Být pravidelným hostem v oblíbené restauraci je víc než jen znát jídelní lístek nazpaměť. Jde o vztah, který potěší jak personál, tak samotného hosta. A nejde jen o spropitné, i když i to má svou váhu.
Majitelé a provozní restaurací se shodují, že ideální štamgast chodí pravidelně, je milý, vnímavý a ví, že restaurace je nejen jeho oblíbené místo, ale také provoz s reálným provozním stresem. Tady je několik osvědčených tipů, jak si získat srdce personálu.
Choďte pravidelně, ideálně v klidu
Chodit stále v podobný čas a ve stejné dny pomůže, aby si vás personál zapamatoval. Klidnější večery jako pondělí nebo úterý vám navíc dají víc prostoru k navázání kontaktu. Servisní tým neběhá tolik mezi stoly a má čas na pár vět navíc.
Naučte se jména a ptejte se
Oslovit číšníka jménem je základ. Stejně tak je dobré znát barmana nebo kuchaře, pokud s nimi přijdete do kontaktu. „Přistupujte k tomu jako k přátelství, ne jako k transakci,“ radí odborníci z gastronomie. A zajímat se o druhé je základ – někdy úplně stačí zeptat se, jak se mají.
Odpusťte, když se něco pokazí
Štamgast ví, že někdy se prostě nedaří. Neurazí se, když nedostane stůl nebo když kuchyně zrovna vázne. Personál si pamatuje hosty, kteří jsou trpěliví, chápaví a milí i v náročných chvílích. Takoví lidé vytvářejí pozitivní atmosféru.
Udělejte radost i vy
Někdy víc než velké dýško potěší drobnost – suvenýr z cest, domácí pečivo nebo třeba jen úsměv a poděkování. Někteří štamgasti nosí lahve vína pro personál nebo kousek domácího moučníku. Takové gesto si lidé v kuchyni zapamatují.
Nepleťte si restauraci s obývákem
To, že vás personál zná, neznamená, že máte přednost. Neseďte dlouho s notebookem u baru a nečekejte, že vás někdo bude objímat uprostřed večerní špičky. I když jste vítaný host, pořád jste v provozovně, ne u kamaráda doma.
Buďte opravdoví, ale ne vlezlí
Nezískáte si personál tím, že budete už při druhé návštěvě vyprávět o svém životě. Všechno má svůj čas. „Opravdový zájem o lidi, upřímný rozhovor a drobná gesta mají nakonec větší váhu než okázalost,“ shrnují zkušení provozní.
Stačí málo – empatie, pravidelnost a přirozená slušnost. A taky vědět, kdy mluvit, kdy mlčet a kdy poděkovat.