menu

18 C
Czech
Pátek 17. května 2024

ANALÝZA: Válka na Ukrajině může skončit jedině u jednacího stolu

Dynamika války na Ukrajině se sice v posledních měsících změnila, avšak opakovaně míří k patové situaci. Zrovna když konflikt zase pomalu zamrzá, ve Švýcarsku se schyluje k mírovým rozhovorům. Války vždy končí u jednacího stolu, nikoli na bojišti. Platí to také v případě Ukrajiny, kde se situace bez ústupků na obou jeho stranách jen tak nezmění. Problém je, že Rusko se summitu nezúčastní.

Živě: Nové technologie a modely na přehlídce e-SALON 2023

Sledujte nás na sítích

Pátý ročník přehlídky čisté mobility e-SALON letos představí největší množství exponátů a prezentovaných značek ve své historii. Proběhne ve dnech 9. až 12. listopadu 2025 na letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA a přinese i bohatý doprovodný program. Nebudou chybět ani významné české premiéry modelů elektromobilů od světových značek.

Reklama

Z veletrhu e-SALON 2023 vysíláme živě:

V 09:30 Slavnostní zahájení veletrhu.

V 10:00 TK Škoda Auto.

Reklama

V 10:30 TK Renault.

V 11:00 TK KIA Czech.

V 11:30 z expozice Opel.

Ve 12:30 z expozice Peugeot.

Ve 13:00 Vyhlášení kategorie Flotilové elektroauto roku 2023.

Letošní e-SALON zaplní šest hal letňanského výstaviště expozicemi 109 vystavovatelů a stovkami modelů na hrubé výstavní ploše 20.800 čtverečních metrů. Pestrou účast elektromobilů, hybridních a dalších eko vozidel a dopravních prostředků doplní také dobíjecí technologie a exponáty spojené s elektromobilitou a její infrastrukturou.

„Návštěvníci budou mít možnost vyzkoušet vybrané vozy během testovacích jízd. První den veletrhu bude tradičně určen odborníkům z odvětví čisté mobility, pro širokou veřejnost se e-SALON 2023 otevře ve dnech 10. až 12. listopadu,“ řekla ředitelka veletrhu Jana Nosálová.

Exkluzivní národní premiéry

Peugeot ukáže symbol nové éry značky – Peugeot Inception Concept – jen deset měsíců po mezinárodní a osm měsíců po evropské premiéře. Využívá novou platformu pro elektromobily STLA Large, která mu umožňuje dojezd až 800 km. Díky tomu má moc změnit povědomí veřejnosti o elektromobilech z hlediska dojezdu. Na výstavišti mu bude dělat společnost dalších pět sériových modelů značky včetně aktuálních novinek e-2008 a 508 PSE.

Hned dvě významné národní premiéry přiveze na e-SALON značka Škoda, kdy představí své nejnovější přírůstky. Těmi jsou nová generace Kodiaq iV a Superb iV. Kodiaq jako symbol všestrannosti a inovací si už získal srdce více než osmi set tisíc zákazníků na šedesáti světových trzích a posbíral řadu prestižních ocenění. Nová generace modelu Škoda Superb brzy začne psát další kapitolu úspěšného příběhu tohoto ikonického vozu. Oba vozy najdou návštěvníci na e-SALONu ve verzi iV s plug-in hybridním pohonem.

Velké lákadlo bude vystaveno také na expozici automobilky Renault. Poprvé v Česku se představí nový model Scenic E-Tech 100% elektrický, který měl svoji světovou premiéru na salonu v Mnichově v září letošního roku. Druhou premiérou značky bude poprvé v Letňanech prezentovaný nový Espace E-Tech full hybrid 200k.

Značka Dacia zaujme návštěvníky svojí novinkou Jogger Hybrid 140, který se stává unikátním vozem na trhu – jako pravý rodinný vůz slibuje nejlepší poměr cena versus prostornost interiéru a víceúčelové využití.

Kia návštěvníkům předvede v národní premiéře model největšího elektrického SUV Kia EV9.

Nejbohatší účast značek i modelů

Tím ale výčet zajímavostí letošního ročníku přehlídky e-SALON zdaleka nekončí. Například Volkswagen přiveze modely včetně ID.7, Cupra předvede Tavascan. U Hyundai bude připravena i novinka KONA Electric. Všechny své modely vystaví značka DS, nebudou chybět Opel, Alfa Romeo, Jeep, Fiat, Renault, MG, Mitsubishi, Tesla, Ford či e-trucky Daimler Truck, Volvo a Scania. V Letňanech zazáří i elektrická dodávka IVECO DAILY Electric, představí se i Cargo kola CARGIO. Pomyslnou třešničkou na dortu bude možnost prohlédnout si vozy značek DONGFENG, americké LUCID Motors nebo NIO čínské výroby.

V halách budou vystaveny i vysokozdvižné elektrické nakladače a bagry od First Green Industries, HELI a Bobcat, solární technologie NanoSun, car porty ALUKOV či dobíjecí stanice společností ELEXIM, Phoenix Contact, Sectron, Olife Energy, Siemens a dalších. Elektrokoloběžky budou k dispozici i pro testování v Hale 5B. Hala 1 bude věnovaná testovacím jízdám elektromobilů, při nichž bude na výběr až z 50 vozů, a to i díky partnerům VOLTDRIVE a CAR MNGMT.

