Mexiko je dobře známé pro svou kulinářskou scénu s neuvěřitelnými kombinacemi chutí. A jako hlavní město Mexika, Mexico City hostí některá z nejlepších jídel, která musíte při příští návštěvě vyzkoušet.
Tacos
Tacos, nejvšudypřítomnější a nejznámější mexické jídlo, zůstává oblíbeným pokrmem mexické kuchyně. Bez ohledu na to, zda jste turista, nebo místní. Můžete si je objednat jako lehkou svačinku na cesty nebo večeři na ulici. Existuje mnoho variant, ale pravé tacso by se měly připravovat s kukuřičnými tortillami a doplněné cebollita y cilantro (cibule a koriandr.) Tacos al pastor (vepřové maso pečené na rožni s ananasem) jsou dokonalým úvodem k tomuto slavnému pokrmu.
Tamales
Tamales se vyrábí z kukuřičného těsta a lze je vařit s bylinkami, nebo plněné až po okraj kuřecím masem, rajas con queso (papriky a sýr) a bezpočtem dalších lahodných ingrediencí. Tamales se před vařením balí do kukuřičných nebo banánových listů a prodávají je pouliční prodavači po celém Mexiku. Tvoří úžasně sytou svačinu.
Tortas de tamales
Fenomén považovaný za jedinečný v Mexico City. I když se může zdát přehnané přidávat chléb k této již tak lahodné směsi kukuřičného těsta a pikantní náplně, torta de tamal je skutečným zážitkem. Ideální snídaně s sebou.
Quesadillas
Podobný fenomén v Mexico City přichází v podobě quesadilly bez sýra. Když si objednáte quesadillu kdekoli jinde v zemi, předpokládá se automaticky, že v ní bude sýr. V hlavním městě však musíte výslovně uvést, že chcete ve své quesadille queso. Jinak skončíte bez sýra a budete zklamaní. Zkuste najít pouličního prodejce, který je prodává v krásných modrých kukuřičných tortilách a vyberte si tolik náplní navíc, kolik chcete.
Gorditas
Kukuřičné tortilly se dvakrát smaží, než se naplní smaženými fazolemi, sýrem a náplní dle vašeho výběru. Naskládejte na volnou stranu cibuli, koriandr, salsu a guacamole.
Tlacoyos
Dalším běžným mexickým pouličním jídlem je tlacoyo, tortilla z modrého kukuřičného těsta tradičně plněná chicharrón (vepřovými škvarky), requesón (měkkým sýrem) nebo fazolovou pastou. Ingredience se před vařením naplní do středu těsta. Poté se podávají se salsou, sýrem a nopales (kaktus) naloženými navrchu. Nejlepší jsou, když je koupíte od pouličních prodejců, kteří je připravují čerstvé na venkovních grilech.
Mole
Klasikou mexické kuchyně je výrazná omáčka známá jako mole. Vzhledem k tomu, že existuje sedm různých druhů, každý si určitě vybere. Nejznámější příchutí je však nepochybně chilli-čokoláda, která se dodává s kořeněnou rýží a kuřecím masem se sezamovými semínky. Další vynikající možností je žlutá verze, která neobsahuje žádnou čokoládu, ale pouze koření.
Camotes
Vyzkoušení camote je něco, co by si žádný návštěvník Mexico City neměl nechat ujít. Tento pokrm ze sladkých brambor se podává horký s kondenzovaným mlékem a jahodovým džemem. Je to jedna z nejstarších a nejsladších tradic pouličního jídla v Mexiku, kterou byste si měli alespoň jednou dopřát.