menu

19.7 C
Czech
Pondělí 29. dubna 2024

Zisky Tesly se propadly více než o polovinu, přesto Musk neztrácí optimismus

Americký výrobce elektromobilů Tesla oznámil více než poloviční pokles zisků v prvním letošním čtvrtletí. Společnosti Elona Muska se navíc propadly poprvé za čtyři roky tržby. Přesto firma oznámila urychlení výroby nových, cenově dostupnějších vozidel.

Rusko ostřelovalo ukrajinský Charkov, poničeny byly čtyři obytné domy

Rusko brzy ráno útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničeny byly čtyři obytné budovy, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na platformě Telegram. Podle šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova si ruský útok vyžádal v Charkově šest raněných. Výbuchy zahřměly rovněž v Oděse, kde v části města po zásazích ruských střel podle serveru BBC News vypadl elektrický proud. Zranění podle serveru Meduza utrpěla jedna žena. Ruské úřady zase hlásí ukrajinské dronové útoky na energetickou infrastrukturu, zdroje z ukrajinské tajné služby uvedly, že jejich drony zasáhly dva ropné sklady v ruské Smolenské oblasti.

Historicky první Smart Export Fórum Česko & Ukrajina bylo završeno podpisem memoranda o spolupráci pro digitální inovace

Sledujte nás na sítích

Praha 10. října (PROTEXT) – Na MSV 2022 v Brně se uskutečnila série akcí na podporu česko-ukrajinských obchodních aktivit: jednou z nich bylo Smart Export Fórum 2022

V minulém týdnu, právě v době, kdy Praha hostila summit evropských leaderů, se v zákulisí Mezinárodního strojírenského veletrhu uskutečnila konference zaměřená na posílení obchodní spolupráce v oblasti digitálních inovací mezi Českem a Ukrajinou – čtvrté výroční Smart Export Fórum. Poprvé se tato konference zaměřila na teritorium Ukrajiny a k jejím tématům patřila mimo jiné kybernetická bezpečnost, řešení pro chytrá města i regiony.

Na konferenci reprezentovali vládu – náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, náměstek pro řízení evropské sekce Jaroslav Kurfürst z Ministerstva zahraničních věcí ČR a další zástupci MPO a agentury CzechTrade. Představili se také reprezentanti businessu a organizací na podporu podnikání z české i ukrajinské strany. V rámci více než dvacítky prezentací diskutovali čtyři stěžejní témata – kybernetickou bezpečnost, chytrý průmysl známý pod názvem Průmysl 4.0, strategie a řešení pro chytrá města a chytré regiony a oblast vzdělávání a podpory pro malé a střední firmy.

Přítomní zástupci vlády i byznysu se shodli na tom, že v oblasti digitálních inovací je obrovský prostor pro prohloubení spolupráce mezi českými a ukrajinskými partnery. Ačkoli Ukrajina je zemí ve válečném stavu a prioritou pro všechny je podpora při dosažení míru, již se uskutečňuje, na své schválení čeká i je naplánována řada projektů, které ukrajinským firmám i veřejným samosprávám pomáhají v posílení vztahů s jejich evropskými partnery. Cílem pro Ukrajinu je udržet si krok s trendy digitálního rozvoje ve zbytku Evropy a připravovat se na poválečnou obnovu, pro kterou již nyní Evropská unie i tamní ukrajinská vláda připravují své strategie.

„Bylo nám velikým potěšením přivítat na Regionální hospodářské komoře v Brně dvacítku členů ukrajinské obchodní delegace, která se zúčastnila naší konference. Už jen tím, že delegace vedená předsedou Ukrajinské klastrové aliance Alexandrem Yurchakem překonala všechny obtíže spojené s vycestováním z Ukrajiny v době válečného stavu, prokázali kolegové velkou vůli ke spolupráci. Obsah konference ji jen potvrdil. Uskutečňujeme již několik společných projektů a na místě jsme se dohodli na dalších,“ chválí průběh konference i následných jednání výkonná ředitelka sdružení CzechInno Tereza Šamanová.