Soutěž i setkání odborníků

Veletrh e-SALON, jehož spoluorganizátorem je televize Prima, nebude jen přehlídkou ekologických vozítek a národních premiér nejnovějších modelů. Uvede i portfolio řady výrobců dobíjecích stanic, dodavatelů energií, výrobců manipulační a komunální techniky a nabídne i atraktivní program. První den veletrhu proběhne 5. ročník konference pro odborníky ČISTÁ MOBILITA, jejímž generálním partnerem je společnost carVertical.

Velkou premiérou bude soutěž Phoenix Contact Česká Trophy v ecoRally, která se bude konat ve dnech 10. a 11. listopadu a na níž se představí alternativní druhy pohonu. Vyhlášení výsledků proběhne v rámci veletrhu.

Hala 8 nabídne po celou dobu konání e-SALONU doprovodný program pro děti a také testovací jízdy na howerboardech, segway a dalších elektrických vozítkách.

V Hale 2 bude ve čtvrtek 9. listopadu vyhlášena kategorie Flotilové elektroauto roku 2023 na expozici ČEZ, o den později se na stánku vystavovatele Žena v autě mohou především zájemkyně zúčastnit workshopu o dobíjení, bezpečném cestování s rodinnými mazlíčky nebo se setkat s jezdkyní Lucií Kudrnovskou z posádky Elenka Peugeot, účastnicí letošního šampionátu v ecoRally.

Sobota 11. listopadu nabídne v Hale 5CD událost LIGHT SHOW – MODELY X: synchronizované mávání, nový CZ rekord. V Konferenčním sálu 1 Vstupní haly II proběhne valná hromada Asociace pro elektromobilitu ČR a ve Vstupní hale III se mohou návštěvníci od 13:00 zúčastnit autogramiády TV PRIMA a jejích herců ze seriálu ZOO.

Více o programu a veletrhu na www.e-salon.cz.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Francouzská policie zabila muže, který se snažil vypálit synagogu v Rouenu

Francouzská policie zastřelila ozbrojeného muže po žhářském útoku na synagogu ve městě Rouen na severozápadě Francie. Muž, který měl údajně v ruce nůž a železnou tyč, byl zastřelen, když postupoval směrem k policii.

O další léčbě a převozu Fica má podle médií rozhodnout konzilium v pondělí

Lékařské konzilium by v pondělí mělo rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci, a o jeho možném převozu do Bratislavy. Uvedla to slovenská média. O termínu konzilia a o případném převozu ministerského předsedy se zmínil také zvolený prezident Peter Pellegrini, který ve čtvrtek navštívil Fica v nemocnici. Podle čtvrtečních informací byl Fico ve stabilizovaném stavu, který je ale nadále označován jako vážný.

Násilí v Nové Kaledonii se nedaří dostat pod kontrolu, Francie tam posílá stovky policistů

Francouzské zámořské území v Tichém oceánu Nová Kaledonie vstoupilo do čtvrtého dne intenzivních nepokojů. Paříž tam vyslala posily. Násilnosti vedly ke smrti pěti lidí včetně dvou policistů. Nepokoje tam vyvolala nová reforma, jež podle místních oslabuje volební práva domorodců.

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny, hlásí ruské úřady

Ruská obrana Sevastopolu na anektovaném Krymu čelila rozsáhlému útok vzdušných a námořních dronů, tedy bezpilotních letadel a bezposádkových plavidel. Oznámil to podle tiskových agentur ruský gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev. Náletu dronů podle agentury Interfax čelilo i ruské přístavní město Novorossijsk, které je další základnou ruské Černomořské flotily decimované ukrajinskými útoky. Terčem dronového náletu se stala i rafinérie v Tuapse na jihu Ruska, kde vypukl požár. Ruská protivzdušná obrana celkem zničila více než stovku ukrajinských dronů, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Trumpovi právníci se u soudu opět snaží zlomit Michaela Cohena

Michael Cohen, bývalý právník a zprostředkovatel Donalda Trumpa, dnes čelil třetímu dni intenzivního křížového výslechu v probíhajícím soudním procesu s exprezidentem kvůli penězům za mlčení. Trumpův právní tým se snažil podkopat Cohenovu důvěryhodnost a zdůrazňoval jeho minulé odsouzení za křivé svědectví.

