menu

11.8 C
Czech
Pondělí 29. dubna 2024

Ellen DeGeneres se vyjádřila ke kontroverznímu konci svého pořadu

Ellen DeGeneres veřejně reagovala na kontroverze ohledně ukončení své populární talk show, které bylo vyvoláno obviněními z toxického pracovního prostředí. Bývalá moderátorka se během čtvrtečního zahajovacího večera svého nového turné Ellen's Last Stand … Up v losangeleském klubu Largo zavtipkovala o tom, že byla "vyhozena ze showbyznysu" za to, že byla "zlá".

Proběhl Bitcoin halving – odměna pro těžaře se snížila na polovinu

Bitcoin úspěšně prošel čtvrtým půlením v historii po zveřejnění 840 000. bloku, kdy se odměny za těžbu opět snižují na polovinu. Kryptokomunita díky této události netrpělivě očekává, co bude s cenou Bitcoinu dál, přičemž některé předpovědi dosahují až 250 000 dolarů.

Věda versus fámy: Očkování proti covidu-19 neplodnost nezpůsobuje, říkají odborníci

Sledujte nás na sítích

Na sociálních sítích koluje řada příspěvků s varováním, že očkovací látky proti covidu-19 mohou ovlivnit plodnost žen. Odborníci však upozorňují, že taková tvrzení jsou neopodstatněná. Někteří z nich podobné výroky označili za děsivé příběhy z dílny antivakcinační kampaně, které se nezakládají na pravdě. O problematice podrobně informoval zpravodajský web BBC, časopis Forbes nebo web Everyday Health.

Zatímco pracovníci ve zdravotnictví při imunizaci co největšího počtu lidí proti covidu-19 závodí s časem, objevují se další překážky, které jejich úsilí dále komplikují. Mezi ně patří i mylné představy a nepravdivé zprávy o nových vakcínách a nebezpečí, které údajně představují.

Jednou z „oblíbených“ zvěstí je, že vakcíny od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, způsobují neplodnost. Toto tvrzení vede mnoho žen k tomu, aby si očkování dvakrát rozmyslely. Neexistuje však žádný „věrohodný biologický mechanismus“, kterým by vakcína mohla ovlivnit plodnost, řekla podle BBC profesorka Lucy Chappell z King’s College v Londýně.

Existují nějaké vědecké důkazy za tvrzením, že vakcíny proti covidu-19 způsobují neplodnost?

Neexistují, tvrdí doktorka Kristina Adams Waldorf, profesorka v oboru porodnictví a gynekologie z UW Medicine v Seattlu. Podle jejích slov je tato lež „velmi chytrým způsobem, jak se pokusit odradit lidi od očkování, součást koordinované antivakcinační dezinformační kampaně,“ cituje web Everyday Health lékařku.

„Setkáváme se s řadou dezinformací namířených proti očkování, které vypadají, jako by pocházely z renomovaného zdroje,“ dodává Waldorfová a vysvětluje, že toto konkrétní tvrzení je obzvláště nevyzpytatelné a účinné. Důvodem je kombinace obavy z očkování proti covidu s hluboce zakořeněnými obavami mnoha žen o jejich plodnost a budoucí schopnost otěhotnět.

Jak mRNA vakcíny fungují?

Očkování pracuje na principu RNA (ribonukleové kyseliny), ve které je zakódována genetická informace pro takzvaný spike protein koronaviru. Jedná se o hrot na povrchu viru, který mu umožňuje proniknout do hostitelské buňky. Po očkování si naše tělo tento protein vytvoří samo. To vede k imunitní odpovědi: produkci protilátek a bílých krvinek k boji proti viru, který imunitní systém rozpozná i v budoucnu.

RNA v tomto typu vakcíny tedy obsahuje část „návodu“ z viru SARS-CoV-2. Jde o novou technologii, ovšem RNA vakcíny vědci začali zkoumat a vyvíjet už před více než 20 lety. Očkovací látka neobsahuje virus a neexistuje způsob, jak by mohla ovlivnit lidskou DNA.

Principy, na kterých fungují různé vakcíny proti covidu-19 srozumitelně popisuje Akademie věd České republiky.

Výhodou RNA vakcín je jejich rychlý vývoj a vysoká účinnost. Naopak nevýhodou je potřeba dlouhodobého skladování při nízkých teplotách. RNA je křehká a při uchovávání při vyšší teplotě po delší dobu dochází k její degradaci.

Profesorka Nicola Stonehouse, viroložka na univerzitě v Leedsu, podle BBC konstatovala, že si neumí představit žádný způsob, jak by vakcína mohla mít dopad na reprodukční zdraví.

Může mít vakcína vliv na vývoj placenty?

Některé příspěvky, které se šíří na internetu, uvádí, že vakcína může ohrozit plodnost, protože obsahuje protein, který hraje klíčovou roli při vývoji placenty. Příspěvky na sociálních sítích tvrdí, že by to mohlo vést tělo k útoku na placentu. Pravda je ale jiná. Vakcína obsahuje protein, který se částečně podobá proteinu syncytin-1, není však dostatečně podobný, aby lidský organismus mohl zmást.

Skutečnost, že příslušné proteiny mají podobnou strukturu, není podstatné, říká profesorka Chappellová, protože na různých místech v přírodě existuje spousta podobných proteinů. Díky své přesné délce a sekvenci jsou však specifické. Lékařka, která se specializuje na zdraví těhotných a žen, které se pokouší přijít do jiného stavu, uvedla, že v souvislosti s vakcínami proti covidu-19 o plodnost svých pacientek nemá obavy.

