menu

17 C
Czech
Pondělí 6. května 2024

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli jeho počínání v Gaze

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli válce v Pásmu Gazy. Agentuře Bloomberg to sdělili dva nejmenovaní turečtí představitelé obeznámení se situací. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan patří mezi nejhlasitější odpůrce izraelské invaze.

Ruské úřady tvrdí, že za uplynulý den sestřelily šest raket ATACMS

Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily šest raket ATACMS americké výroby, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Na ruské území je podle něj za uplynulý den odpálila Ukrajina, informuje agentura TASS. Před nevybuchlou municí na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově předtím varoval Sergej Aksjonov, který je šéfem tamní okupační správy.

Cena za klid, který Salvadoru přineslo hromadné zatýkání gangů, je vysoká

Sledujte nás na sítích

Zločinecké skupiny Mara Salvatrucha (MS13) a Barrio 18 v Salvadoru po desetiletí odhazovaly těla obětí do příkopů, potoků, na okraje silnic a na opuštěná místa nechvalně známé čtvrti Soyapango v metropoli San Salvador. Dnes vede jedinou válku v zemi salvadorská vláda, píše BBC.

Po loňském extrémně násilném březnovém víkendu, při němž došlo k mnoha střetům mezi salvadorskými gangy, vyhlásil mladý a mediálně zdatný prezident Nayib Bukele výjimečný stav. Tehdejší mimořádné opatření pozastavilo některá z ústavních práv a policii udělilo rozsáhlé pravomoci k zatýkání. Od té doby bylo v Salvadoru zatčeno na 66.000 lidí.

V Soyapangu probíhá společná operace policie a armády. Nad ulicemi se vznáší vrtulník a někteří policisté provádějí domovní prohlídky na předem určených adresách. Jiní náhodně zastavují mladé muže na ulicích. Kontrolují je, zda nemají tetování poukazující na příslušnost k určitému gangu nebo záznam v trestním rejstříku.

„Na stupnici od jedné do deseti je to dvanáct,“ odpovídá ve vtipu jeden z místních obyvatel na otázku, o kolik se čtvrť za poslední rok zklidnila. „Je tu neuvěřitelný klid,“ dodal muž.

S BBC hovořil anonymně pod pseudonymem „Joel“ kvůli strachu spojenému s veřejným komentováním činnosti gangů. Po zavedení přísných bezpečnostních opatření svou čtvrť nepoznává. „Bylo to tu hodně špatné, dost ošklivé,“ dodal.

„Tuhle oblast ovládali MS13. Když jste šli do vedlejší čtvrti, kterou měli pod kontrolou Barrio 13, nemuseli jste se už nikdy vrátit. Teď můžeme chodit tam a zpátky, jak se nám zachce,“ řekl Joel.

Tvrdý postup vlády podporuje více než 90 procent salvadorské společnosti, která je po letech zastrašování a vydírání gangy vyčerpaná.

Přestože většina lidí v Salvadoru novou nemilosrdnou politiku vítá, nepřinesla klid všem. Operace se dotkla i tisíců lidí, kteří na gangy nemají žádné vazby.

Jedním z nich je také mladý traktorista José Duval Mata, který žil v prašné vesnici La Noria, jež leží daleko od městských čtvrtí San Salvadoru. Vojáci jeho komunitu navštívili nedlouho poté, co vláda zavedla výjimečný stav, a zastavili ho, když byl na cestě domů. Sebrali mu telefon a obvinili jej z „protiprávního sdružování“, což je všeobjímající pojem, na základě kterého byly zadrženy tisíce lidí za údajnou spojitost s gangy.

Jeho matka Marcela Alvaradová ho od té doby neviděla ani s ním nemluvila, a je zoufalá. „Kolují různé zprávy, že je tam mučí, že je bijí,“ řekla mezi vzlyky.

„Když byl můj syn uvězněn, šla jsem k věznici a strávila jsem před ní 18 dní v davu dalších lidí. Zevnitř (vězení) jsme slyšeli jejich nářek: pomozte nám, už to tu déle nevydržíme. Bylo to velmi bolestivé,“ dodala Alvaradová.

