Více
    9.3 C
    Czech
    Pondělí, 3 října, 2022

    Top 5 zdravotních přínosů hrušek

    DOPORUČUJEME

    NEJČTENĚJŠÍ

    Hrušky jsou šťavnaté, sladké ovoce, které je plné živin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Přitom má nízký obsah kalorií. Jak mohou prospět vašemu zdraví?

    Nutriční hodnoty hrušek

    80g porce obsahuje:

    34 kcal / 146 kJ

    0,2 g bílkovin

    0,1 g tuku

    8,7 g sacharidů

    2,2 g vlákniny

    84 mg draslíku

    80g porce se počítá jako jedna z vašich „pěti porcí denně“. Jedná se o jeden kus středně velkého ovoce. Sezóna hrušek je od září do října.

    Top 5 zdravotních výhod

    1. Mohou podporovat zdraví střev

    Hrušky jsou dobrým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Přibývá důkazů o důležitosti vlákniny a roli, kterou může hrát ve zdraví naší střevní mikroflóry (společenstvo bakterií, které žijí v našich střevech) a v prevenci obezity a cukrovky typu 2.

    2. Mohou snížit riziko cukrovky typu 2

    Studie zkoumající výhody flavonoidů, včetně antokyanů nalezených v ovoci jako jsou hrušky, naznačuje, že pravidelná konzumace může snížit riziko diabetu 2.

    3. Mohou pomoci při regulaci hmotnosti

    Hrušky mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny a vody, což pomáhá udržet pocit sytosti. Studie zkoumající účinky přidání hrušek či jablek do jídelníčku oproti ovsu, zjistila, že toto ovoce pomáhá snižovat spotřebu energie a tělesnou hmotnost.

    4. Mohou podporovat zdraví srdce

    Hrušky jsou bohaté na prospěšné flavonoidy, které podporují srdce tím, že zlepšují krevní tlak a hladinu cholesterolu. Studie zaměřená na příjem ovoce jako jsou hrušky, zjistila souvislost se zlepšením krevních lipidů u žen. To naznačuje, že strava bohatá na tyto rostlinné sloučeniny může mít příznivý vliv na kardiovaskulární zdraví. Další studie naznačují, že konzumace ovoce (zejména jablek a hrušek) a zeleniny, je spojena s nižším indexem tělesné hmotnosti (BMI), sníženým rizikem mrtvice a sníženým rizikem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.

    5. Mohou chránit proti rakovině

    Zařazení ovoce bohatého na rostlinné sloučeniny, jako jsou antokyany a kyselina skořicová do stravy může pomoci chránit před určitými druhy rakoviny.

    Jsou hrušky bezpečné pro každého?

    Někteří lidé jsou alergičtí na hrušky, zejména ti, kteří mají alergii na pylovou skupinu rostlin břízy. Příznaky alergie se normálně rozvinou během několika minut a mohou zahrnovat svědění v ústech nebo krku, červené skvrny na kůži či kašel. Pokud zaznamenáte nežádoucí reakci, měli byste navštívit svého praktického lékaře.

    Pokud se objeví závažnější příznaky, jako jsou potíže s dýcháním, točení hlavy nebo modré rty, jedná se o závažnou reakci, známou jako anafylaxe, která vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

    Hrušky mají relativně vysoký obsah fruktózy a sorbitolu, přírodních cukrů, které někteří lidé těžko vstřebávají. U takových lidí mohou hrušky vyvolat příznaky dráždivého tračníku.

    Sledujte nás na sítích

    VYBRALI JSME PRO VÁS