Sicílie už dávno není jen destinací slunce a moře. Stále víc cestovatelů míří na jih Itálie za vínem. Místní přírodní podmínky jsou výjimečné, krajina dechberoucí a zážitky autentické. Vinná turistika tu propojuje přírodní krásy s historií, gastronomií a nefalšovanou italskou pohostinností.
Největší pozornost milovníků vína poutá oblast kolem Etny. Sopečné svahy poskytují ideální podmínky pro vína s minerálním charakterem a silným příběhem. Soukromé výlety po vinicích kolem Catanie a Taorminy kombinují ochutnávky, výhledy i třeba návštěvu lávových tunelů. Vše pod vedením místních sommeliérů nebo vinařů, kteří region znají jako vlastní vinici.
🎥 Discover the magic of Contrada Marchesa wine through the words of agronomist Salvo Giuffrida: from the vineyards on the northern slopes of Mount Etna comes a wine that expresses the strength and minerality of the volcanic terroir.
— Donnafugata (@DonnafugataWine) October 18, 2024
A journey into #Etna viticulture! 🌋… pic.twitter.com/MytpGsScVJ
Naprostým magnetem je Donnafugata – značka s pěti vinařstvími rozesetými po celé Sicílii. Východní Etna, západní Marsala i větrná Pantelleria, všude nabízí degustace i zážitky propojené s přírodou a kulturou. „Ben Ryé Sotto Le Stelle“ zve na noční prohlídku s večeří a přípitkem pod hvězdami.
Síla vulkánu v každém doušku
Kdo hledá vinařství, kde za každou lahví stojí silný lidský příběh, zamíří do Cantine Fina. Bruno Fina nevsadil na tradiční Marsalu, ale na inovace a osobitost. Jeho děti teď pokračují v odkazu a zvelebují nejen vína, ale i atmosféru místa. A ochutnávka vína Kikè, které vzniklo z odvážné výsadby Tramineru, je důkazem, že risk se vyplatil.
Unikátní kombinaci architektury, umění a vína nabízí vinařství Pietradolce. Moderní budova zasazená do černého sopečného terénu je sama o sobě důvodem k návštěvě. Na Etně tu pěstují i stoletou révu, z níž vzniká například vyhlášené Etna Rosso Barbagalli. Víno, které nese v každém doušku sílu vulkánu i eleganci historie.
Skvělá vína nabízí také Sardinie
Na Sardinii, kde vinařská turistika zatím není tak známá, čekají poklady jako Su’Entu. Rodinný podnik ve vnitrozemské Marmille spojuje víno, gastronomii a klid venkova. Restaurace Arieddas vaří z lokálních surovin bez přetvářky a vína jako Marmilla Rosso Su’Oltre ukazují, jaký potenciál v ostrovních odrůdách dřímá.
Kousek od moře, ale s nohama pevně v historii, stojí Sella & Mosca. Toto vinařství na Sardinii funguje od roku 1899. Vlastní přes 500 hektarů vinic, ale také nově otevřené ubytování Casa Villamarina, kde můžete snídat s výhledem na vinohrad a večer posedět u vína s výkladem o místní archeologii.
Výlety po Sicílii a Sardinii spojují víno s příběhy. Ať už jde o statek na úpatí Etny nebo moderní resort na Salině, vždy zažijete víc než jen degustaci. Jsou to místa, kde se pije historie, dýchá příroda a ochutnává radost z pomalého života.