Žena rovněž uvedla, že jediné soudní řízení jejího syna bylo hromadné a účastnilo se jej celkem 360 dalších vězňů. Všichni byli odsouzeni k původnímu trestu šesti měsíců, který byl následně prodloužen.

Alvaradová na doporučení přinesla k soudu složku dokumentů prokazujících nevinu jejího syna. Včetně čistého trestního rejstříku, maturitního vysvědčení až po doporučení od zaměstnavatele. Soud podle ní nezajímaly.

A José Duval rozhodně není jediný, kdo se do této kafkovské situace dostal. Stovky rodin se letos na výročí vyhlášení výjimečného stavu shromáždily v centru San Salvadoru a požadovaly okamžité propuštění uvězněných příbuzných, o kterých tvrdí, že byli svévolně a bezdůvodně zatčení.

Blízcí některých z nich ve vězení zemřeli. Jednou z nich je například sestra Evy Sandovalové, Noelia. „Když ji vzali do vazby, nebyla nemocná,“ uvedla Sandovalová. „Ale pak jsme v únoru zjistili, že zemřela, zřejmě na nádor na nose,“ dodala.

Noelia Sandovalová nebyla v době svého úmrtí odsouzená za žádný zločin, který by souvisel se zločineckými skupinami.

Podle salvadorského viceprezidenta Felixe Ulloy přinesl kontroverzní bezpečnostní plán zemi všeobecný klid. „Není to dokonalé, ale je to dobré. Udělali jsme tu něco opravdu dobrého,“ uvedl v rozhovoru s BBC.

Ulloa uznává, že tisíce zatčených pravděpodobně nespáchaly žádný trestný čin související s gangy. „Může to tak být. Když vedete operaci takového rozsahu, při níž bylo dosud uvězněno přes 65.000 lidí, mohlo dojít k nějakým chybám a někteří lidé mohli být zatčeni bez jakýchkoli vazeb na gangy,“ sdělil Ulloa.

Právní systém se podle něj postupně vyrovnává s nevyřízenými případy. „Tři tisíce lidí již byly na základě řádného soudního řízení propuštěny,“ dodal Ulloa.

Pro Marcelu Alvarovou, jejíž syn José Duval se ani nemohl setkat se svým synem, který se narodil po jeho zatčení, je to jen malá útěcha.

Nyní mu navíc kvůli neschopnosti splácet půjčku banka hrozí zabavením rozestavěného domu, který stavěl pro svou rodinu.

Zůstává ve vězení a je označený za člena gangu. Jeho jedinou nadějí je soudní systém, který odmítl přijmout jakýkoli důkaz předložený na jeho obhajobu.

Vybrali jsme pro vás

Zhoršující se Kadyrovův zdravotní stav může ohrozit Putinovu kontrolu nad Čečenskem

Vladimir Putin dlouhodobě hraje klíčovou roli v stabilizaci Čečenska. S pomocí kombinace brutality a vypočítavosti transformoval tento malý region na severním Kavkaze z jedné z nejvíce vzpurných oblastí Ruska na zdánlivě nejvěrnější, čímž si zabezpečil pozici vůdce schopného obnovit pořádek v zemi po chaotickém desetiletí následujícím po rozpadu Sovětského svazu. Avšak, pokud jsou nedávné zprávy o smrtelné nemoci čečenského válečného velitele Ramzana Kadyrova pravdivé, může být kompromis, který Putin uzavřel po druhé čečenské válce (1999-2009), kdy podpořil autoritativního silného muže, aby udržel násilný mír, vážně ohrožen.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

EU bude chránit své firmy před nekalými praktikami Číny, řekla von der Leyenová

Evropská unie je odhodlaná chránit evropské firmy a ekonomiky před nekalými praktikami Číny. Po dnešním jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži to řekla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Čínský prezident však podle agentury v následném prohlášení kritiku odmítl. Von der Leyenová také zdůraznila, že počítá s vlivem Číny na Rusko pro ukončení války na Ukrajině.

