahraničí. Na stranu druhou rádi pracují na mezinárodních projektech; to se rozhodně nevylučuje. Pokud jim úspěšná technologická firma nabídne pestrou a flexibilní práci v místě bydliště, je to pro ně zajímavé. Nebylo to tak ale vždy, ještě tak před deseti lety byly delší výjezdy do zahraničí velmi žádané.

To je trochu protimluv, být doma a dělat na globálních projektech.

Dnes se na projektech pracuje ve virtuálních týmech. Náš konzultant business intelligence (BI) může z Prahy nebo Brna řešit problém klienta ve Washingtonu. Partnerský tým ve Vietnamu následně připraví dohodnuté řešení. Tento trend tu byl už před lety, pandemie ho jen urychlila. Vývoj produktů a poradenství máme v Praze a Brně, část firmy sídlí také v kalifornském San Francisku.

Jak se pracovní týmy vypořádávají s rozdíly mezi časovými pásmy?

Paradoxně to mnoha zaměstnancům vyhovuje. Některé z našich pozic jsme inzerovali jako výhradně odpolední a večerní. Zájem byl překvapivě vysoký. Kolegové se dopoledne mohou věnovat svému osobnímu životu a odpoledne pracují. Časová flexibilita v kombinaci s pestrou pracovní náplní je velmi žádaným benefitem.

Co většinou rozhodne o tom, že zkušený profesionál kývne na vaši nabídku?

Zní to možná jako klišé, ale málo firem nabízí v IT pestrou a zajímavou práci, která dokáže lidi dlouhodobě naplňovat. Zejména ve větších korporátech se některé IT projekty táhnou i roky. O všem rozhodují „ti nahoře“ a i zkušený profesionál se tam může cítit jen jako kolečko ve stroji, které nemá průběh projektu pod kontrolou. Tak to u nás rozhodně není. Vývoj i produktový marketing máme doslova přes chodbu, jsme v každodenním kontaktu a na finální produkt tak máme vliv. Různorodá práce na zajímavých projektech pro klienty je proto velkým benefitem.

Co si mám pod tou různorodostí představit?

Mezi naše klienty patří významné globální firmy, řada z nich figuruje v prestižním žebříčku Fortune 500. Naši konzultanti se tedy mohou věnovat různým projektům v celosvětově uznávaných firmách. Získávají tím cenné zkušenosti a samozřejmě i profesní prestiž. Tyto projekty jsou navíc relativně krátké, v řádech měsíců. Konzultanti se mohou zapojit již ve fázi pre-sale konzultací. Po startu projektu se pak podílejí na implementaci zákaznického řešení od začátku až k nasazení do produkce. Podílejí se na všech krocích od analýzy k testování. Ve spolupráci s klientem si jednotlivé fáze sami řídí, což je pro ně lákavé. Lidi taková práce baví a poskytuje prostor pro získání široké palety znalostí a dovedností. Například jako zaměstnanci banky by více než rok pracovali na realizaci jednoho projektu bez možnosti obdobného profesního růstu. Když je někdo ve své práci dobrý, chce se rozvíjet, nikoli stagnovat.

I tak si lze těžko představit, že by práce v datové analytice dávala prostor pro širší osobní invenci.

To je omyl. Vyvinuli jsme naši vlastní stavebnicovou – kompozitní – platformu, která umožňuje přistupovat k datové analytice kreativně. Datoví architekti mohou vymýšlet vlastní řešení a ovlivňovat finální produkt. Pro opravdové profesionály je velmi důležité mít možnost vylepšovat, přímo ovlivňovat vývoj platformy a nefrustrovat se tím, že něco nedokážou změnit. Zároveň požadují i poměrně velký prostor pro realizaci v osobním životě.

Jak přesně si mám představit práci na GoodData platformě?

Klienti si zakoupí přístup k naší platformě, která je ale na začátku prázdná. Kolegové proto musí na této platformě řešení nejdříve postavit. To znamená importovat data ze zdroje klienta, vymyslet, jak budou vypadat dashboardy, reporty, metriky a podobně. To představuje mnoho hodin zajímavé a tvůrčí práce na technologicky vyspělé platformě. Na konci dostává zákazník plně funkční systém, který je vizuálně přehledný a poskytuje přesný pohled na data a jejich interpretaci.

Jak Čechy američtí klienti z velkých korporací vnímají, zejména když s nimi pracují virtuálně „na dálku“?

Kromě Čechů u nás pracuje mnoho cizinců. Firemním komunikačním jazykem je angličtina, takže nemůžeme mluvit o Češích, jako spíš o českém stylu práce. Ale zpět k otázce: zahraniční klienti nás vnímají velmi pozitivně, i když ze začátku mohou být trochu rozpačití. Kvůli časovému posunu musí dříve vstávat a také očekávají americký konzultantský tým. Pak ale zjistí, že naši lidi jsou velmi schopní, přímočaří, umějí rychle řešit problémy bez zbytečných okolků. Jsme rychle schopni najít společnou řeč.