USA instalovaly molo u Gazy, první pomoc přes něj má jít během několika dnů

Americká armáda dnes ráno dokončila instalaci provizorního mola u pobřeží Pásma Gazy, díky němuž se má do této oblasti sužované už sedm měsíců válkou dostat další humanitární pomoc. Oznámilo to na sociální síti X regionální velitelství americké armády. Podle něj by se dodávky pomoci do Gazy měly dostat touto cestou "v příštích dnech". Humanitární pomoc do Gazy se téměř zastavila od minulého týdne, kdy izraelská armáda obsadila přechod Rafáh na hranici s Egyptem, jímž se na toto palestinské území dostával největší objem pomoci, ač dodávky byly stále nedostatečné.
Reklama

DOPORUČUJEME

20. května slavíme Světový den včel

Praha 17. května 2024 (PROTEXT) - Každoročním připomínáním Světového dne včel můžeme zvýšit povědomí o zásadní roli, kterou včely a další opylovači hrají při...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Francouzská policie zabila muže, který se snažil vypálit synagogu v Rouenu

Francouzská policie zastřelila ozbrojeného muže po žhářském útoku na synagogu ve městě Rouen na severozápadě Francie. Muž, který měl údajně v ruce nůž a železnou tyč, byl zastřelen, když postupoval směrem k policii.

O další léčbě a převozu Fica má podle médií rozhodnout konzilium v pondělí

Lékařské konzilium by v pondělí mělo rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci, a o jeho možném převozu do Bratislavy. Uvedla to slovenská média. O termínu konzilia a o případném převozu ministerského předsedy se zmínil také zvolený prezident Peter Pellegrini, který ve čtvrtek navštívil Fica v nemocnici. Podle čtvrtečních informací byl Fico ve stabilizovaném stavu, který je ale nadále označován jako vážný.

Násilí v Nové Kaledonii se nedaří dostat pod kontrolu, Francie tam posílá stovky policistů

Francouzské zámořské území v Tichém oceánu Nová Kaledonie vstoupilo do čtvrtého dne intenzivních nepokojů. Paříž tam vyslala posily. Násilnosti vedly ke smrti pěti lidí včetně dvou policistů. Nepokoje tam vyvolala nová reforma, jež podle místních oslabuje volební práva domorodců.

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny, hlásí ruské úřady

Ruská obrana Sevastopolu na anektovaném Krymu čelila rozsáhlému útok vzdušných a námořních dronů, tedy bezpilotních letadel a bezposádkových plavidel. Oznámil to podle tiskových agentur ruský gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev. Náletu dronů podle agentury Interfax čelilo i ruské přístavní město Novorossijsk, které je další základnou ruské Černomořské flotily decimované ukrajinskými útoky. Terčem dronového náletu se stala i rafinérie v Tuapse na jihu Ruska, kde vypukl požár. Ruská protivzdušná obrana celkem zničila více než stovku ukrajinských dronů, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Trumpovi právníci se u soudu opět snaží zlomit Michaela Cohena

Michael Cohen, bývalý právník a zprostředkovatel Donalda Trumpa, dnes čelil třetímu dni intenzivního křížového výslechu v probíhajícím soudním procesu s exprezidentem kvůli penězům za mlčení. Trumpův právní tým se snažil podkopat Cohenovu důvěryhodnost a zdůrazňoval jeho minulé odsouzení za křivé svědectví.

USA instalovaly molo u Gazy, první pomoc přes něj má jít během několika dnů

Americká armáda dnes ráno dokončila instalaci provizorního mola u pobřeží Pásma Gazy, díky němuž se má do této oblasti sužované už sedm měsíců válkou dostat další humanitární pomoc. Oznámilo to na sociální síti X regionální velitelství americké armády. Podle něj by se dodávky pomoci do Gazy měly dostat touto cestou "v příštích dnech". Humanitární pomoc do Gazy se téměř zastavila od minulého týdne, kdy izraelská armáda obsadila přechod Rafáh na hranici s Egyptem, jímž se na toto palestinské území dostával největší objem pomoci, ač dodávky byly stále nedostatečné.

Doufám, že se do Evropy vrátí mír a Čína sehraje konstruktivní roli, řekl Si

Čínský prezident Si Ťin-pching po jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem vyjádřil naději, že se do Evropy vrátí mír a Čína v tom sehraje konstruktivní roli, píše agentura Reuters. Lídři dnes hovořili na tiskové konferenci při Putinově dvoudenní návštěvě Číny. Ruská invaze na Ukrajinu byla podle očekávání jedním z probíraných témat. Si a Putin se shodli, že řešení konfliktu by mělo být politické. Rusko v posledních týdnech nicméně zahájilo na Ukrajině ofenzivu v novém směru, a to na Charkov na severovýchodě země.

Čínský TikTok chce odkoupit další americký miliardář

Americký miliardář Frank McCourt, bývalý majitel baseballového klubu Los Angeles Dodgers, podle svých slov organizuje nabídku na odprodej TikToku. Čínská společnost ByteDance však nemá zájem prodat svou sociální síť a žaluje kvůli tomu vládu, jež rozhodla o devítiměsíční lhůtě na prodej platformy.

Německá média si kladou otázku, co stálo ze útokem na premiéra Fica

Německá média si kladou otázku, co stálo za středečním střeleckým útokem na slovenského premiéra Roberta Fica. Zpravodajská relace Tagesschau veřejnoprávní televize ARD uvedla, že slovenská společnost je extrémně polarizovaná. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že představitelé Ficovy strana Směr-sociální demokracie odpovědnost připsali opozici a liberálním médiím.
Reklama
Reklama