menu

25.2 C
Czech
Čtvrtek 2. května 2024

Vztahy mezi USA a Čínou jsou ohroženy „sestupnou spirálou“, varuje čínský představitel

Vztahům mezi Spojenými státy a Čínou hrozí, že se dostanou do "sestupné spirály", varoval čínský představitel během jednání s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem. Čínský ministr zahraničí Wang Yi si položil otázku ohledně budoucí trajektorie dvoustranných vztahů a zeptal se, zda by se obě země měly snažit o trvalou stabilitu, nebo zda by měly riskovat sestupnou spirálu eskalace napětí.

Zelenskyj v den výročí černobylské havárie varoval před rizikem v Záporožské JE

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

Kros to! ČEZ RunTour zakončila sezonu plnou úsměvů na dostihovém závodišti v Pardubicích

Sledujte nás na sítích

Pardubice 16. října (PROTEXT) – Jedenáctý ročník ČEZ RunTour doběhl do svého cíle. Poslední letošní závod oblíbeného rodinného seriálu se uskutečnil v sobotu 15. října v Pardubicích, kde se běželo v jedinečném areálu dostihového závodiště. Více než dvě tisícovky účastníků si tak užily nejen běh, ale i překážky, které znají z nejslavnějšího českého dostihu.

Tohle byla nádherná tečka za vydařenou běžeckou sezonou! ČEZ RunTour zakončila svou cestu po devíti českých městech vyprodaným závodem v Pardubicích. Odtud si běžci odnesli nejen finisherskou medaili s trefným mottem Kros to!, ale především spoustu zážitků, o které se postaralo také deštivé počasí, tak charakteristické pro podzimní krosy.

Jedinečná trať zavedla běžce na ta nejúžasnější místa dostihového areálu. Díky tomu zdolávali překážky známé z Velké pardubické, probíhali startovacími boxy pro dostihy, nahlédli do unikátních stájí a cílovou rovinkou probíhali pod ikonickou tribunou.

Jako první už tradičně závodily děti, které čekaly Rákosníčkovy běhy na 500 a 1000 metrů. Po nich odstartoval tříkilometrový závod, ve kterém si pro vítězství doběhli Václav Hladík (11:00) s Editou Pozlerovou (12:06). Mezi účastníky pětikilometrového závodu byli nejrychlejší Jiří Kyral (17:25) a Anna Hladká (20:55). Při desetikilometrovém závodě proběhl jako první cílem René Sasyn (32:18), který porazil i několikanásobného českého šampiona v maratonu Jiřího Homoláče (33:52). Hned za nimi doběhla do cíle nejlepší žena, kterou byla Ukrajinka Valentyna Veretska (35:23).

S ohledem na počasí dnes přišlo účastníkům závodu obzvlášť vhod nabité zázemí, ve kterém je čekala teplá sprcha, chutné LIDL menu, masáže od Nadace Leontinka nebo tejpování od Rozběháme Česko.

Běželo se pro nevidomé i děti v dětských domovech

Také v Pardubicích běžci svou účastí pomáhali dobročinným projektům. Z každého startovného získala 50 korun Nadace Leontinka, která pomáhá nevidomým. „Jsme moc rádi, že s Nadací Leontinka spolupracujeme již mnoho let. Letos Leontince předáme šek na částku 402 tisíc korun, z čehož mám obrovskou radost,“ říká Nikola Gunišová, ředitelka závodů ČEZ RunTour.

Další významnou částku pak obdrží děti v dětských domovech. Pro každý závod ČEZ RunTour totiž vytvořila společnost ČEZ ve své aplikaci EPP – Pomáhej pohybem projekt, který podporoval dětský domov v kraji, ve kterém se konkrétní závod konal. Běžci pak měli možnost v aplikaci sbírat za své sportovní aktivity body, za které Nadace ČEZ posílala finanční prostředky. „Celkem se RunTourákům podařilo vyběhat přes 320 tisíc korun!“ říká nadšeně Nikola.

Na dostihovém závodišti se běželo na pomoc Dětskému domovu Pardubice, který finance použije na zaplacení prázdninových aktivit, jako jsou tábory, sportovní soustředění a jiné rekreace.

Sezona plná úsměvů

Pardubický závod udělal tečku za jedenáctou sezonou ČEZ RunTour. Jaká byla? Už tradičně plná úsměvů, které běžcům nesebralo sněžení v Českých Budějovicích, déšť v Brně, ani vítr v Ústí nad Labem.

