Většina studií poukazuje na to, že náš střevní mikrobiom je ovlivněn především tím, co jíme, či jaké léky užíváme. Studie University of Notre Dame však zjistila, že ve hře je větší genetická složka, než se dříve vědělo. Informuje o tom server ScienceDaily.
Říká se, že jste to, co jíte. Dřívější studie mikrobiomu poukazovaly na to, že toto rčení je pravdivé a složení naší stravy má značný vliv na to, jak bude prostředí ve střevech vypadat. Dle nové studie má však svůj velký podíl i genetika.
Střevní mikrobiom, tedy soubor všech mikroorganismů ve střevech, se podílí na trávení potravy, vytváří základní vitamíny a svou funkci má i pro imunitní systém.
Vědci se podívali na více než 16 000 profilů střevních mikrobiomů shromážděných během 14 let od dlouho studované populace paviánů v Amboseli National Park v Keni.
Jednalo se o vzorky fekálií od 585 divoce žijících paviánů, obvykle s více než 20 vzorky na zvíře.
„Prostředí hraje při formování mikrobiomu větší roli než vaše geny, ale tato studie nás posouvá od myšlenky, že geny hrají v mikrobiomu velmi malou roli, k myšlence, že geny hrají všudypřítomnou, i když malou roli,“ uvedla profesorka a jedna z autorů studie Elizabeth Archie.
Předchozí studie o střevním mikrobiomu lidí ukazovaly, že pouze 5 až 13 procent mikrobů bylo dědičných, píše server ScienceDaily. Všechny studie ale analyzovaly mikrobiom pouze v určitém bodě v čase.
Dědičnost se liší v závislosti na období
Studie u paviánů kromě objevu, že se u nich většina bakterií střevního mikrobiomu dědí, také poukázala na rozdíly ve stravě paviánů mezi obdobími sucha a dešťů.
Vědci zjistili, že 97 procent rysů mikrobiomu jako je celková rozmanitost a množství jednotlivých mikrobů bylo významně dědičných. V případě, že se však vzorky testují pouze v jednom časovém bodě, procento dědičnosti je jen kolem 5 %.
Prostředí navíc mělo značný vliv. Dědičnost mikrobiomu byla v období sucha obvykle o 48 procent vyšší než v období dešťů. To je však možné vysvětlit rozmanitější stravou paviánů během období dešťů. Dědičnost se podle studie také zvyšovala s věkem.
Nálezy nicméně souhlasily s předchozími studiemi, které ukazují, že vlivy prostředí na rozmanitost střevního mikrobiomu mají větší vliv než aditivní genetické účinky.