Pravděpodobně znáte staré přísloví, které říká: jedno jablko denně a doktora netřeba. Toto pořekadlo je založeno na citátu, který poprvé zveřejnil časopis Notes and Queries: „Jíst jablko před spaním zabrání doktorovi vydělávat si na chleba.“ Přestože výzkum ukazuje, že konzumace více jablek nemusí být ve skutečnosti spojena s menším počtem návštěv lékaře, jejich přidání do jídelníčku může pomoci zlepšit vaše zdraví.
Čím jsou jablka prospěšná
Jablka jsou spojována s řadou výhod, které by mohly pomoci podpořit dlouhodobé zdraví:
Jsou vysoce výživná
Jablka jsou nabita důležitými živinami včetně vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jedno střední jablko poskytuje následující živiny:
- Kalorie: 95
- Sacharidy: 25 gramů
- Vláknina: 4,5 gramu
- Vitamín C: 9 % doporučeného denního příjmu (DDP)
- Měď: 5 % DDP
- Draslík: 4 % DDP
Zejména vitamín C působí jako antioxidant, který neutralizuje škodlivé sloučeniny známé jako volné radikály a chrání před chorobami. Jablka jsou také skvělým zdrojem antioxidantů jako je kvercetin, kyselina kávová a epikatechin.
Jablko podporuje zdraví srdce
Studie ukazují, že konzumace více jablek může být spojena s nižším rizikem několika chronických stavů včetně srdečních onemocnění. Jedna studie na více než 20 000 dospělých zjistila, že konzumace vyššího množství bílého ovoce a zeleniny, byla spojena s nižším rizikem mozkové mrtvice. Může to být způsobeno přítomností flavonoidů nacházejících se v jablkách. To jsou sloučeniny, u nichž bylo prokázáno, že snižují zánět a chrání zdraví srdce. Jablka jsou také nabita rozpustnou vlákninou, která může pomoci snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu, což jsou rizikové faktory pro srdeční choroby.
Obsahují sloučeniny bojující proti rakovině
Jablka obsahují několik sloučenin, které mohou pomoci předcházet tvorbě rakoviny včetně antioxidantů a flavonoidů. Podle jednoho přehledu 41 studií byla konzumace vyššího množství jablek spojena se sníženým rizikem vzniku rakoviny plic. Další studie pozorovala podobná zjištění a uvádí, že konzumace více jablek byla spojena s nižším rizikem kolorektálního karcinomu. Další výzkumy naznačují, že strava bohatá na ovoce a zeleninu, by mohla chránit před rakovinou žaludku, tlustého střeva, plic, ústní dutiny a jícnu. Je však zapotřebí dalšího výzkumu k vyhodnocení potenciálních protirakovinných účinků jablek.
Další přínosy pro zdraví
Podpora hubnutí: Ukázalo se, že jablka díky svému obsahu vlákniny podporují pocit plnosti, snižují příjem kalorií a zvyšují úbytek hmotnosti.
Jablka jsou zdravá pro kosti: konzumace vyššího množství ovoce může být spojena se zvýšenou hustotou kostních minerálů a nižším rizikem osteoporózy.
Podporují funkci mozku: konzumace jablek by mohla pomoci snížit oxidační stres, zabránit duševnímu úpadku a zpomalit známky stárnutí.
Chrání před astmatem, snižují riziko cukrovky.
Potenciální nevýhody konzumace jablek
Je nepravděpodobné, že konzumace jednoho jablka denně by mohla poškodit vaše zdraví. Záleží ovšem na tom, co dalšího jíte. Rychlé zvýšení příjmu vlákniny může způsobit příznaky jako je plynatost, nadýmání a bolest žaludku. Stejně jako ostatní ovoce obsahují jablka velké množství sacharidů. I když to pro většinu lidí není problém, těm, kteří drží nízkosacharidovou nebo keto dietu, jablka do jídelníčku rozhodně nezapadají.
Další zdravé možnosti
Jablka jsou bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Jsou tudíž vynikajícím doplňkem stravy. Mnoho druhů ovoce a zeleniny však nabízí podobný obsah živin a mohou být stejně prospěšnými pro zdraví. Navíc začlenění různých druhů ovoce a zeleniny dodá vašemu jídelníčku pestrost. Proto si kromě jablek dejte i některou z následujících zdravých potravin: banány, borůvky, brokolici, mrkev, květák, grapefruit, kapustu, mango, broskve, hrušky, ananas, maliny, špenát, jahody, rajčata.
Ačkoli konzumace většího množství jablek nemusí být doslova spojena s menším počtem návštěv u lékaře, jablka jsou bohatá na živiny a nabízejí několik výhod pro prevenci nemocí a dlouhodobé zdraví. Nejlepších výsledků však dosáhnete, pokud si jako součást výživné a ucelené stravy pochutnáte na různých druzích ovoce a zeleniny.