Pokud by se to mělo shrnout, jaké benefity jsou nejvíce poptávány?

Mezi uchazeči nejčastěji zmiňované benefity patří flexibilní pracovní doba a práce z domova. Dále pětitýdenní dovolená a sick days, tedy možnost zaměstnance vzít si volno z důvodu zdravotní indispozice. A také opce na firemní akcie. Hledí i na firemní kulturu, chtějí ideálně zázemí a benefity korporátu v uvolněném duchu start-upu. Tedy nenucené prostředí bez zbytečné škrobenosti.

AUTOR: společnost GoodData (www.gooddata.com)

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Slovenský parlament schválil novelu o nevládních organizacích podporovaných ze zahraničí

Slovenský parlament nedávno schválil první čtení novely, která požaduje, aby nevládní organizace financované ze zahraničí měly toto označení v jejich názvu. Tato kontroverzní legislativa vyvolala diskuse o demokracii a právním státě. Návrh zákona je vnímán jako pokus o omezení prostoru pro nevládní organizace a jejich kriminalizaci. Amnesty International ho označila za útok na občanskou společnost.

Na varšavskou synagogu neznámý pachatel hodil tři zápalné lahve

Neznámý útočník v noci na dnešek hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ vyšetřuje policie v polském hlavním městě. Incident odsoudil například polský prezident Andrzej Duda. Útok se stal dnes kolem 01:00 SELČ a vrchní polský rabín, americký rodák Michael Schudrich, agentuře AP řekl, že na synagoze "jsou díky obrovském štěstí nebo zázraku" jen minimální škody. Na jedné ze stěn je černá skvrna. Nikomu se nic nestalo.

Vše, co musíte vědět o Eurovizi 2024: Termíny, hlasování, favoriti

Letošní ročník Eurovize, největší hudební soutěže na světě, se bude konat ve Švédsku druhý květnový týden za účasti 37 zemí. Malmö v průběhu akce očekává zhruba 100 000 návštěvníků z 89 zemí. Kdo patří mezi favority? A jak si stojí Česko?

Při ruském vzdušném útoku zahynuli v Oděse tři lidé, uvedl oblastní činitel

Tři lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na jihoukrajinské město Oděsa. Na platformě Telegram to v noci na dnešek uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper, podle kterého jsou škody na civilní infrastruktuře. Invazní armáda na přístavní město zaútočila třemi balistickými raketami Iskander-M, oznámil mluvčí letectva Ilja Jevlaš. Dopoledne Rusko zaútočilo na několika místech v Charkovské oblasti, o život přišli dva lidé, šest dalších je zraněných.

Policie při úterní demonstraci v Gruzii zadržela 63 lidí, šest policistů je zraněných

Policie v Gruzii při úterních protestech v centru hlavního města u sídla parlamentu zadržela 63 lidí a šest policistů bylo zraněno, řekl dnes ministr vnitra Aleksandre Darachvelidze. Lidé v zemi ucházející se o vstup do Evropské unie demonstrovali proti kontroverznímu zákonu o zahraničním vlivu, o němž poslanci jednali ve druhém čtení.

Amazonu pomohly zvýšit zisky investice do AI

Dobré zprávy z technologického trhu pokračují. Po optimálních finančních výsledcích společností Meta a Spotify oznámil nárůst zisků i americký internetový obchod Amazon. Připsal to umělé inteligenci (AI) a prodeji reklamy.

Nadešel čas na dohodu o příměří, řekl v Izraeli americký šéf diplomacie

Spojené státy jsou odhodlány co nejrychleji dosáhnout příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Podle agentury AP to dnes na úvod jednání s izraelskými představiteli prohlásil v Tel Avivu americký ministr zahraničí Antony Blinken. Úřady ovládané Hamásem dnes oznámily, že v Pásmu Gazy od začátku války loni v říjnu přišlo o život nejméně 34.568 Palestinců, z toho 33 za poslední den.

DOPORUČUJEME

Fialo, STAČILO!, znělo Ostravou

Ostrava 1. května 2024 (PROTEXT) - Jediná relevantní opoziční koalice STAČILO! zahájila ostrou část kampaně pro volby do Evropského parlamentu v Ostravě.Na mítinku se...

Do evropských voleb zbývá 37 dní

Evropský parlament zahájil 30. dubna finální fázi své předvolební kampaně. Hlavní sdělení zní: Neberte demokracii jako samozřejmost, využijte svůj hlas v evropských volbách. To...

