Objevte, jak lněné semínko, přírodní superpotravina, může podle nové studie publikované v časopise Microbiology Spectrum snížit riziko rakoviny prsu. Tato studie odhaluje, že lignany v lněném semínku mohou ovlivnit mikroorganismy ve střevech a tak potenciálně snižovat riziko této nemoci. Zjistěte více o výzkumu, který ukazuje, jak mohou být tyto přírodní sloučeniny klíčem k prevenci a co vše může lněné semínko nabídnout pro vaše zdraví.
Len, jeden z přírodních superpotravin, je bohatý na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a rostlinné sloučeniny známé jako lignany, uvádí Mayo Clinic.
Nová studie, zveřejněná dnes v časopise Microbiology Spectrum, naznačuje, že lignany v lněném semínku mohou snižovat riziko rakoviny prsu tím, že mění mikroorganismy ve střevech.
Ve studii bylo zjištěno, že lignany z lněného semínka mění vztah mezi střevními mikroorganismy a mikro-RNA (miRNA) mléčné žlázy, které regulují geny zapojené do růstu a migrace rakovinných buněk prsu.
„Gastrointestinální mikrobiota hraje důležitou roli při modifikaci mnoha složek naší stravy, aby ovlivnila lidské zdraví,“ řekla Dr. Jennifer Auchtung, asistentka profesorky na Univerzitě v Nebrasce – Lincoln, v tiskové zprávě. „V této studii jsme našli korelace mezi dietami obohacenými o lněné semínko… a profily miRNA v mléčné žláze, které regulují mnoho cest, včetně těch zapojených do vývoje rakoviny,“ dodala Auchtung.