Na tomto seznamu nejlepších polských jídel, která musí každý cestovatel při své návštěvě Polska ochutnat, si každý najde to své oblíbené.
Pirogi
Žádný seznam nejznámějších polských jídel by nebyl úplný bez pirogů. Jednoduché a chutné malé balíčky těsta, které jsou až po okraj naplněné smetanovým sýrem a bramborami, se podávají po celé zemi. Jsou stálicí na jídelních lístcích polských taveren i barů a málokdy se jim nepodaří zahnat hlad. Kromě této vydatné verze můžete ochutnat několik dalších druhů: s masem, zelím a houbami.
Zapiekanka
Rychlá pochoutka z jižního Polska, zapiekanka, je poloviční bageta, která je pokryta kopci sýra, houbami a pažitkou. Poté si hosté mohou vybrat jakékoli další doplňky, které chtějí. Menu je plné všeho možného, od řeckého sýra feta po uzenou polskou klobásu. Zapiekanka není tak běžná ve městech na severu, Varšavě, Gdaňsku. Je naopak typickým jídlem z židovské čtvrti Kazimierz v Krakově.
Zapiekanka. Foto: MichalPL / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)
Bigos
Grilovaný hotpot venkovské chuti známý jako bigos, který pochází z východních lesů Polska, podél hranic s Běloruskem, Ukrajinou a Litvou (kde existují také podobné verze pokrmu), je dalším špičkovým národním jídlem. Červené kysané zelí, uzená šunka a vepřová plec, kousky slaniny a bobkový list, jalovcové bobule a cibule, to celé je naplní vaše břicho a zahřeje.
Paczki
Paczki má každý rád. Toto pečivo s cukrem je v podstatě odpovědí Polska na koblihu západu a je plné mnoha možných chutí. Vyzkoušejte pudinkové, čokoládové či s jahodovým džemem. Paczki se v pekárnách prodávají po celý rok, ale tradičně se jedí na takzvaný tučný čtvrtek, který označuje začátek půstu.
Paczki. Foto: Piotrus / CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0 (via Wikimedia Commons)
Žurek
Když v zimě napadne sníh a rtuť klesne pod nulu, polská kuchyně má spoustu úžasných polévek na zahřátí. Žádná však není ikoničtější než klasický žurek. Je to kyselý vývar s bylinkami. Nechá se chvíli povařit, než kuchař přidá zdravou špetku nakrájených vařených vajec a uzené klobásy. Poté se celá dávka podává v bochníku chleba (alespoň tak to dělají v turistických tavernách).
Golabki
Vezměte jeden list zelí uvařeného na měkko a zabalte do něj směs vepřového masa a smažené cibule, rýže a bylinek. Vše pěkně zabalte a vařte v kastrolu. Poté vezměte smetanovou rajčatovou omáčku a pokapejte ji navrch. Máte Golabki. Toto jídlo, oblíbené v období Vánoc a pravidelně podávané během rodinných setkání, je dalším klasickým polským pokrmem. Název je však trochu matoucí – „Golabki“ se doslova překládá jako holubi.