„Vzájemné obchodní mise by měly od příštího roku nabrat na intenzitě, vymezili jsme si prioritní témata ke spolupráci a ihned po konferenci podali další společné návrhy. Z české i ukrajinské strany zazněly okamžité reakce na prezentované žádosti o spolupráci. Za CzechInno bych tedy chtěla poděkovat všem zúčastněným za skvělou spolupráci a velmi vydařenou akci, kterou se, pevně doufáme, podaří brzy zúročit v rámci dalších česko-ukrajinských projektů,“ uzavírá Tereza Šamanová.

V bezprostřední návaznosti na veřejný program konference se uskutečnilo také bilaterální jednání mezi českou a ukrajinskou stranou, jehož výsledkem byl podpis Memoranda o česko-ukrajinské spolupráce v oblasti digitálních inovací. Jeho signatáři jsou za českou stranu CzechInno – organizace na pozici inovačního matchmakera a hlavní organizátor Smart Export Fóra 2022, INDUSTRY CLUSTER 4.0, z.s. jako hlavní partner pro téma Průmyslu 4.0, CyberSecurity Hub, z.ú. jako společný institut Masarykovy univerzity, Českého vysokého učení technického v Praze a Vysokého učení technického v Brně zaměřený na podporu rozvoje kybernetické bezpečnosti v soukromé i veřejné sféře a Czech Smart City Cluster, z.s. – klastrová organizace sdružující zástupce byznysu i veřejné sféry se zaměřením na strategickou i obchodní spolupráci v oblasti chytrých měst a regionů. Signatářem na ukrajinské straně je Ukrajinská klastrová asociace – organizace zastřešující 39 klastrů sdružujících zástupce ukrajinské soukromé i veřejné sféry, kteří se zabývají prioritními tématy pro další spolupráci v oblasti digitálních inovací.

V návaznosti na akci bylo s Velvyslanectvím ČR v Kyjevě ihned podáno několik projektů na podporu ekonomické diplomacie a posilování česko-ukrajinské spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti, Průmyslu 4.0 a chytrých měst a regionů a byly ustaveny tematické pracovní skupiny, které se budou pravidelně setkávat za účelem prohloubení spolupráce.

CzechInno je zájmovým sdružením právnických osob založeným v roce 2011 k podpoře českého inovačního podnikání, zakladatelem a koordinátorem Středoevropské platformy pro digitální inovace CEEInno, spoluzakladatelem Hubu pro digitální inovace (H4D)I, partnerem Cybersecurity Innovation Hubu (CIH) a autorem unikátního systému podpory inovací v ČR, který spočívá v každoroční organizaci:

● soutěže Vizionáři, jejímž cílem je oceňovat inovativní počiny v českém podnikání,

● festivalu chytrého a inovativního přístupu k podnikání s názvem Smart Business Festival,

● projektu na podporu obchodní a výzkumné spolupráce se třetími zeměmi pod názvem Smart Export Hub, která zahrnuje i výroční přehlídku informací a kontaktů pro mezinárodní obchod s názvem Smart Export Forum a

● série regionálních akcí pod souhrnným názvem Digitální transformace, určené k propagaci využívání pokročilých digitálních inovací a prvků tzv. Průmyslu 4.0 ve firmách i běžné společnosti.

Smart Export Fórum 2022 se konalo pod záštitou místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, ministryně pro výzkum, vývoj a inovace Heleny Langšádlové a ministra zahraničních věcí Jana Lipavského.

Odbornými partnery akce byli Regionální hospodářská komora Brno, Industry Cluster 4.0, Asociace inovačního podnikání ČR a Společnost vědecko-technických parků ČR.

Mediálními partnery projektu se stali portál BusinessInfo, Averia a časopis Inovační podnikání a transfer technologií.