Víceprezident společnosti Tesla v Číně Tom Zhu se vrací do čela provozu

Po období zvýšené odpovědnosti v rámci společnosti Tesla se Tom Zhu, viceprezident pro Čínu, vrací do své funkce a povede operace v zemi. Tento krok přichází v době, kdy se generální ředitel Elon Musk věnuje různým podnikům, což vede k jeho izolaci v čele společnosti. Zhu, který hrál klíčovou roli v úspěchu společnosti Tesla v Číně, dohlížel na vývoj velmi úspěšné továrny Gigafactory Shanghai.

Rusko chystá vojenské cvičení zaměřené na přípravu taktických jaderných zbraní

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Uvedlo, že cvičení se zaměří na zajištění územní celistvosti a suverenity Ruska "v reakci na provokativní prohlášení a hrozby ze strany některých západních představitelů vůči Ruské federaci". Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov později řekl, že půjde o reakci na výroky západních činitelů, včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, ohledně možného vyslání vojáků NATO na Ukrajinu, což by podle Peskova znamenalo postavit vojáky NATO proti ruské armádě.

Prezidentka ABC News po třech letech neúspěšného vedení redakce rezignuje

Prezidentka americké televize ABC Kim Godwin po třech letech ve funkci rezignovala a podle svých slov odchází z žurnalistiky. Stalo se tak poté, co společnost v únoru povolala veteránku Dysney Debru OConnell, aby dohlížela na chod redakce.

Si Ťin-pching dorazil do Paříže, dnes se setká s Macronem

Čínský prezident Si Ťin-pching včera dorazil do Francie a dnes má oficiálně zahájit svou dvoudenní návštěvu země na oslavu 60 let od navázání francouzsko-čínských diplomatických vztahů. Následně navštíví i Srbsko a Maďarsko. Na kontinent zavítal od pandemie covidu-19 poprvé.

Dronový útok z Ruska poničil energetické objekty v Sumách, tvrdí úřady

Pří ruském dronovém útoku na město Sumy na severu Ukrajiny byla v noci na dnešek poničena energetická infrastruktura, oznámil šéf Sumské oblasti Oleksij Drozděnko. Bez dodávek elektrického proudu zůstaly statisíce lidí. Ukrajinská protivzdušná obrana v noci sestřelila 12 ze 13 útočných dronů Šáhed, tvrdí letectvo.

DOPORUČUJEME

Zhoršující se Kadyrovův zdravotní stav může ohrozit Putinovu kontrolu nad Čečenskem

Vladimir Putin dlouhodobě hraje klíčovou roli v stabilizaci Čečenska. S pomocí kombinace brutality a vypočítavosti transformoval tento malý region na severním Kavkaze z jedné z nejvíce vzpurných oblastí Ruska na zdánlivě nejvěrnější, čímž si zabezpečil pozici vůdce schopného obnovit pořádek v zemi po chaotickém desetiletí následujícím po rozpadu Sovětského svazu. Avšak, pokud jsou nedávné zprávy o smrtelné nemoci čečenského válečného velitele Ramzana Kadyrova pravdivé, může být kompromis, který Putin uzavřel po druhé čečenské válce (1999-2009), kdy podpořil autoritativního silného muže, aby udržel násilný mír, vážně ohrožen.

Lepra se ve středověku přenášela mezi veverkami a lidmi, tvrdí studie

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při šíření této nemoci mohl hrát roli obchod s kožešinami, uvedla studie, o které informoval list The Guardian.

Polsko se stalo obětí kybernetických útoků skupiny APT28 napojené na Rusko

Polsko se stalo terčem kybernetických útoků vedených skupinou APT28 napojenou na ruské tajné služby. Útoky, které již dříve přiznalo Německo a Česká republika, vyvolaly obavy o kybernetickou bezpečnost a obranu země. Polské ministerstvo zahraničních věcí důrazně odsoudilo škodlivé aktivity prováděné ruskými subjekty v kyberprostoru. Podle ministerstva je v reakci na rostoucí kybernetické hrozby vyvíjeno úsilí o zvýšení ochrany kritické infrastruktury a posílení kybernetické obrany.