Co závod, to unikátní zážitek! V Českých Budějovicích se vybíhalo z historického centra, v Brně se závodilo u poklidné přehrady, v Ústí nad Labem si běžci užili centrum města, stezku u Labe i výhled na hrad Střekov. V Ostravě je čekala unikátní industriální vítkovická oblast, v Kopřivnici zase testovací polygon vozů Tatra a oslava 100 let od narození zdejšího rodáka Emila Zátopka. V Olomouci se proběhli Smetanovými sady i výstavištěm Flora, v Karlových Varech si užili lázeňské centrum s jedinečnými kolonádami. V pražském parku Ladronka se tradičně uskutečnil největší závod sezony. Pardubice pak byly zlatým hřebem celé sezony.

Celkem se na start všech závodů postavilo neuvěřitelných 16 tisíc běžců! „Radost nám dělají i další čísla – v roce 2022 se zúčastnilo našich závodů 3011 prvoběžců. A měli jsme na startu zástupce celkem 29 národností,“ dodává Nikola.

Ačkoliv jedenáctá sezona právě skončila, už se můžete těšit na tu dvanáctou. Registrace na všechny závody roku 2023 totiž budou otevřeny v pondělí 17. října ve 12.00 hodin. Více informací najdete na webu www.run-tour.cz.

O ČEZ RunTour:

ČEZ RunTour je největší a nejoblíbenější běžecký seriál osmi závodů pro hobíky, rodiny s dětmi a začátečníky. Na naše městské závody se běžci často a rádi vrací pro jejich přátelskou a pohodovou atmosféru, ale také pro unikátnost jednotlivých tratí. Ty jsou připraveny pro každého – 3, 5 a 10 kilometrů pro dospělé, 500 a 1000 metrů pro děti. Prostřednictvím ČEZ RunTour se navíc v rámci charity pomáhá tam, kde je to potřeba. Je radost běžet!

Více informací:

Nikola Gunišová – ředitelka seriálu, email: [email protected]

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Policie začala vyklízet propalestinský tábor na univerzitě v Los Angeles

Část areálu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) v noci na dnešek připomínala bojovou zónu, když zde policie po několikahodinové konfrontaci začala odstraňovat barikády kolem propalestinského tábora a zatýkat demonstranty. Jde o nejnovější z desítek policejních zásahů proti studentským protestům v USA spojeným s válkou v Pásmu Gazy. Vedení školy tábor zakázalo poté, co jej v noci na středu napadli proizraelští demonstranti.

Cher (77) prozradila, proč chodí s mladšími muži a proč kdysi odmítla Elvise Presleyho

Americká popová ikona Cher se svěřila se svými preferencemi ohledně randění a prozradila, co ji přitahuje na mladších mužích. Během rozhovoru v pořadu Jennifer Hudson umělkyně také hovořila o své plachosti mimo pódium a o tom, jak ovlivňuje její milostný život.

EU poskytne Libanonu finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur

Evropská unie poskytne Libanonu finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur (25,2 miliardy Kč), oznámila dnes v Bejrútu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Peníze mají směřovat do několika oblastí, podpořit místní zdravotnictví, vzdělávací systém, ekonomiku, ale i bezpečnostní složky, zejména jejich boj s nelegální migrací.

Fed ponechal sazby beze změny, nemá důvěru v pokles inflace

Federální rezervní systém (Fed) ponechal podle očekávání úrokové sazby na stejné úrovni. Americká centrální banka se sice přiklání ke snižování sazeb, její šéf Jerome Powell nicméně uvedl, že to bude trvat déle, než se původně čekalo. Americká inflace je totiž pořád příliš vysoká.

Ruské oblasti hlásí nálety ukrajinských dronů na energetickou infrastrukturu

Útok ukrajinských dronů v noci na dnešek poškodil energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. O úderu bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání rozsáhlé ruské invazi, na energetické zařízení dnes informoval i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval. Ruské ministerstvo obrany podle serveru Meduza ohlásilo likvidaci 12 dronů nad ruskými regiony, o některých oblastech se nezmiňuje.

Počet obětí neštěstí v Číně, kde se po lijácích propadla dálnice, stoupl na 48

Nejméně 48 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na novou bilanci zveřejněnou místními médii o tom dnes informovala agentura AFP. Předchozí bilance hovořila o 36 mrtvých.