Informace o činnosti sdružení CzechInno a všech jeho projektech jsou k dispozici na www.czechinno.cz

Kontakt pro média:

David Kratochvíl, MBA – předseda řídicího výboru sdružení CzechInno

E: [email protected]

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Vražd žen v Austrálii přibývá. Vláda chce zpřísnit zákony

Po celé Austrálii se konají protestní shromáždění v reakci na vlnu násilí páchaného na ženách. Demonstranti chtějí, aby bylo genderově podmíněné násilí vyhlášeno za národní výjimečný stav a aby byly zavedeny přísnější zákony, které by ho zastavily.

Biden se při rozhovorech s Netanjahuem jasně vyslovil proti invazi do Rafáhu

Americký prezident Joe Biden se v nedávném rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem jednoznačně vyslovil proti případné invazi do Rafáhu v Gaze. Stalo se tak v době, kdy se zvyšuje mezinárodní tlak na Izrael a Hamás, aby vyjednaly dohodu, která by zajistila propuštění izraelských rukojmích a nastolila příměří v probíhajícím sedmiměsíčním konfliktu v Gaze.

Spojené království „nepřijme zpět žadatele o azyl z Irska, dokud Francie nepřijme zpět migranty z kanálu La Manche“

Mezi Spojeným královstvím a Irskem se stupňuje napětí ohledně zacházení s žadateli o azyl, ministři obou zemí se mají sejít. Irská vláda informovala o přílivu žadatelů o azyl, kteří se údajně obávají, že budou v rámci nové politiky Spojeného království deportováni do Rwandy. Irsko prohlásilo, že nebude "skulinou" pro "migrační výzvy" Spojeného království.

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

DOPORUČUJEME

VIDEOSTREAM ZDARMA: Kampaň Pirátů k eurovolbám

ČTK bude v úterý 30. dubna 2024 v servisu PROTEXT VIDEO vysílat on-line zahájení horké fáze kampaně Pirátů k volbám do Evropského parlamentu. Představí...

Mazda připraví nové elektromobily zatím pro Čínu

Automobilka Mazda zatím se svým prvním elektromobilem MX-30 nezaznamenala úplně ohromující úspěch. Zřejmě proto se při přípravě dalších vozů s elektrickým pohonem rozhodla spolupracovat...

Gevorkyan pokračuje v expanzi

Praha 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Gevorkyan z Vlkanové u Banské Bystrice pokračuje v expanzi. Převzal továrnu na práškovou metalurgii v Polsku a část...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Vražd žen v Austrálii přibývá. Vláda chce zpřísnit zákony

Po celé Austrálii se konají protestní shromáždění v reakci na vlnu násilí páchaného na ženách. Demonstranti chtějí, aby bylo genderově podmíněné násilí vyhlášeno za národní výjimečný stav a aby byly zavedeny přísnější zákony, které by ho zastavily.

Biden se při rozhovorech s Netanjahuem jasně vyslovil proti invazi do Rafáhu

Americký prezident Joe Biden se v nedávném rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem jednoznačně vyslovil proti případné invazi do Rafáhu v Gaze. Stalo se tak v době, kdy se zvyšuje mezinárodní tlak na Izrael a Hamás, aby vyjednaly dohodu, která by zajistila propuštění izraelských rukojmích a nastolila příměří v probíhajícím sedmiměsíčním konfliktu v Gaze.

Spojené království „nepřijme zpět žadatele o azyl z Irska, dokud Francie nepřijme zpět migranty z kanálu La Manche“

Mezi Spojeným královstvím a Irskem se stupňuje napětí ohledně zacházení s žadateli o azyl, ministři obou zemí se mají sejít. Irská vláda informovala o přílivu žadatelů o azyl, kteří se údajně obávají, že budou v rámci nové politiky Spojeného království deportováni do Rwandy. Irsko prohlásilo, že nebude "skulinou" pro "migrační výzvy" Spojeného království.

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.