Když je vám přes třicet a pořád ještě nemáte partnera. Kde se stala chyba?

Po třicítce se tak nějak očekává stav – usazený, zadaný, rodič. Někdy se ale ten pravý prostě ne a ne objevit. Biologické hodinky tikají, doléhá samota, frustrace. Proč si někteří musí na osudovou lásku počkat déle?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

EU bude chránit své firmy před nekalými praktikami Číny, řekla von der Leyenová

Evropská unie je odhodlaná chránit evropské firmy a ekonomiky před nekalými praktikami Číny. Po dnešním jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži to řekla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Čínský prezident však podle agentury v následném prohlášení kritiku odmítl. Von der Leyenová také zdůraznila, že počítá s vlivem Číny na Rusko pro ukončení války na Ukrajině.

Víceprezident společnosti Tesla v Číně Tom Zhu se vrací do čela provozu

Po období zvýšené odpovědnosti v rámci společnosti Tesla se Tom Zhu, viceprezident pro Čínu, vrací do své funkce a povede operace v zemi. Tento krok přichází v době, kdy se generální ředitel Elon Musk věnuje různým podnikům, což vede k jeho izolaci v čele společnosti. Zhu, který hrál klíčovou roli v úspěchu společnosti Tesla v Číně, dohlížel na vývoj velmi úspěšné továrny Gigafactory Shanghai.

Rusko chystá vojenské cvičení zaměřené na přípravu taktických jaderných zbraní

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Uvedlo, že cvičení se zaměří na zajištění územní celistvosti a suverenity Ruska "v reakci na provokativní prohlášení a hrozby ze strany některých západních představitelů vůči Ruské federaci". Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov později řekl, že půjde o reakci na výroky západních činitelů, včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, ohledně možného vyslání vojáků NATO na Ukrajinu, což by podle Peskova znamenalo postavit vojáky NATO proti ruské armádě.

Prezidentka ABC News po třech letech neúspěšného vedení redakce rezignuje

Prezidentka americké televize ABC Kim Godwin po třech letech ve funkci rezignovala a podle svých slov odchází z žurnalistiky. Stalo se tak poté, co společnost v únoru povolala veteránku Dysney Debru OConnell, aby dohlížela na chod redakce.

Si Ťin-pching dorazil do Paříže, dnes se setká s Macronem

Čínský prezident Si Ťin-pching včera dorazil do Francie a dnes má oficiálně zahájit svou dvoudenní návštěvu země na oslavu 60 let od navázání francouzsko-čínských diplomatických vztahů. Následně navštíví i Srbsko a Maďarsko. Na kontinent zavítal od pandemie covidu-19 poprvé.

Dronový útok z Ruska poničil energetické objekty v Sumách, tvrdí úřady

Pří ruském dronovém útoku na město Sumy na severu Ukrajiny byla v noci na dnešek poničena energetická infrastruktura, oznámil šéf Sumské oblasti Oleksij Drozděnko. Bez dodávek elektrického proudu zůstaly statisíce lidí. Ukrajinská protivzdušná obrana v noci sestřelila 12 ze 13 útočných dronů Šáhed, tvrdí letectvo.

Izraelská armáda potvrdila, že zahájila evakuaci části Rafáhu

Izraelská armáda dnes ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda potvrdila, že začala vyzývat k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu v rámci operace "omezeného rozsahu“, jejímž cílem je rozbít palestinské radikální hnutí Hamás. Izraelský ministr obrany Joav Galant řekl, že operace je nutná, neboť Hamás odmítá zprostředkované návrhy na příměří v Pásmu Gazy.

Volby prezidenta Panamy vyhrál spojenec odsouzeného exprezidenta Raúl Mulino

Nedělní prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve minulý týden potvrdil nejvyšší soud a který se od července stane novou hlavou státu této středoamerické země. Vyplývá to z výsledků po sečtení asi 90 procentů hlasů, o nichž informují světové tiskové agentury. Mulino je spojencem exprezidenta Ricarda Martinelliho, odsouzeného za praní špinavých peněz.