Zástupce hlavního lékaře v Anglii Jonathan Van-Tam, podle BBC řekl: „Nikdy jsem neslyšel o vakcíně, která by měla vliv na plodnost.“ Nepravdivá tvrzení o vakcínách označil jako „odporný, škodlivý a děsivý příběh, ale to je vše“.

Co bylo dosud vědecky prokázáno?

Někteří poukazují na informaci v dřívější verzi pokynů zveřejněných britskou vládou, podle níž „není známo“, zda má vakcína Pfizer dopad na plodnost. Od té doby byla informace aktualizována, aby bylo jasné, že studie na zvířatech nenaznačují žádné škodlivé účinky na reprodukční systém.

Když vědci říkají, že neexistují „žádné důkazy“, znamená to, že dosud nebyla provedena dlouhodobá studie o této konkrétní vakcíně. To ovšem neznamená, že neexistují žádná fakta nebo že by vědci takzvaně stříleli naslepo.

Doktorka Chappellová zdůraznila, že u podobných vakcín, včetně vakcíny proti chřipce, existuje spousta důkazů, že nemají žádný vliv na plodnost a jsou zcela bezpečné a doporučují se během těhotenství.

Adams Waldorfová dále uvedla: „Nemáme žádné zprávy o neplodnosti u lidí, kteří již dostali vakcíny Moderna nebo Pfizer. Ve skutečnosti byli lidé v těchto klinických studiích požádáni, aby se vyvarovali těhotenství. Některé ženy přesto otěhotněly.“

Během studie vakcíny Pfizer přišlo do jiného stavu 23 žen zapojených do studie. K samovolnému potratu došlo pouze v jednom případě a jednalo se o účastnici, které bylo podáno placebo.

Covid-19 je pro plodnost a těhotenství větším rizikem než vakcinace proti němu

Prodělání covidu-19, proti kterému vakcína chrání, vliv na plodnost mít může. „Je mnohem pravděpodobnější, že budete mít problémy s plodností po covidu než po očkování,“ uvedla doktorka Stonehousová.

Nedávné poznatky naznačují, že covid-19 představuje větší hrozbu pro těhotné ženy, než se dříve předpokládalo. Studie menšího rozsahu zveřejněná v časopise American Journal of Obstetrics & Gynecology 27. ledna zjistila, že těhotné ženy s covidem-19 byly kvůli onemocnění 3,5krát častěji hospitalizovány. Pravděpodobnost úmrtí v souvislosti s covidem-19 se ve srovnání s populací stejného věku zvýšila 13krát.

„Naše studie skutečně naznačuje, že těhotné ženy jsou ve vztahu ke covidu-19 vysoce rizikovou skupinou,“ prohlásila Adams Waldorf, vedoucí autorka v článku. „Obáváme se, že úmrtí matek související s covidem-19 byla značně podhodnocena. S touto skupinou bychom měli být velmi opatrní a nesmíme bagatelizovat rizika toho, co může covid-19 znamenat během těhotenství,“ doplnila americká profesorka. Podle jejího názoru tak výhody očkování daleko převažují nad riziky i v průběhu těhotenství.

Vláda Spojeného království uvedla, že „vakcíny ještě nebyly testovány v těhotenství, takže dokud nebudou k dispozici další informace, těhotným ženám by neměla být běžně podávána“.

Stejně jako v podstatě vše ve zdravotnictví, i zde existuje prvek vyvažování rizik. Dokonce i něco tak jednoduchého, jako je lék proti bolesti, který je volně dostupný v lékárně, s sebou nese malé riziko vzniku vředů a vnitřního krvácení. Riziko pro většinu lidí je však při správném používání tak malé, že je vyváženo výhodami léčby relativně mírné bolesti.

A výhody prevence nemoci, o které je známo, že může být život ohrožující, byly posouzeny jako mnohem větší než jakékoli teoretické riziko očkování. V případě pochybností odborníci lidem doporučují poradit se svým lékařem.

Vybrali jsme pro vás

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Pozdní vítězný gól Chelsea byl po kontroverzním rozhodnutí zamítnut, naděje Spurs na Ligu mistrů ožila

Manažer Chelsea Mauricio Pochettino a jeho tým zůstali frustrovaní poté, co rozhodnutí videoasistenta rozhodčího (VAR) vyloučilo pozdní gól Axela Disasiho v zápase proti Aston Ville 28. dubna. Gól nebyl uznán kvůli údajnému strčení Benoita Badiashileho do Diega Carlose.

DOPORUČUJEME

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Pozdní vítězný gól Chelsea byl po kontroverzním rozhodnutí zamítnut, naděje Spurs na Ligu mistrů ožila

Manažer Chelsea Mauricio Pochettino a jeho tým zůstali frustrovaní poté, co rozhodnutí videoasistenta rozhodčího (VAR) vyloučilo pozdní gól Axela Disasiho v zápase proti Aston Ville 28. dubna. Gól nebyl uznán kvůli údajnému strčení Benoita Badiashileho do Diega Carlose.

O. J. Simpson zemřel na metastázu rakoviny prostaty

Vykonavatel pozůstalosti zveřejnil příčinu smrti zesnulé hvězdy NFL O. J. Simpsona. Malcolm LaVergne, Simpsonův zástupce od roku 2009, v pátek časopisu People potvrdil, že Simpson zemřel 10. dubna po boji s metastatickou rakovinou prostaty.