DOPORUČUJEME

Otevřený dopis UNODARu předsedovi Ústavního soudu JUDr. Baxovi

Praha 2. května 2024 (PROTEXT) - Porušování základních práv Ústavním soudemVážený pane předsedo Ústavního soudu České republiky,obracím se na Vás s přímočarou upřímností jako...

Vučić: Nadcházející návštěva čínského prezidenta přinese Srbsku novou naději na rozvoj

Bělehrad (Srbsko) 2. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Zpráva z portálu Xinhuanet:Srbský prezident Aleksandar Vučić v úterý prohlásil, že nadcházející státní návštěva čínského prezidenta Si...

Binance oznámila rozšíření automatizovaných nástrojů pro obchodní strategie a spuštění Spot Copy Trading

Dubaj 2. května 2024 (PROTEXT) - Binance, přední blockchainový ekosystém a největší kryptoměnová směnárna dle objemu obchodování, oznámila spuštění nového nástroje pro obchodování strategií,...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Policie začala vyklízet propalestinský tábor na univerzitě v Los Angeles

Část areálu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) v noci na dnešek připomínala bojovou zónu, když zde policie po několikahodinové konfrontaci začala odstraňovat barikády kolem propalestinského tábora a zatýkat demonstranty. Jde o nejnovější z desítek policejních zásahů proti studentským protestům v USA spojeným s válkou v Pásmu Gazy. Vedení školy tábor zakázalo poté, co jej v noci na středu napadli proizraelští demonstranti.

Cher (77) prozradila, proč chodí s mladšími muži a proč kdysi odmítla Elvise Presleyho

Americká popová ikona Cher se svěřila se svými preferencemi ohledně randění a prozradila, co ji přitahuje na mladších mužích. Během rozhovoru v pořadu Jennifer Hudson umělkyně také hovořila o své plachosti mimo pódium a o tom, jak ovlivňuje její milostný život.

EU poskytne Libanonu finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur

Evropská unie poskytne Libanonu finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur (25,2 miliardy Kč), oznámila dnes v Bejrútu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Peníze mají směřovat do několika oblastí, podpořit místní zdravotnictví, vzdělávací systém, ekonomiku, ale i bezpečnostní složky, zejména jejich boj s nelegální migrací.

Fed ponechal sazby beze změny, nemá důvěru v pokles inflace

Federální rezervní systém (Fed) ponechal podle očekávání úrokové sazby na stejné úrovni. Americká centrální banka se sice přiklání ke snižování sazeb, její šéf Jerome Powell nicméně uvedl, že to bude trvat déle, než se původně čekalo. Americká inflace je totiž pořád příliš vysoká.

Ruské oblasti hlásí nálety ukrajinských dronů na energetickou infrastrukturu

Útok ukrajinských dronů v noci na dnešek poškodil energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. O úderu bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání rozsáhlé ruské invazi, na energetické zařízení dnes informoval i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval. Ruské ministerstvo obrany podle serveru Meduza ohlásilo likvidaci 12 dronů nad ruskými regiony, o některých oblastech se nezmiňuje.

Počet obětí neštěstí v Číně, kde se po lijácích propadla dálnice, stoupl na 48

Nejméně 48 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na novou bilanci zveřejněnou místními médii o tom dnes informovala agentura AFP. Předchozí bilance hovořila o 36 mrtvých.

Moskva vystavuje západní vojenskou techniku ukořistěnou v bojích na Ukrajině

V Moskvě právě probíhá výstava západní vojenské techniky, kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na výstavě je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley. Rusko kritizuje dodávky zbraní na Ukrajinu jako zapojení NATO do konfliktu.

Miliony lidí v Asii demonstrovaly na Svátek práce, v Istanbulu 210 zadržených

Miliony lidí napříč Asií se zúčastnily prvomájových manifestací za lepší pracovní podmínky. V Soulu tisíce lidí zpívaly a provolávaly slogany kritizující konzervativní vládu prezidenta Jun Sok-jola, protestovalo se rovněž na zhruba deseti dalších místech napříč Jižní Koreou, píše agentura Reuters. Úřady v Turecku opět zakázaly protesty na náměstí Taksim, největším v Istanbulu, což nezisková organizace Amnesty International označila za nezákonnou kriminalizaci pokojného protestu. Zadrženo tam bylo více než 200 lidí, informovala agentura AFP.