Rok sušických rozhleden startuje

Sušice (Klatovsko) 1. května 2024 (PROTEXT) - Město Sušice známé jako Brána Šumavy, oslavuje letos významné výročí - 90 let od slavnostního otevření rozhledny...

Přehlídka inovací ukázkou rostoucího vlivu

Peking 1. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Zpráva deníku China Daily:Konference ZGC Forum 2024 v Pekingu přinesla širokou škálu nejnovějších technologických inovací.Akce probíhala od 25....

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Slovenský parlament schválil novelu o nevládních organizacích podporovaných ze zahraničí

Slovenský parlament nedávno schválil první čtení novely, která požaduje, aby nevládní organizace financované ze zahraničí měly toto označení v jejich názvu. Tato kontroverzní legislativa vyvolala diskuse o demokracii a právním státě. Návrh zákona je vnímán jako pokus o omezení prostoru pro nevládní organizace a jejich kriminalizaci. Amnesty International ho označila za útok na občanskou společnost.

Na varšavskou synagogu neznámý pachatel hodil tři zápalné lahve

Neznámý útočník v noci na dnešek hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ vyšetřuje policie v polském hlavním městě. Incident odsoudil například polský prezident Andrzej Duda. Útok se stal dnes kolem 01:00 SELČ a vrchní polský rabín, americký rodák Michael Schudrich, agentuře AP řekl, že na synagoze "jsou díky obrovském štěstí nebo zázraku" jen minimální škody. Na jedné ze stěn je černá skvrna. Nikomu se nic nestalo.

Vše, co musíte vědět o Eurovizi 2024: Termíny, hlasování, favoriti

Letošní ročník Eurovize, největší hudební soutěže na světě, se bude konat ve Švédsku druhý květnový týden za účasti 37 zemí. Malmö v průběhu akce očekává zhruba 100 000 návštěvníků z 89 zemí. Kdo patří mezi favority? A jak si stojí Česko?

Při ruském vzdušném útoku zahynuli v Oděse tři lidé, uvedl oblastní činitel

Tři lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na jihoukrajinské město Oděsa. Na platformě Telegram to v noci na dnešek uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper, podle kterého jsou škody na civilní infrastruktuře. Invazní armáda na přístavní město zaútočila třemi balistickými raketami Iskander-M, oznámil mluvčí letectva Ilja Jevlaš. Dopoledne Rusko zaútočilo na několika místech v Charkovské oblasti, o život přišli dva lidé, šest dalších je zraněných.

Policie při úterní demonstraci v Gruzii zadržela 63 lidí, šest policistů je zraněných

Policie v Gruzii při úterních protestech v centru hlavního města u sídla parlamentu zadržela 63 lidí a šest policistů bylo zraněno, řekl dnes ministr vnitra Aleksandre Darachvelidze. Lidé v zemi ucházející se o vstup do Evropské unie demonstrovali proti kontroverznímu zákonu o zahraničním vlivu, o němž poslanci jednali ve druhém čtení.

Amazonu pomohly zvýšit zisky investice do AI

Dobré zprávy z technologického trhu pokračují. Po optimálních finančních výsledcích společností Meta a Spotify oznámil nárůst zisků i americký internetový obchod Amazon. Připsal to umělé inteligenci (AI) a prodeji reklamy.

Nadešel čas na dohodu o příměří, řekl v Izraeli americký šéf diplomacie

Spojené státy jsou odhodlány co nejrychleji dosáhnout příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Podle agentury AP to dnes na úvod jednání s izraelskými představiteli prohlásil v Tel Avivu americký ministr zahraničí Antony Blinken. Úřady ovládané Hamásem dnes oznámily, že v Pásmu Gazy od začátku války loni v říjnu přišlo o život nejméně 34.568 Palestinců, z toho 33 za poslední den.

Štáb americké televize CNN natočil rozhovor s vůdcem nebezpečného haitského gangu

Štáb americké televize CNN se vydal na nebezpečnou cestu do haitského podsvětí, aby se jeho zpravodaj setkal s vůdcem gangu Kraze Baryé. S tím vůdcem gangu, jenž unesl americké misionáře a zabil jednoho rukojmího a který kvůli tomu patří mezi nejhledanější osoby na seznamu FBI.

Kolekce Ralph Lauren Fall/Holiday 2024 přinesla do New Yorku minimalistickou eleganci

Renomovaný módní návrhář Ralph Lauren představil svou kolekci Fall/Holiday 2024 v komornějším prostředí než na svých extravagantních přehlídkách v minulosti. Přehlídka se konala v malém návrhářském studiu v jeho newyorských kancelářích a čerpala inspiraci z jeho vůbec první dámské módní přehlídky v roce 1972. Kolekce se vyznačovala uklidňujícími neutrálními tóny a odrážela nadčasovou eleganci, která je Ralphu Laurenovi vlastní.