Analýza výkalů z doby bronzové a železné poskytla nejstarší důkaz o výrobě zrajících sýrů v Evropě, ale také o tom, že si tehdejší dělníci v rakouském solném dole pochutnávali na pivu. O studii, která se objevila v Current Biology, informuje deník The Guardian.
Dělníci těžící sůl v rakouských Alpách ve městě Hallstatt dle nové studie uměli již před 2 700 lety využívat cíleně fermentaci. Hlavní autor studie Frank Maixner, mikrobiolog z Eurac Research Institute, byl překvapen, že byli natolik vyspělí.
„Podle mě je to velmi sofistikované. To je něco, co jsem v té době nečekal,“ řekl Maixner. Při rozboru exkrementů objevili vědci dva druhy – Penicillium roqueforti a Saccharomyces cerevisiae, které se i dnes používají při výrobě různých potravin.
„Zdá se, že horníci z Hallstattu záměrně aplikovali technologie fermentace potravin s mikroorganismy, které se v současné době stále používají v potravinářském průmyslu,“ dodal Maixner pro The Guardian.
Informace o konzumaci alkoholu se objevují i ve starších záznamech. Jedná se však o první molekulární důkazy pití piva v té době na kontinentu a o nejstarší důkaz zrání sýra v Evropě.
„Je stále jasnější, že nejenže byly prehistorické kulinářské postupy důmyslné, ale také to, že komplexní zpracování potravin a technika kvašení hrály v naší rané historii potravin významnou roli,“ říká pro The Guardian Kerstin Kowarik z Museum of Natural History ve Vídni.
Uchování nálezů díky soli i teplotě
Hallstatt, kde byly výkaly objeveny, slouží jako místo k produkci soli více než 3 000 let. Toto město ve středu Rakouska je také zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.
Nálezy byly dobře zachovány díky konstantní teplotě kolem 8° C a vysoké koncentraci soli. Celkem vědci analyzovali čtyři vzorky – jeden z doby bronzové, dva z doby železné a jeden z 18. století.
Horníci se dle nálezů živili obilovinami, ovocem, fazolemi a masem. Lidé z doby bronzové a železné pak používali celá zrna, což naznačuje konzumaci určité kaše. U horníků z 18. století zrna byla nejspíše mletá. Ti tak dle vědců jedli chléb nebo sušenky.